Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Davered 

všechny recenze uživatele

Nesporným vrcholem Keatonovy tvorby je o tři roky starší Navigator, (žel v Česku méně známý) jenž je se "slavným" Frigem na mašině kvalitativně nesrovnatelný a jeho slavnější následovník z něj mnohé gagy kopíruje. Jediné čím je Frigo na mašině výjimečný je, pro němou grotesku zcela netradiční, "epická rozmáchlost", další klady se mi však hledají těžko... ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že film z roku 1926 má víc šťávy, kreativnější akční scény a lepší kaskadérské výkony, než naprostá většina akčních filmů současnosti. Grotesek jsem moc neviděl, ale tohle je prostě pecka, když se navíc divákovi dostane ještě dokonalého Keatonova mimického herectví, není co řešit. 9/10 ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Po Frigovi v balóně, v němž se balón objevil sotva na dvě minuty, jsem se tohole trochu bál. Ale chyba lávky... Keaton dokázal takřka nemožné. Více než půlka filmu se odehrává pouze na mašině a ani vteřina z toho nenudí. Až jsem nechápal kolik toho zajímavého se dá na tak malém prostoru vymyslet. Navíc, jako železničář velmi oceňuji dnes již takřka historický exkurz do doby, kdy železnice byla opravdu něco, ne jako dnes. Vždycky jsem přemýšlel, proč že mě ty staré němé filmy tak baví, co je na nich tak zajímavé. Jasně, černobílý formát je samozřejmostí, ale ten je i u mluvených filmů. Až u tohohle filmu mě to trklo - ta statická kamera. Všechno je na hercích, kamera tomu vůbec nepomáhá, jen to zabírá. A mě se ten nehybný obraz, ten nepohybující se, statický záběr, strašně líbí, protože to vytváří neozapomenutelnou a velmi zvláštní atmosféru. Frigo na mašině je skvělý film. Velmi nápaditý, pravděpodobně na svou dobu velmi nákladný, obrovsky strhující, krásný... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento film není ani tak zajímavý díky svému ději, ale spíš zpracováním. Celé to totiž stojí na šílených kaskadérských kouscích, které tu Buster Keaton neustále předvádí. Je to také můj první němý film, takže oceňuji i práci s hudbou. Celé je to vlastně o člověku, který se snaží dostat do konfederační armády a zároveň zachránit svou milou. Na své cestě zažívá dost šílená dobrodružství. Je to i dost akční. Zaujalo mě hlavně to, co všechno s těmi vlaky dovedli... ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Rušňovodič - Johnnie Gray uháňa „svojim” západným a atlantickým, lietajúcim expresom (cez dlhokánsku železnicu) domov do Marietty v Georgii na jar 1861, kde ho už netrpezlivo očakáva potenciálna snúbenica - Annabelle Lee. Už podľa jej priezviska je možné vydedukovať, že patrí k hrdým Južanom-Konfederácie. Južani, prezývaní, ako Rebeli, napadajú Fort Sumterskú pevnosť, čím de-facto vyprovokovali Severanov, čiže Úniu neodbytných Yankees. To ešte nikto zo spomínaných postáv ani len netuší, ale správy sa šíria veľmi rýchlo, a tak každý zdravý chlap by mal narukovať do americkej občianskej vojny Severu proti Juhu, kde sa štyri roky medzi sebou klbčia domáci obyvatelia na ne(S)poznanie... Samozrejme, že na tom trvá taktiež i Annabelle, ktorá si totálne potrpí na uniformách, aby jej nastávajúci a „milý” Johnnie sa prihlásil do odvodového centra, odkiaľ už nie je ďaleko schytať guľku priamo do čela... ! Komisia si to našťastie rozmyslí, lebo si myslí, že takýto človek by bol užitočnejší pre iné zámery Juhu. Bohužiaľ, ale toto rozhodnutie znamená pre Johnnieho stopku, čo sa týka plánov (vzťahov) do budúcnosti s Annabelle, pretože jej otec s bratom sú pohoršení, že nenastúpil na frontu. O rok neskôr. V tábore vojsk Únie, severne od Chattanoogy. Dvaja hlavní sabotéri, medzitým, t.j. generál Thatcher a jeho vrchný vyzvedač, kapitán Anderson, kujú zlomyseľné plány... S rovnou desiatkou mužov sa chcú zmocniť GENERÁLA (Frigovej nádhernej lokomotívy), pomocou ktorej by postupne sabotovali samé mosty až dovtedy, pokým by úplne neodrezali „rebelov” od zásobovania, čím by sa Yankees na vlas priblížili konečnému víťazstvu. Majú smolu v tom, že je Frigo nablízku (za rohom) ! _ Frigo na Mašine je vo svojich 80. minútach, bezpochyby, naprosto, majstrovskou, „nemou groteskou” , aká nemá žiadnej obdoby v dejinách kinematografie ! Dá sa povedať, že je to už „čerešničkou na torte” za doterajšou kariérou geniálneho komika s kamennou tvárou, t.j. jeho ústredná postava Johnnie Gray je podľa mňa: MIXOM rôznych charakterov, ktoré stelesňoval (vytvoril) už dávno predtým, keď následne teraz to skĺbil do excelentne-fascinujúceho štýlu (kombinácie), ktorá ma nikdy v živote neomrzí. Buster Keaton je pochopený/nepochopený GÉNIUS, ktorý sa síce onedlho nadobro odpíše (podpisuje zmluvu so štúdiom na radu švagra, čím si spečaťuje svoj vlastný osud), ale predchádzajúca filmografia sa nedá len tak ľahko vyzmizikovať, a tak práve preto rozmýšľam zaradenie tohto komediálneho klenotu do svojej luxusnej TOP 10. , kde by mal mať Generál špeciálne vyhradené miesto na dlhodobé zotrvanie ! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Na natáčení scény, kdy lokomotiva spadne do řeky, se přišlo podívat několik tisíc lidí. (Duoscop)
  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Natáčelo se v Oregonu, a to z důvodu existence úzkorozchodných tratí, po nichž mohly jeho lokomotivy jezdit. Dvouměsíční pobyt, během nějž filmový štáb převezl na místo natáčení tři stroje a 18 vagónů, rekvizity a kulisy (z nich postavil filmové městečko Marietta), financoval producent Joseph M. Schenk částkou 400 000 amerických dolarů. (classic)

Reklama

Reklama