Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) ♥♥♥ Jsem si jistá, že jiné Busterovy filmy mám radši, ale tady má určitě nejdelší vlasy, a kdo jsem já, abych to aspoň nezmínila. Škoda, že bojuje za Jižany, a škoda, že jeho milá je taková pipina. Jinak k filmu chovám něžné city i proto, že to byl jeden z prvních inťouškých filmů, který jsem kdy viděla. (10. 9. 2022) ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton byl jedna z největších osobností němého filmu. Jeho slavná postavička Frigo přežila mnohé jiné umělce té doby o nichž už dnes příliš nevíme. Jednoznačně nejpovedenějším Keatonovým filmem se stal Frigo na mašině. Má všechno co by měl takový film mít - Spád, vtip, napětí a odlehčenost. Vše zabalené v působivém vydání. Buster Keaton byl skutečná legenda a důkaz máte právě zde. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ke konci němé éry dosáhly filmy téměř dokonalosti, The General je toho jasným důkazem. Zvuková éra filmu téměř zlomila Busteru Keatonovi vaz, před začátkem konce se však vzepjal k neuvěřitelnému výkonu a stvořil jeden z nejslavnějších filmů, který byl kdy natočen (alespoň podle různých anket apod.). Autor je zde zcela na místě, Keaton se na filmu podílel coby producent, režisér, herec a scénárista. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vo filmografii Bustera Keatona, kde stvárnil svoje najpopulárnejšie alter ego, sa vyskytuje mnoho nezabudnuteľných komédií. My sme sa rozhodli do nášho výberu vybrať tú najvýraznejšiu. Neuveriteľne nadupaná jazda plná humoru a skvelých akčných scén sa pravideľne objavuje v každom rebríčku o najlepšie diela kinematografie a rozhodne by ste si ju pre jej vek, nemali nechať ujsť. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Jeden čas se zdálo, že film, sestříhaný z 200 000 stop (téměř 61 km), nebude zachován. Po 2. světové válce se nepodařilo nalézt žádnou kopii, až herec James Mason po koupi Keatonova (Johnnie) domu našel ve skříni filmové pásy. Díky tomu mohl být Frigo na mašině v roce 1989 zařazen do Národního filmového registru jako kulturně, historicky nebo estetický významný film. (classic)
  • Příběh je založen na pravdivé události, která se udála během americké občanské války. (Kulmon)
  • Keatonův manažer Bert Jackson sehnal pro natáčení další dva stroje. Lokomotiva Texas #44 (1881) přežila, další nejmenovaná dostala ve filmu specifickou roli. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno