Reklama

Reklama

Mladý pilot Alexej jen těžko získává přízeň zkušenějšího kolegy Leonida. Oba muži však čeká osudová zkouška, když budou nuceni evakuovat turisty z oblasti zasažené sopečným výbuchem. Poklidné přistání se promění v noční můru poté, co erupce zničí letiště a poškodí startovací dráhu... Mladý vojenský pilot Alexej Guščin je navzdory svému talentu a vlivu svého otce, leteckého inženýra, propuštěn z armády, protože jednal v rozporu s rozkazy. Přihlásí se na místo pilota letecké společnosti, kde se má podrobit přijímacímu řízení vedenému přísným pilotem Leonidem Zinčenkem. I přes Zinčenkovy pochybnosti je přijat a stává se Zinčenkovým stážistou. Guščin hledá cestu k Zinčenkovi, který je i doma velice přísný na svého syna Valeru. Guščin se seznamuje s kolegyní Alexandrou Kuzminou, do které se zamiluje. Alexandra je sebevědomá a Guščinův zájem nejprve neopětuje, brzy spolu ale začnou chodit. Guščin a Zinčenko jsou povoláni do Afriky, kde mají evakuovat turisty před válečnými událostmi. Guščin je ale rozzlobený, že nemohou evakuovat rovněž místní emigranty, čímž proti sobě popudí vedení společnosti. Zinčenko však Guščina podrží a oba jsou přiděleni k pravidelným letům do jihovýchodní Asie. Zinčenko s sebou přibírá i Valeru, od kterého očekává, že se zlepší v angličtině. Během jednoho letu na Aleutské ostrovy jsou piloti požádáni, aby evakuovali turisty v oblasti, kde vybuchla sopka. Celkem poklidné přistání se však promění v noční můru poté, co sopečný výbuch zničí letiště a poškodí startovací dráhu. Guščin se navíc musí do hor vydat ještě pro jeden uvízlý mikrobus s turisty. Zinčenko a Kuzmina jsou nuceni startovat a nechávají Guščinovi na letišti druhé letadlo s palivem. Guščinovi se podaří mikrobus zachránit a i jeho letadlo odlétá. Zinčenkovi však dochází palivo a jediným řešením se ukáže přestup cestujících ze Zinčenkova letadla do Guščinova... (TV Prima)

(více)

