Reklama

Reklama

Le Voyage de Gulliver à Lilliput et chez les géants

  • angličtina Gulliver's Travels Among the Lilliputians and the Giants (více)
Krátkometrážní / Fantasy
Francie, 1902, 4 min

Předloha:

Jonathan Swift (kniha)

Obsahy(1)

První zfilmovaný příběh Gulliverových cest. V tomto již kolorovaném snímku se vydává Lemuel Gulliver do země liliputánů a obrů. (zdeny99)

Recenze (11)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Írsky spisovateľ Jonathan Swift (30.11.1667 - 19.10.1745) je autorom všeobecne známej rozprávky o dobrodružných cestách odvážneho Gullivera do zeme maličkých Lilliputov a obrovských Obrov. Určite to všetci dobre poznáte. Tento námet bol už viac krát aj prevedený do filmovej podoby. V roku 1902 sa o to prvý krát pokusil francúzsky priekopník kreatívnej kinematografie Georges Méliés. Myslím, že na tú dobu to vôbec nedopadlo špatne. *** ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Gulliverovy cesty Jonathana Swifta se staly vítaným námětem pro neumdlévajícího kouzelníka v nevinných počátcích dějin filmu. Georges Méliès ve své Gulliverově cestě mezi liliputy a obry dodržel odlehčený rytmus a výtvarnou stylizaci Charlese Claudela a vykouzlil několik radostných filmových triků. Příjemná to hravost pilného kouzelníka! ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Meliesovo zfilmování proslulého Swiftova díla je na vynikající grafické úrovni (kolorování je tu spíš výhoda než nevýhoda), bizarní atmosféra Liliputu plného malinkých lidiček, kteří zmateného Gullivera napřed spoutají, pak hostí, pak s ním vyjednávají a --- a když tu najednou vzplane požár, který Gulliver hrdinně uhasí sifonem (ach ta censura) a později neméně bizarního Brobdingnagu, plného pro změnu obrovských lidí, kde je Gulliver okamžitě předveden před královnu, leze před ní po žebríku. Jako vždy vynikající triky. Ve srovnání s příšernou disneyovkou na stejné téma má Meliesova verze podobný způsob zkrácení děje a podobně jako ona zachycuje pouze první dvě části čtyřdílného Swiftova románu, na rozdíl od ní ale zachovává vynikajícím způsobem ducha a bizarní atmosféru předlohy, nebo aspoň to, co se z ní dalo zachytit na ploše čtyř minut. Rozhodně mohu doporučit. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Dílo, které se sice co do fantazie a dějových intencí nevyrovná proslulé Cestě na měsíc. Na to je málo sevřené. Ze Swiftova románu si půjčuje jen několik obrázků, o naraci se vlastně ani nesnaží. Je to "surface play" spektákl, ale po technické stránce je na srovnatelné úrovni se svým vrcholným dílem. Méliés byl opravdu filmový kouzelník. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama