Reklama

Reklama

Potopa

Polsko / Sovětský svaz, 1974, 316 min (Alternativní 177 min)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film Potopa natočil režisér Jerzy Hoffman podle stejnojmenného románu klasika polské literatury Henryka Sienkiewicze. Jeho děj se odehrává v 17. století, kdy do Polska vnikli Švédové pod vedením krále Karla Gustava a kdy zrada některých velmožů, jako Radziwillů umožnila, aby zaplavila celé kraje jako potopa. Sienkiewiczův román má komplikovanou konstrukci s rozsáhlým epickým dějem s mnoha vedlejšími motivy.

Tvůrci se soustředili především na osobní drama statečného olšanského důstojníka Andrzeje Kmicice a na plastický obraz Polska, které povstalo proti Švédům. Zachovali maximální věrnost předloze, museli se však vzdát některých částí, které nebyly pro sevřenou filmovou tabuli rozhodující. Dominantní postavou filmu je Andrzej Kmicic, kterému dal Daniel Olbrychski nejen románovou statečnost a mužnost, ale i mnohem větší psychologickou hloubku. Výborná kamera Jerzyho Wójcika vyjádřila režisérovu koncepci jak v panoramatických masových scénách v exteriéru, tak ve scénách, natáčených v reálném prostředí historických zámků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně skvělá výprava, na straně druhé těžko stravitelná, přepálená stopáž. Vydržel jsem, nelituju toho, ovšem pro příště si výběr takto dlouhého filmu radši pořádně promyslím. Navíc si myslím, že scén, které divákovi utkví v hlavě je na pětihodinový velkofilm poměrně málo, ale nic to němění na tom, že poláci ve své době točit uměli. Proto, kdo má výdrž a rád si vychutnává historické eposy, vřele doporučuji. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Historická trilógia Henryka Sienkiewicza: "Ohňom a mečom", "Potopa" a "Pan Wolodyjowski", ktorá sa odohráva v 17. storočí, keď vrcholila veľkosť a sláva poľského kráľovstva sa postupne venuje trom veľkým vojnám, ktoré viedli Poliaci v tomto období - vojna proti ukrajincom, kozákom a tatárom počas povstania Bohdana Chmelnického (Ohňom a mečom); vojna proti dovtedy neporazeným Švédom (Potopa) a vojna proti Turkom a Tatárom (Pan Wolodyjowski). Všetky vojny začali pre poľsko katastrofálne ale nakoniec viedli k veľkým víťazstvám. Filmy pomerne verne sledujú knižnú predlohu a patria k tomu najlepšiemu medzi historickými filmami. Pomerne verne je tu zobrazená slávna poľská ťažká jazda - okrýdlení dragúni, ktorých neskôr ešte dlho využíval pri svojich výbojoch aj Napoleon a objavili sa dokonca aj v Mexiku, kde ich služby využíval samozvaný cisár Maximilián, neskôr porazený a popravený Juarezom. Ešte ako malý som čítal knižné predlohy, ktoré mali rodičia a potom neskôr v televízii nedočkavo sledoval jednotlivé časti filmu, ktoré STV dávala vzhľadom na ich dĺžku ako trojdielny, resp. päťdielny seriál. Možno len doporučiť všetkým milovníkom dobrých historických filmov, kde si na svoje prídu jak milovníci bojových scén, jednak romantici. Hoci je zaujímavé, že napriek tomu, že historicky časovo nasledujú filmy v poradí "Ohňom a mečom", "Potopa" a nakoniec "Pan Wolodyjowski", tak boli sfilmované v presne v opačnom poradí "Pan Wolodyjowski (1969)", "Potopa (1974)" a nakoniec "Ohňom a mečom (1999)". ()

Reklama

fray 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů co se přesně drží knižní předlohy a proto co se týče obsahu, tak je to opravdu dokonalé. Vůbec tomu neškodí to, že film je dlouhý víc jak tři hodiny. Ten kdo četl knihu musí být filmem nadšen. Já určitě, protože většinu věcí jsem si při čtení představoval naprosto stejně. Samozřejmě, že kniha je lepší, ale tak už to většinou bývá. Považuji to snad za nejlepší film podle knižní předlohy (z těch co jsem viděl). 80% ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Už jsem se o polácích a jejich umění ztvárnit historická díla zmiňoval pochvalně v Křižácích, kteří byli ponurejší a syrovější než Potopa. Potopa ztvárňuje ale už novější dobu - 30.letou válku a vše co k ní patří... Nezapomenutelná byla scéna, když hlavnímu představiteli (D.Olbrychski) pálili bok (chuťovka) a na jeho krmení švédského děla :-) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Potopa" možná postrádá rychlý spád a vybroušenost akčních scén pozdějšího "Ohněm a mečem", osahuje ale všechno, co divák od Hoffmanova historického velkofilmu očekává - dokonalou a historicky věrnou výpravu, velkolepé bitevní scény, sympatické herecké výkony (kromě suverénního Olbrychského a jeho partnerky mne zaujali hlavně F. Pieczka a Bruno O´Ya) i romanticko-dobrodružnou linii a milostnou zápletku. Co se předlohy týče - Sienkiewiczův román je i dnes strhující četbou, zájemcům o podrobný a téměř vyčerpávající pohled moderní historiografie na dané období polských dějin a historické osobnosti vystupující v "Potopě" bych ale doporučil knihu švédského historika Petera Englunda "Nepřemožitelný. Historie první severní války" (česky NLN, 2003). ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu si zahrálo téměř 40 tisíc statistů. (ČSFD)
  • Ušito bylo asi 23 tisíce kostýmů. (ČSFD)
  • Většina bitevních scén byla točena v dněperské oblasti blízko Kyjeva, dnešní Ukrajina. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama