Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška hardcore fantasy se tu samozřejmě vyskytuje příliš mnoho čistě pohádkových motivů (princezna je odsunuta na vedlejší kolej, padouch je profilován jako komická postava, zápletka typu "pomohu nebohé stařence a ta mi poradí" apod.), ale jinak se jedná o nadmíru povedenou záležitost, která rozjasní ponurý zimní večer, a to nejenom díky krásné krajině a povedenému vizuálnímu zpracování. Jen je vtipné, že stejně jako mají Češi Němce, vnímají podobně Norové Dány. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná, ač ne příliš originální pohádka, která se ale podle mě svou severskou mytologií, českým prostředím a maskami musí českému publiku hezky zavděčit. Je tu tak nějak všechno, co si na klasické pohádce můžete odškrtnout. Výhodou tu jsou i sympatické postavy a humorem to taky plní očekávání. Že na ty pohádky ale zas tak nejsem, tak dávám tři úctyhodné hvězdy. ()

Reklama

Armin82 

všechny recenze uživatele

Já mám pro dobrodružné a fantasy filmy tak trošku slabost, takže mě tohle docela zajímalo. No, byť to není žádné veledílo v podobě Hobita či Pána prstenů, na norsko-českou produkci je to vcelku povedená věc. Už po pár záběrech je vidět, že se do filmu poslaly nějaké peníze a není to jen další směšná pohádka německé produkce. Ve filmu je napětí, krásné exteriéry, slušná příběhová stránka. Naopak průměrní herci, nijak zajímavý, bez kapky charismatu. I tak je to slušná nadprůměrná podívaná a rozhodně se u toho nikdo nudit nebude 70% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Přes tlustší kondom inspirativně vyprcaný Tolkien s Jacksonem. Ovšem zábavně a víceméně skromně pojaté pohádkové fantasy hrátky si nečiní ambice být první v trikových žebříčcích. S klidem se dá odpustit i totálně necharismatický hrdina jménem Espen, jehož domácké pojmenování Popelák má zřejmě svůj prapůvod kdesi v české pohádkové studiové tvorbě. Obsahová složka filmu je z hlediska nápaditosti tak akorát. Divák se může těšit na lesní nymfy, mocného Krále trollů a egocentrického krále a jeho družinu. Troll, který má být hlavní atrakcí filmu, se v celé své kráse moc nezjeví, čímž postupně pomine zájem o něj. Jím unesená princezna, co si do osmnácti třela klitoris o žezlo, vypadá neopotřebovaně a sympaticky. Celkově se pořád putuje lesem, bažinami i skalisky. Celkem to ubíhá, kamera je výrazně krajinářsky orientovaná, ke konci už je to horší s viditelností, začnou se totiž vršit noční scenérie. Dost se sází na humorné sekvence, což se ukázalo jako svěží prvek, který funguje, i když i nějaké té trapné chvilky nezůstane divák ušetřen. S partou kolem režiséra Mikkel Braenne Sandemose se nevidíme naposled. Popelák a spol. si vynutil svůj návrat. A vypadá to, že jim pobyt i pohyb na čerstvém vzduchu ve společnosti přírodních krás rozhodně svědčí. 7/10 ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Espen zničil rodinnou chalupu a pokud chce dát věci dohromady, musí najít a zachránit princeznu a získat tak půl království. Bohužel princezna se octla v zajetí obřího monstra a navíc si na ni brousí zuby i namyšlený princ ze sousedního království. Tahle záchrana nebude jednoduchá... ale bude zábavná. Norská dobrodružná pohádka točená v Česku má sympatické hrdiny, pěkné kostýmy, překvapivě dobré monstrum a všechno, co by podobná žánrovka měla mít. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)
  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)

Reklama

Reklama