Recenze (92)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ten pán co psal scénář i ti ostatní, co točili tento film, mají nakoukáno katastrofických filmů. Proto neudělali chybu, dodrželi všecky postupy, zachovali všechna klišé i řadu modelových situací. Výsledkem je katastrofický film v novém kabátku, ovšem točený podle starých klasik. Ruský hrdina nezklame a překoná možnosti fyziky i matematiky. A tak je to v pořádku. Proto konec konců chlapi chodí do kina, aby viděli ještě větší chlapy a utvrdili se v tom, že to dělají dobře. Takže já to s chutí shlédl a odreagoval se. Jen vždycky, když nějaké to letadlo nouzově přistane bez křídel za nulové viditelnosti na špatně osvětlené dráze, vybaví se mi Připoutejte se prosím. Leslie Nielsen: "Přeju vám oběma ať Vám to vyjde!"75% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Komerčný katastrofický film, natož samotný žáner, má vzorec nemenný a konštantný. Či už to bolo v jeho začiatkoch ( 30. - 50. roky ) , v renesancii ( 70. roky ), v zmŕtvychvstaní ( 90. roky ), či ako tento snímok, v reverse ( nové milénium ). Na začiatku ( pri tých dlhších miutážach to môže byť aj hodinka plus mínus ) sa zoznámime s hrdinami, prípadne obeťami. Potom príde zvrat v podobe katastrofy ( pre mnohých, hlavne destrukčne naladených divákov, najlepšia časť filmu ) a následne akcia v podobe zachraňovania a rôznych únikov z katastrofických dozvukov. Tento snímok ide po tejto lajne, ako ten najlepší korčuliar profesionál. A keďže nejde o žiadnu inovatívu a ani pokus o naddimenzované, megaspektakulárne akčné scény ( viď Emmerich ), je to presne to, čo divák znalý aj neznalý, bude očakávať. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mamííí, až vyrostu a budu těžit - eee - něco na ostrově, který je vlastně sopka, tak až se ta sopka probudí, chci, aby mě tam odtud zachránil Danila Kozlovskij. Ale jo. Sešla se tu sice všechna možná i nemožná klišé jako: mladý talentovaný pilot, který má problémy s disciplínou, nedorozumění s otcem (to tam máme hned dvakrát), rozchod s partnerkou, ztráta sebedůvěry, respekt i obava ze zkušenějšího nadřízeného, okamžik, kdy se ukáže, co v hrdinovi skutečně je, ale nějak mi to nevadilo. Navzdory totální přepálenosti té katastrofické části to dokázalo být i celkem napínavé, obešlo se to bez nějakých velkých keců, lidi včetně hlavních hrdinů mají v kritických chvílích strach a v rámci možností se chovají celkem uvěřitelně (to prosím berte čistě v rámci žánru, pochopitelně to není Sully nebo jiný realistický film). Mimochodem, pokud si pamatuju, tak řada scén byla udělaná tak, aby připomínala starý film z roku 1979 (a třeba pohled na ulomenou záď letounu Tu-154 na ostrovním letišti byl přímo ložený odkaz). Než jsem začal psát komentář, byl jsem rozhodnutý dát tři hvězdy, ale teď si vlastně říkám, že co: nenudil jsem se, bylo to nakonec docela sympatické a navzdory vpravdě katastrofické přepálenosti (ze které jsem si během filmu dělal legraci) to dokázalo být napínavé, takže přidám ještě tu jednu navíc. Tak honem dokončit komentář, než si to zase rozmyslím. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rusky katastroficky film, ktory nedopadol katastrofalne, ale ani ziadna pecka to nie je. Uvodna dvadsatminutovka v ktorej sa zoznamime s postavami je zbytocne natiahnuta na celu hodinu, takze po polhodine som si prial, aby uz nieco zacalo vybuchovat, ako som to videl v explozivnom trailery. Prilis dlho sledujeme par postav a ich rutinu na letisku. Bohuzial si tvorcovia neodpustia ani otravnu kritiku vsemocnych oligarchov alebo presadzovanie roznopravnosti zien. Druha polovica je jak keby mi niekto prepol na iny film. Nasleduju sceny na ostrove, kde vybuchla sopka a letisko aj s celym ostrovom postupne pohltia plamene a lava. Ale nas statocny hrdina v poslednej pikosekunde odstartuje pred rutiacimi plamenmi s lietadlom a zachrani vsetkych cestujucich. Ani Emmerich by to lepsie nevymyslel a to sa vo filme 2012 tak snazil. Potom nasleduje vykradacka dalsieho poamericteneho Nemca Petersena a jeho klasiky Air Force One, takze nasi hrdinovia musia vo vzduchu prestupovat z jedneho lietadla do druheho, aby to vyvrcholilo pristatim este sialenejsim ako sa podarilo Sullymu. Proste po prvej celkom komornej casti sa v druhej polovici z filmu stane exhibicia trikov a sialenych napadov, ktore ale nie su tak zabavne ako som dufal a nakoniec ma o trochu viac bavila ta natahovana prva polka. Ale milovnici katastrofickych filmov by si tento film rozhodne nemali nechat ujst. Je to taky solidny standard na jedno pozretie. 5/10. ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Pripútajte sa, pristávame. Toto bola poriadne šialená ruská jazda. Pobavil ma komentár od TeeAge. Je fakt sila natočiť takýto film s rozpočtom 9 miliónov. Keďže sa jedná o katastrofický film, netreba očakávať super realistické scény, pretože to tu fakt nedostanete. Treba popustiť fantáziu a film pozrieť, keď máte náladu na oddychovku, pri ktorej netreba rozmýšľať. Aj napriek dosť nereálnym scénam, je to vizuálne spravené veľmi efektne a od druhej polovice filmu budete zaručene v napätí až do konca. Ruská kinematografia ma zas a znova milo prekvapila. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Slogan filmu znie: „Keď je zem v plameňoch, spása je v nebi.“  (Arsenal83)
  • V úvodní scéně pilotuje hlavní hrdina čtyřmotorový nákladní typ Antonov An-12. Dvoumotorové dopravní letadlo, se kterým pak létá u civilní společnosti, je typ Tupolev Tu-204SM. (Foxhound#1)
  • Film sa natáčal v Moskve a na Kryme od 18. septembra 2014 do 10. februára 2015. (Arsenal83)

Reklama

Reklama