Reklama

Reklama

Reaganova tajná válka

(TV film)
  • Německo Täuschung - Die Methode Reagan (více)
Německo, 2014, 52 min

Režie:

Dirk Pohlmann

Scénář:

Dirk Pohlmann

Hrají:

Nadja Berlinghoff (vypravěč), Ronald Reagan (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 1981 byl zvolen americkým prezidentem Ronald Reagan. Jeho zdánlivě prostá postava nebudila obavy, on byl mezitím myšlenkově napřed a v boji se Sovětským svazem ukázal svou sílu. Vznikla tajná komise, která měla Sověty zmást, porazit a potupit... Po inauguraci do úřadu prezidenta Spojených států amerických v roce 1981 razil Ronald Reagan heslo: nejlepší obrana je dobrý útok. Američané neúnavně pracovali na oslabení už tak dost rozvráceného Sovětského svazu. Došlo k sabotáži plynovodů pašovanými počítačovými čipy, která způsobila největší neatomový výbuch v dějinách. U ruského pobřeží probíhaly manévry ve vzduchu i na moři s cílem demonstrovat sílu a technologickou vyspělost, zastrašit i zesměšnit protivníka. Snímek zachycuje význam a dopad tajných amerických operací. Nechybí v něm svědectví expertů ani dosud neviděné dobové záběry. Reaganova administrativa si nebrala žádné servítky, ani když šlo o narušení suverenity jiných demokratických zemí. Tyto okolnosti se nakonec fatálně projevily o třicet let později skandálem agentury NSA. (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Doporučuju vidět všem ať už s té čí oné strany jakékoli barikády. Týká se to sice USA a SSSR v době 80tých let, ale je to jako současnost. Srážení ceny ropy přes Saudskou Arábii, http://www.investicniweb.cz/2016/4/8/ctvrty-propad-cen-ropy-za-poslednich-30-let-historie-se-opakuje-reseni-ale-neprichazi/ Sovětské, či dnes ruské ponorky ve Švédských vodách. Doběhnutí Sovětských špiónů co kradli na západě technologie a mnoho dalšího zajímavého. Trochu se to zbytečně zasekává v tom Švédsku ale to celkem nevadí a je aktuální: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1012980-ruskou-ponorku-ve-svedskych-vodach-zachytil-amatersky-fotograf ... http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/117984-svedsko-priznava-ruska-ponorka-u-nasich-brehu-nebyla-spletli-jsme-se/ :-)) Jako tehdy... Nějaký bambula to nazval konspirací, ale potom by musel řadu generálů, admirálů, ministrů zahraničí nejvyšších státních úřerníků, poradců i analitiků i jednoho prezidenta, co zde vypovídají nazvat konspirátory:-). ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem byl nadšený ze spousty pro mě nových informací z novodobé historie, postupně se ale dokument zasekne ve Švédsku, aby nakonec nepřímo ukázal na Američany v souvislosti s jedním do dneška nevyjasněným atentátem. Ve výsledku jsem získal dojem, že bylo bohužel cílem dokumentu něco jiného, než jen popis jedné historické etapy... ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Dokument bych rozdělil na 2 části. Ta první mluví o nástupu Reagana k moci. Nastiňuje jeho strategickou koncepci vedení Studené války proti Sovětům a práci tajných služeb. Zde není moc co vytknout. Pak přichází problém. V druhé půli se vše přehoupne k mocenskému boji o vliv v neutrálním Švédsku a matení švédské veřejnosti. Globální pohled a širší souvislosti se vytrácí. Jako bychom najednou sledovali jiný film. Vše končí spektakulární vraždou švédského premiéra Olofa Palmeho, ze které dokument nepřímo obviňuje CIA. Tím to v podstatě končí. Žádný závěr, žádná sumarizace Reaganovi vlády. Holt když nejsou fakta a důkazy, zůstáváme u konspirací. A dokument postavený na konspiraci je v principu špatný. Režisér tohoto dokumentu Dirk Pohlmann je jeden ze známých zdrojů, na který se konspirační weby odvolávají. Mimo jiné točí i o nacistech v CIA, o ufonech, o Izraelském jaderném arsenálu kterým může střílet po celém světě atd. Tento dokument a jeho režisér jsou bezesporu nehodnověrným zdrojem informací. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za první docela zajímavou půlku, opřenou o fakta. Druhá půlka konspiračních teorií a víceméně vyfabulovaných domněnek už si nezaslouží hvězdu ani jednu. Škoda. 40% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama