Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Být ta první polovina tak dobrá jak ta druhá a mít to promyšlenější příběh, tak ten plný počet snad i dám. Za nic bůhvíjak geniálního bych to sice neoznačil a ani nemůžu říct, že bych se u toho neustále popadal za břicho a hlasitě se smál, ale hrozně se mi na tom líbila všechna ta hravost a promyšlenost scén, navíc některé jsou fakt skvělé, třeba ta s kulečníkem nebo s plátnem (já vím, ty tady zmiňují asi všichni, ale ony jsou fakt povedené). A té hravosti a nápaditosti je v tom skutečně dost, navíc o to tady primárně šlo, takže se mi to líbilo. Na ten plný počet mi chybí výše zmíněné věci, ale i tak jsem spokojený. Rozhodně mě to oslovilo víc než Frigo na mašině. 4* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Komediální Občan Kane. Technicky nesmírně propracovaný film, který emočně funguje v obou rovinách - v realitě, i ve snu. Nádherně poetická scéna, ve které Keaton prochází na plátně se svým kamenným obličejem přes filmové střihy různými scenériemi, je snad to nejkrásnější, co jsem v němém filmu viděl. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ta úvodní, reálná zápletka, je taková o ničem, moc vtipů tu není. Ale jakmile se dostaneme do snu, začnou se dít věci a nastane ohňostroj nápadů filmařských, trikových i dějových. Ale pozornost to udrží po celou dobu, a ten konec, kdy kopíruje postavy z filmového plátna, jen ten plně samotný konec si začne promýšlet, mne taky pobavil. Jen nečekejte skutečně nějaké detektivní vyšetřování nebo cokoliv připomínajícího skutečného Sherlocka, o tom tu nejde. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Tohle je jasný důkaz, že se dnešní film vydal naprosto špatným a pomýleným směrem - cestou povrchního pozlátka a megalomanství. Protože očividně už před sto lety dokázali lidé natočit výborný film s omezenými technickými a asi i finančními možnostmi. Film překypuje kreativitou, podnikatelským duchem a duší a je z 95% velice poutavý. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Ale jo, povedená groteska s výbornými trikovými sekvencemi, originálním nápadem, pár povedenými vtipy a nezapomenutelnou scénou s kulečníkem nebo třeba spuštěním po závoře do auta. Keaton, ale není na plátně takový sympaťák jako konkurence a dějově to moc slavné taky není. I tak se jedná o příjemnou podívanou. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama