Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Frigo na mašine je jeden z najvtipnejších, najakčnejších a najsvižnejších filmov, aké som kedy videl. Nemyslím iba v tejto kombinácii dokopy, ale aj jednotlivo. Keaton si skvele napísal jednotlivé scénky, ktoré sú vždy vtipné. Čo by sme dnes dali za takú komédiu, kde sa môžeme zabávať od začiatku do konca. Nápad akejsi road movie na lokomotíve je geniálny a použitý prvý krát, všeobecne možno považovať Friga na mašine za prvý road movie film kinematografie. Aspoň ma teraz žiadny iný nenapadá. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No moje asi prvni setkani s Busterem a ze by to byla nejaka slava, jak by se podle hodnoceni zdalo, se rict neda. Je sice fakt, ze nakej fanousek grotesek nejsem a jediny, co jsem sledoval trosku peclivejc, byly kdysi davno Laurel a Hardy, ale tenhle film mi proste kdovijak paradni neprisel. Musi se sice uznat, ze se Buster mraci ze vsech sil a na vlaku, kde se odehrava vetsina deje, lita jak opice a obcas udela nakou vtipnou scenku, vetsinou ze nekam spadne a podobne, jenze ja se u tohohle filmu parkrat maximalne tak pousmal a to je vsechno. Navic, co se tyce hudby, ta je misty fakt paradni, problem je, ze se dost casto opakuje a je stereotypni az skoro uspavaci a to vlastne plati i o samotnym filmu. Nicmene je tu jedna vec, kterou musim vyzdvihnout, bojovy pasaze vypadaj jak z nakyho historickyho velkofilmu. Celkove, ac natoceny pekne, bohuzel ne moc vtipny a misty nudny, za coz taky muze delka, nakejch 20 minut by stacilo, takze jen 3*. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem, ze je to film na velmi vysokej urovni s prihliadnutim na rok 1926 a jednoznacne by si zasluzil plnych 5 hviezdiciek, ale niektore Chaplinove eskapady sa mi pacili trosku viac :-) Avsak Buster Keaton ma u mna samozrejme velke plus, pretoze aj on je genius, akym sposobom tuto komediu dokazal natocit a pritom predpokladam, ze to neboli triky, ale skutocne sceny, kde mnohokrat riskoval zivot. Scena padu vlaku na moste bola taktiez super, avsak chvilkami bol dej trosicku nudny. Mozno to bolo aj tym, ze som bol moc unaveny. Inac neviem, aku verziu ste videli vy, ja som mal stastie na tu dlhsiu 107 minutovu verziu, kedze na CSFD je 75 minutova. Ktovie, mozno by sa mi viac pacila ta 75 minutova... 11.06.2010 ______ Buster Keaton - (Johnny Gray) +++ Marion Mack - (Annabelle Lee) +++ Jim Farley - (Generál Thatcher) +++ Charles Henry Smith - (Annabellin otec) +++ Frank Barnes - (Annabellin brat) +++ Produkcia: Buster Keaton +++ Hudba: Carl Davis (1987), Robert Israel (1995), Joe Hisaishi, The Alloy Orchestra (2003) +++ ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Cože???!? Na tohle že Chaplin neměl???!? Nesmyslnější tvrzení jsem skutečně nikdy neslyšel. Uznávám, že tento film je originální (koho by taky napadlo natočit 75 minut trvající vlakovou honičku :-D), ale rozhodně mě nedokázal pobavit tak moc, jako filmy Chaplina. Dokonce i u mnohých krátkých grotesek Chaplina jsem se bavil více. Buster Keaton sází na bezduchou a neustávající akci, která ani mnohdy není vtipná, zatímco Chaplin předvádí nenapodobitelné komické kreace, a navíc jeho filmy nepostrádají alespoň nějakou myšlenku. A dokonce i dnes přinutí člověka, aby se nad určitými věcmi běžného života. A rozhodně jsem ve filmech Chaplina ještě neviděl tak debilní konec, jako v tomto filmu (Buster Keaton byl asi velkým milovníkem války :-D). Takže ano, tento snímek se mi líbil, bylo to pěkné a v dané době skutečně nevídané, ale Chaplin nic takového nepotřeboval, neboť jeho filmy a herecké výkony jsou nenapodobitelné i v době dnešní a pochybuji, že někdo něco podobného ve světě filmu vůbec někdy dokáže zopakovat...8/10 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pojmout jednu ze slavných epizod americké historie jako drama, dobrodružství a současně jako grotesku, je samo o sobě geniální. A když ještě navíc podaří všechno dokonale vybalancovat, takže z toho nikde příliš nevyčnívá ani ztřeštěnost grotesky, ale třeba ani naivita romantické linky či patetická oslava dějin, je i po devadesáti letech radost to sledovat. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Do bojů ve filmu zapojil Buster Keaton asi 500 příslušníků oregonské národní gardy, kteří nejdříve postupovali zleva doprava v unionistických uniformách a poté zprava doleva v jižanských uniformách. (Duoscop)
  • Film stál na svou dobu neuvěřitelných 750 tisíc amerických dolarů, z toho scéna padající lokomotivy vyšla na 42 tisíc dolarů. Jde o nejdražší scénu z éry němého filmu. (sator)

Reklama

Reklama