Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou americké komedie Genea Kellyho (1912–1996), je sympatický čtyřicátník, pracující jako úředník Investiční zprostředkovatelny. Paul Manning je už čtrnáct let šťastně ženatý s Ruth. Zprvu nemůže pochopit, proč muži své manželky podvádějí s jinými ženami. Když už konečně pochopí, proč se muži odjakživa otáčí za jinými „sukněmi“, neví jak na to. Jeho přítel Ed Stander, který má na rozdíl od něj se ženami spoustu zkušeností, se mu to snaží vysvětlit, ovšem zcela neúspěšně. Tedy až do chvíle, než Paul ke svému překvapení zjistí, že ho najednou na všech ženách, které potká, nezajímá nic jiného než jejich fyzické přednosti. A je to samozřejmě Ed, který si ví rady a věnuje příteli příručku plnou pravidel a pokynů pro všechny možné eventuality svádění žen a nevěry. Ed se pochopitelně jako zkušený ujme role učitele a Paul pilně studuje a snaží se nabyté zkušenosti uplatnit v praxi. Pravidlo číslo jedna podle Eda zní, že pokud chce na celou noc opustit byt, aniž by vzbudil podezření, nesmí tvrdit, že jde tam, kde se dá dokázat, že tam není. A taky je třeba najít věrohodný důvod, proč se vzdálit na noc z domu. Přes značné obtíže se to Paulovi podaří, stejně jako naplnění dalších Edových rad. Zkouška nanečisto dopadne na výbornou, a tak je Paul podle Eda připraven na svou první nevěru. Zbývá už jen jediné. Najít tu pravou. V hlavní roli nevěrychtivého manžela uvidíme Waltera Matthaua, jeho našeptávače a zkušeného proutníka hraje Robert Morse. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Han22 

všechny recenze uživatele

No... ušlo to. Film je v zásadě slepencem komických scének na téma nevěra, na niž zkušený kamarád učí hrdinu, jak úspěšně zahýbat manželce. Některé vtipnější, jiné trapnější, ale všechny do jedné decentní, nic zajímavého, ani extra sexy v nich není. Chyba bude asi ve mě, protože nevěry se mi hnusí, navíc hrdina má doma krásnou, milující ženu, kterou také miluje a nechápu, proč by měl zahýbat. Zvlášť když tím hrdinou je Walter Matthau, který je podle mého se svým zmačkaným obličejem prostě šerednej a měl by být rád, že má to co má. 2* jsou málo, dávám objektivní 3*, ale žádný zázrak pro mě. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru výborná komédia o tom ako sa (ne)stať dokonalým záletníkom. Za vrchol považujem inštruktáž, pomocou ktorej zapriete pred manželkou aj pohlavný styk s milenkou, priamo pred jej očami, pričom sa chudera zmôže len na konštatovanie: "Čo si dáš na večeru, drahý ?" :-) Technická poznámka: Orez 4:3 je naozaj na "zblitie" ale dabing ČT (oproti NOVE, ktorá ho premiérovala o pár rokov skôr) celkom ujde. (10.7.2006) ()

Reklama

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Sú chvíle, kedy má človek chuť na niečo svieže, vtipné a nenáročné. Nechce si hlavu zapĺňať ďalšími myšlienkami, no zároveň sa nechce pozerať ani na niečo, čo je vyslovene trápne alebo čo uráža jeho vkus. A možno si to dokonca chce pozrieť v nejakej spoločnosti, kedy sa neočakáva úplná sústredenosť na film, lež je dôležitá práve aj tá spoločenská zložka. Nuž a v takejto chvíli je Sprievodca ženatého muža skvelou voľbou. Samozrejme, možno nie je vhodný do všetkých spoločností, ale vždy je tu možnosť pozrieť si film osamote, čo je nemenej dobrou voľbou – prinajmenšom na získanie dobrého tipu, keď sa vyskytne vhodná príležitosť. Tento film sa možno zaoberá kontroverznou – alebo nemravnou – témou, ale s veľkou dávkou nadsádzky a sebairónie. Keď sa námet nevery pojme takýmto spôsobom, celkom to odstraňuje zábrany a umožňuje to film sledovať uvoľnene. Sprievodca ženatého muža je zároveň nenáročnou úvahou o láske, citoch a o sexuálnej príťažlivosti. Ako sa vyrovnať s týmito niekedy protichodnými vplyvmi, je nepochybne úlohou mnohých ľudí. Aj o tom je tento film. Videné v pôvodnom znení. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Morálně dost rozpustilá, avšak přemírou komických scén a díky vynikajícím hereckým výkonům velmi zábavná komedie s charismatickým Walterem Matthauem v roli manžela ve středním věku, který zatouží po nějakých těch milostných eskapádách mimo manželský svazek, ale tak úplně nemá představu, jak to vlastně provést. Na(ne)štěstí je tu jeho kamarád Ed, jenž plní funkci chodící encyklopedie manželských nevěr, aby mu dopomohl k nalezení té správné cesty. Režírující Gene Kelly ladně balancuje nad kontroverzními tématy, aby nakonec s vtipem ukázal ten správný směr, jakým by se měl ženatý muž ubírat, a vytváří tím veselou hru o nahnutém charakteru, jenž má stále ještě šanci zvolit tu správnou cestu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý posun od komedií 60. let postavených na situacích, vtipných dialozích, mimice a postavách (Billy Wider) k současným bláznivým komediím. Průvodce mi tak trochu evokoval Woody Allena, téma, které mu přesně odpovídá, ale by se bez pochyb popasoval s daným tématem mnohem výživněji. Walter Matthau byl štramák, o tom žádná, ale jinak jde o průměrný snímek bez většího nápadu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Paul Manning (Walter Matthau) si půjčuje vůz v autopůjčovně Hertz. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama