Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton naprosto ohromuje tím, jak jsou nasnímané jednotlivé kaskadérské kousky. Naprosto to vyráží dech, a to i po devadesáti letech. V současnosti některé kaskadérské kousky ani omylem nevypadají tak dobře. Škoda, že se dnes na klasické triky a kaskadéry kašle, hlavně, že mají všichni pojištění. Digitální efekty jsou někdy k vzteku, a tohle je krásná ukázka. Výborný film, který dokazuje, že němé filmy mohou strhnout i dnešního diváka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ta úvodní, reálná zápletka, je taková o ničem, moc vtipů tu není. Ale jakmile se dostaneme do snu, začnou se dít věci a nastane ohňostroj nápadů filmařských, trikových i dějových. Ale pozornost to udrží po celou dobu, a ten konec, kdy kopíruje postavy z filmového plátna, jen ten plně samotný konec si začne promýšlet, mne taky pobavil. Jen nečekejte skutečně nějaké detektivní vyšetřování nebo cokoliv připomínajícího skutečného Sherlocka, o tom tu nejde. ()

Reklama

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Svojej doby legendárna groteska so spústou kreativity a nápadov, ktorá sa dajú oceniť ba využiť aj dnes. Sledovať posledných 20 minút filmu mi navyše pripomínalo nejakú bondovku, čo je len a len dobre. Na svoju dobu je tu tiež séria nevídaných a parádnych trikov, ako napríklad skok cez kufrík s kravatami alebo snový vstup na plátno. Ako sa vraví, detaily tvoria obraz, v tomto Keatonovom diele je týchto detailov a režijných kryštálikov mnoho. Niet divu, že film bol na svoju dobu neobyčajným kvôli svojej invenčnosti a prístupnosti masám. Zároveň je neuveriteľne elegantný, od prvého momentu až do posledného. Z historického no aj estetického hľadiska veľmi hodnotné dielo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Být ta první polovina tak dobrá jak ta druhá a mít to promyšlenější příběh, tak ten plný počet snad i dám. Za nic bůhvíjak geniálního bych to sice neoznačil a ani nemůžu říct, že bych se u toho neustále popadal za břicho a hlasitě se smál, ale hrozně se mi na tom líbila všechna ta hravost a promyšlenost scén, navíc některé jsou fakt skvělé, třeba ta s kulečníkem nebo s plátnem (já vím, ty tady zmiňují asi všichni, ale ony jsou fakt povedené). A té hravosti a nápaditosti je v tom skutečně dost, navíc o to tady primárně šlo, takže se mi to líbilo. Na ten plný počet mi chybí výše zmíněné věci, ale i tak jsem spokojený. Rozhodně mě to oslovilo víc než Frigo na mašině. 4* ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedna z těch nejlepších Keatonových věcí. Buster zde je jako promítač v kině a zároveň detektiv - amatér. Stane se mu, že v kině usne a ve snu se stane tím nejlepším detektivem na světě. A v ten moment nastávají neskutečné situace, které milovníky němých grotesek potěší. Zejména závěrečná čtvrthodinka korunovaná "proskokem prodavačkou kravat" je famózní. Jsou zde navíc i dobré honičky, které jindy působí dosti omšele. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno