Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

dwi 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton se svou jedinečnou originalitou neztrácí tempo ani v delších filmových počinech. Kreativita, s jakou se pouští do svých rolí, značně převyšuje komiky tehdejší doby. Zcela jistě se nám dnes můžou jevit některé jeho gagy jako laciné (banánová šlupka a podobné), avšak ty jsou vyváženy těmi, které svou hravostí a komičností udržují děj v tempu (například kulečníková scéna je naprosto dokonalá). Za zdůraznění zcela jistě stojí střihačská stránka vrcholící ve snové sekvenci, kdy Keaton vstupuje na filmové plátno. Jeho hravost, sžití s rolí a mnoho dalšího dělá z tohoto komika více než jen laciného herce. A v porovnání s jeho staršími díly zjistíme, že jeho originalita v komických scénách nezná mezí. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Film se sice rozjíždí pomaleji, ale v druhé půlce vám už jeho tempo nedovolí odtrhnout oči od plátna/obrazovek. Začíná to napínavým kulečníkem, pokračuje spuštěním ze střechy do auta na závoře a proskočením oknem do šatů coby převleku :) a končí spanilou jízdou na řídítkách motorky. Mimochodem, nejlepší detektivní schopnosti zde prokáže Keatonova milá. "By the next day the master mind had completely solved the mystery – with the exception of locating the pearls and finding the thief." :) ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné jakým způsobem Buster Keaton dokázal zrežírovat a zahrát tento němý skvost. Zadostiučinění, které proběhne prostřednictvím imaginárního příběhu a vyšetřování, vystihuje motiv filmové branže, kdy diváci (v tomto případě hlavní protagonista) mají možnost realizovat své sny. Perfektní němá komedie jednak díky kaskaderským kouskům a jednak skvělému využití námětu Sherlocka Holmese. Není divu, že mnozí současní tvůrci uctívají Keatona jako jednu z osob, která nejvíce ovlivnila filmové dějiny. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Bez nadsázky jedna z nejlepších grotesek které jsem kdy viděl. Překvapivé akční scény a kaskadérské kousky. Kulečníková scéna je vskutku mistrovská a důkazem geniality střihu je snová sekvence ve které promítač vstoupí do filmu. Sherlock Jr. posunul ve své době film o pořádný kus dál a ukazuje, že Buster Keaton rozhodně není nějaký laciný herec. Film má díky jeho neopakovatelnému hereckému výkonu a také díky velmi povedené hudbě obrovský náboj i po více než 80-ti letech. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní groteska, která sice dějově je prosťoučká jako většina podobných děl té doby, ale narvaná takovou kadencí gagů a kaskaderských výkonů, že se nedivím Busteru Keatonovi, že se v tomto stal legendou. Scénu s kinem považuji za excelentní a ani dnes by to nešlo udělat lépe. Škoda jen občasné repetitivnosti humorných scén. Úprk, honička, apod. Z toho důvodu nechávám čtyři hvězdy. 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno