Reklama

Reklama

Reaganova tajná válka

(TV film)
  • Německo Täuschung - Die Methode Reagan (více)
Německo, 2014, 52 min

Režie:

Dirk Pohlmann

Scénář:

Dirk Pohlmann

Hrají:

Nadja Berlinghoff (vypravěč), Ronald Reagan (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 1981 byl zvolen americkým prezidentem Ronald Reagan. Jeho zdánlivě prostá postava nebudila obavy, on byl mezitím myšlenkově napřed a v boji se Sovětským svazem ukázal svou sílu. Vznikla tajná komise, která měla Sověty zmást, porazit a potupit... Po inauguraci do úřadu prezidenta Spojených států amerických v roce 1981 razil Ronald Reagan heslo: nejlepší obrana je dobrý útok. Američané neúnavně pracovali na oslabení už tak dost rozvráceného Sovětského svazu. Došlo k sabotáži plynovodů pašovanými počítačovými čipy, která způsobila největší neatomový výbuch v dějinách. U ruského pobřeží probíhaly manévry ve vzduchu i na moři s cílem demonstrovat sílu a technologickou vyspělost, zastrašit i zesměšnit protivníka. Snímek zachycuje význam a dopad tajných amerických operací. Nechybí v něm svědectví expertů ani dosud neviděné dobové záběry. Reaganova administrativa si nebrala žádné servítky, ani když šlo o narušení suverenity jiných demokratických zemí. Tyto okolnosti se nakonec fatálně projevily o třicet let později skandálem agentury NSA. (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Doporučuju vidět všem ať už s té čí oné strany jakékoli barikády. Týká se to sice USA a SSSR v době 80tých let, ale je to jako současnost. Srážení ceny ropy přes Saudskou Arábii, http://www.investicniweb.cz/2016/4/8/ctvrty-propad-cen-ropy-za-poslednich-30-let-historie-se-opakuje-reseni-ale-neprichazi/ Sovětské, či dnes ruské ponorky ve Švédských vodách. Doběhnutí Sovětských špiónů co kradli na západě technologie a mnoho dalšího zajímavého. Trochu se to zbytečně zasekává v tom Švédsku ale to celkem nevadí a je aktuální: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1012980-ruskou-ponorku-ve-svedskych-vodach-zachytil-amatersky-fotograf ... http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/117984-svedsko-priznava-ruska-ponorka-u-nasich-brehu-nebyla-spletli-jsme-se/ :-)) Jako tehdy... Nějaký bambula to nazval konspirací, ale potom by musel řadu generálů, admirálů, ministrů zahraničí nejvyšších státních úřerníků, poradců i analitiků i jednoho prezidenta, co zde vypovídají nazvat konspirátory:-). ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Dokument bych rozdělil na 2 části. Ta první mluví o nástupu Reagana k moci. Nastiňuje jeho strategickou koncepci vedení Studené války proti Sovětům a práci tajných služeb. Zde není moc co vytknout. Pak přichází problém. V druhé půli se vše přehoupne k mocenskému boji o vliv v neutrálním Švédsku a matení švédské veřejnosti. Globální pohled a širší souvislosti se vytrácí. Jako bychom najednou sledovali jiný film. Vše končí spektakulární vraždou švédského premiéra Olofa Palmeho, ze které dokument nepřímo obviňuje CIA. Tím to v podstatě končí. Žádný závěr, žádná sumarizace Reaganovi vlády. Holt když nejsou fakta a důkazy, zůstáváme u konspirací. A dokument postavený na konspiraci je v principu špatný. Režisér tohoto dokumentu Dirk Pohlmann je jeden ze známých zdrojů, na který se konspirační weby odvolávají. Mimo jiné točí i o nacistech v CIA, o ufonech, o Izraelském jaderném arsenálu kterým může střílet po celém světě atd. Tento dokument a jeho režisér jsou bezesporu nehodnověrným zdrojem informací. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za první docela zajímavou půlku, opřenou o fakta. Druhá půlka konspiračních teorií a víceméně vyfabulovaných domněnek už si nezaslouží hvězdu ani jednu. Škoda. 40% ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem byl nadšený ze spousty pro mě nových informací z novodobé historie, postupně se ale dokument zasekne ve Švédsku, aby nakonec nepřímo ukázal na Američany v souvislosti s jedním do dneška nevyjasněným atentátem. Ve výsledku jsem získal dojem, že bylo bohužel cílem dokumentu něco jiného, než jen popis jedné historické etapy... ()

Reklama

Reklama