Manželství na úvěr
Romantický / Drama
Československo, 1936, 83 min
Oldřich KmínekHudba:
Josef StelibskýHrají:
Zita Kabátová, Eva Gerová, Věra Ferbasová, Jiří Vondrovič, Antonín Novotný, František Smolík, Jarmila Šmídová, Bedřich Veverka, Theodor Pištěk, Jaroslav Marvan, Ella Nollová, Milka Balek-Brodská, Slávka Doležalová - Kulhavá, Antonín Hodr, Jan W. Speerger, Julius Baťha, Betty Kysilková, Štefan Munk, Běla Tringlerová, Nita Romaničová, František Roland, Karel Postranecký, R. A. DvorskýObsah
Ani obětavá láska nemusí nést žádoucí plody - o tom se přesvědčí i ústřední hrdinka tohoto dojemného, realizačně zcela nemohoucího melodramatu, jemuž v době vzniku byla dokonce vyčítána amorálnost. Hrdinkou je tu mladá žena, která nemocnému studentu, do něhož se zamilovala, přispívá na studia, aniž by tušila, že mladík se zamiluje do její mladší sestry. (oficiální text distributora)
Karlos80
Slabý sentimentální románek natočený podle románu "Spodní tóny" od spisovatelky Marie Blažkové (v třicátých letech ještě třeba předloha k filmu Klatovští dragouni, podle románu "Rozvod na zkoušku"), od nepříliš známého a úspěšného režiséra Oldřicha Kmínka. Od kterého vůbec nejraději mám jen jediný film a to drama Žena na rozcestí o kterém si zároveň myslím že byl jeho asi nejlepším a nejúspěšnějším filmovým počinem. I když..? Samotné vyústění filmu Manželství na úvěr bylo pro mě trochu překvapivé a také pomalu tragické ! Lea se seznámí se svým sousedem, medikem Brožkem (Antonín Novotný), který je v jisté finanční tísni. Lea se s ním proto dohodne že bude financovat jeho studia a on se s ní po dostudování ožení. Všechno je ale jinak než do filmu a do děje vstoupí Ema (Eva Gérová), která se později do Brožka zamiluje..A také pozdější setkání Ley s JUDr. Pavlem Navrátilem. František Smolík jako JUDr. Pavel Navrátil, bývalý spolužák Ley Pohlové ( Zita Kabátová), snad ve své jediné milovnické roli ! Těchto druhů rolí se mu až zas tolik nedostávalo, či spíše se na ně nehodil. Ale přesto pěkné. Hudba od Josefa Stelibského a od tehdy populárních Setlerů s texty Jaroslava Mottla bylo to jediné malé plus tohoto filmu, jinak se spíše jednalo o takový šedý kýčovitý podprůměr a také o něco co už tady bylo ale v daleko lepší kvalitě a podání. 1,5/5* za hudbu a výkony Zity Kabátové.(19.12.2006)
Ony
zvrhlé(22.12.2006)
nash.
Oddechová prvorepubliková limonáda, která možná měla být vztahovým dramatem, ale díky Věře Ferbasové se lehce a neplánovaně nachýlila ke komedii. Navzdory plytké zápletce a lehce toporným hereckým výkonům je to vcelku milá podívaná, která sice nenadchne, ale neurazí a člověk se s ní rád na chvíli ponoří do iluze idylických starých časů.(5.3.2011)
raroh
Tak jedině dokumentární záběry dobové Prahy přinášejí nadčasovou kvalitu, zbytek točený statickou kamerou s dlouhými záběry s hloupými a literátskými dialogy (či spíš monology) je rádobymelodrama nejnižší úrovně.(21.2.2011)
Marthos
"Růže řeknou víc, než slůvkem dá se říct, ty řeknou, co nedá se lhát . . ." Román Marie Blažkové s názvem Spodní tóny náleží k literárním a posléze i filmovým pilířům červené knihovny a značného čtenářského úspěchu docílil publikováním v populárních ženských týdenících typu List paní a dívek nebo Hvězda. Příběh o bohaté mladé ženě, která si pojistila život »manželstvím na úvěr«, aniž by tušila, jak osudové chyby se dopouští, je další exemplární ukázkou červené knihovny v její krystalické podobě. Schematický dějový rámec, kdy hlavní hrdinové zjišťují, že láska přichází sama a nedá se vynutit, obsahuje opět z dnešního hlediska naivní dialogy a nepřiměřeně afektované situace (zejména závěrečný pokus o sebevraždu). Hodnotit a přijmout tak tento titul musí dnešní divák pouze v rámci režijní filmografie nepříliš úspěšného tvůrce Oldřicha Kmínka, který svou činností prozrazuje rozpačitou bezradnost. Herecké obsazení sázelo na standardní představitele podobných filmů, poměrně unikátní je společná účast Kabátové, Gerové a Ferbasové. Svým způsobem originální jsou pak obě milovnické linie. František Smolík ji rozehrává na pozadí dávné lásky z tanečních a Bedřich Veverka v rámci školního vyučování fyziky. MANŽELSTVÍ je klasická filmová limonáda, která bez problémů funguje na všech základních žánrových pravidlech a spokojenému divákovi nakonec dokáže vyloudit na tváři lehký úsměv i decentní slzu. A koneckonců takový byl původní záměr.(4.10.2008)
blackrain
Podle názvu jsem si myslela, že půjde buď o nějakou praštěnou komedii nebo drama. Nakonec se ukázalo, že jde o solidní drama. Věra Ferbasová opět hraje studentku gymnázia, která se snaží likvidovat učitelům nervy. Pak se z ní vyklube výborná studentka.(20.2.2011)
Kamkon
Vtipné (hlavně díky české Mary Pickfordové-Věře Ferbasové), i když trochu předvídatelné. Jinak však příjemně odpočinkové s přídavkem nečekaně zdramatizovaného konce(21.2.2011)
otík
Mám rád předválečné české komedie, tato ale bohužel nemá ono kouzlo, kdy sedíte u obrazovky a mile na ni civíte, protože zobrazení doby, vztahů a morálky dnes už jen navozuje onen milý úšklebek. Kromě tradičního děje (který je přeci jen složitý na vysvětlování a navíc to výborně udělal Karlos80) slyšíme během celého filmu velmi jednoduchou, nechytlavou a čím dál více otravnější hudbu, postavy si nejsou schopny vynutit naše porozumění a výsledné napárování je tak nepravděpodobné, až je směšné.(9.9.2007)
zette
Celkem povedeny predvalecny film, ktery potesi dobrym hereckym obsazenim. Zapletka sice neni nicim vyjimecna, ale nenudi. Pistek s tou svoji Spartou mi trosku lezl na nervy, jak ale klepnam na schodisti rekl, ze jak ony byly mlade, tak auta jeste nejezdila me pobavil:-). Ferbasova ve sve typicke roli, ktera me nikdy neomrzi. Hezke zabery na Prahu.(4.7.2011)
lucascus
Průměrná romantická blbůstka první republiky. Kupodivu nejvíce zde na mě zapůsobila Ferbaska, i když tu měla pouze malou roličku.(6.12.2011)
| V kinech ČR od: | 06.11.1936 |
|---|