Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé katastrofické drama s hutnou atmosférou uzavřeného prostoru, kde vody přibývá a kyslíku je méně a méně.. Osud mladých námořníků mě chladnou nenechal, bylo mi jich nesmírně líto, chápala jsem jejich rodiny a moje hlava dodnes nepobrala, proč to dopadlo tak, jak to ve skutečnosti dopadlo.. Matthias má velice sympatický herecký projev, Colin tradičně skvělý a Max von Sydow dokonale odporný, výborný výkon.. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi ma prekvapuje pomerne nízke hodnotenie. Možno som videl iný film ako ostatní, ale ja som dostal veľmi solídne spracovanú drámu. Vôbec by som to neporovnával s neprekonateľnou Petersenovou Ponorkou, aj keď niekoľko scén navyše z útrob ponorky by som prijal. Vinterbergove filmy mi sedia, ale skutočnú radosť mi urobilo obsadenie M. Schoenaertsa. Veľký sympaťák , dobrý herec a vidím, že mu rovnako dobre sadne nemecká i ruská uniforma. Je zaujímavé, že Rusov hrajú herci z celej Európy, ale ja som im veril. Veľmi dobre zapadli scény z ruských sídlisk a francúzka herečka L. Seydouxová vyzerá jak rodená Ruska...jej som ten ruský "look" zožral najviac. Tá debilná ruská politika, ktorej je ukradnutý ľudský život vás dokonale naserie. Rád by som videl reakcie ľudí, ktorí to mali na zodpovednosti a možno ich napadne natočiť ruskú verziu "pravdy", ale neverím, že bude lepšia ani pravdivejšia ako toto. Uvažoval som aj nad plným počtom. veľká spokojnosť. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Posledních deset minut sem regulérně prořval. To je hrůza, o co víc na člověka dolehne filmová retrospektiva něčeho, co si jako dítě moc dobře pamatuje z televizních zpráv. Byly to tenkrát silné prazdniny u babičky v Ostravě, sledovat každý večer ty nepovzbudivé novinky... Nesmyslná byrokracie takto připravila o život otce desítek dětí. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek Kursk režiséra Thomase Vinterberga je především o obyčejných lidech. O vdovách, dětech a zejména o námořnících, kteří na dlouhé hodiny zůstali zavření v zadní části ponorky, kde jim pomalu ale jistě docházel kyslík. Kursk vyjma těchto lidských osudů zaujme hereckými výkony, vizuálem a soundtrackem, jenž celý počin citlivě a inovativně přibližují k dokumentárním vodám. Samostatnou kapitolou je laxní, ba téměř nepochopitelné chování Námořnictva Ruské federace k zahraniční pomoci. Co tedy dodat na závěr? Kursk společně s dokumenty, z nichž rozhodně doporučuji "Vyzvednutí Kursku", vytváří ucelený obraz tragického osudu 118 členů posádky ponorky třídy Oscar. Jediným nedostatkem tedy zůstává fakt, že v Rusku všichni mluví plynně anglicky. Skvělá práce! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)
  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama