Reklama

Reklama

Spalující touha

  • Česko Eyes Wide Shut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zámožný newyorský lékař William Harford pomalu upadá s manželkou Alicí do vztahového stereotypu. Nečekaně ho však naruší Alicino přiznání, že během dovolené tolik toužila po sexu s pohledným námořníkem, že by se kvůli tomu vzdala manžela, dítěte i současného života. Žárlivostí zmítaný William odmítne možnost milostného dobrodružství s dcerou svého pacienta i s prostitutkou, ale zlákán vyprávěním kamaráda Nicka pronikne na utajenou luxusní orgii, jejíž účastníci s karnevalovými maskami provádějí záhadný sexuální rituál. Je však odhalen a před nejasným trestem ho zachrání jedna z dívek, která nabídne, že se místo něj obětuje. Zanedlouho William objeví její tělo v márnici. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (769)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo velmistra Kubricka, které pouze potvrdilo, že Kubrick je zkrátka puntičkář a na filmu tohle nejde přehlídnout. Je až neuvěřitelné, že to co u jiných filmařů jsme schopni považovat za dokonalost, tak mistr Kubrick tohle celé dokáže povýšit na ještě vyšší úroveň. Jeho filmy jsou dokonalé pokud se jedná o hudbu, atmosféru, herecké výkony, výtvarnou stránku, výstavbu dialogů, příběhu atd. 85% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je zvláštní. Pro někoho může být šokující, ale podle mě to je velmi zdařile natočený film s dějem, které by pod taktovkou méně talentovaného režiséra skončilo jako nechutné béčko (případně Péčko :-)). Pan Kubrick ale dokázal udržet laťku po celý film stejně (hodně) vysoko a i přes spoustu scén zabývajících se sexem jde o psychologický film rozebírající zejména to, jakou roli hraje v životě tolerance, porozumění a hlavně náhoda. V postavách Toma Cruise (který zde podává (nejen na sebe) velmi dobrý výkon) a Nicole Kidman (ta hraje naprosto fantasticky) je toto všechno nádherně analyzováno a konfrontováno. Ona se dopustila "snové nevěry", on se jí chtěl pomstít. Ale jenom díky neuvěřitelnému štěstí z tohoto nočního výletu po předvánočním New Yorku nevznikla tragédie. Scénář je neuvěřitelně inteligentní, promyšlený (nevím, jestli v něm hnidopiši najdou nějakou logickou chybu, ale pochybuji) a krásně spletitý. Navíc na mě měl zajímavý efekt - po 2.shlédnutí jsem sice (snad :-) porozuměla některým věcem, ale vyvstaly další otázky, takže určitě jsem tohle dílo neviděla naposledy (navíc ve mě podruhé zanechal film ještě hlubší dojem než při prvním shlédnutí). Co se týče technické stránky, tak k té nemůžu mít jedinou výhradu, skvělá je i kamera a naprosto fantastická mi připadá hudba - úvodní Shostakovichova suita, instrumentální hudba v "domu orgií" ale zejména Musica Ricercata - klavírní minimalistická skladba, která hraje vždycky, když už má Tom Cruise na mále nebo když mu hrozí nebezpečí, jsou naprosto úžasné a perfektně podtrhují atmosféru děje. Jsem teď zvědavá, co sem napíšu po 3.shlédnutí a na co nového při něm přijdu :-) ()

Reklama

2Pac 

všechny recenze uživatele

Úžasne...v druhej polovici filmu som začal " nenávidieť" Kubricka. Neznášam totiž,keď sa so mnou niekto zahráva a ja neviem na čom som.To čo tento film, nedokázal žiadny iný (snáď sa mu približuje The game).Išiel som to pozerat s tým,že to je film o nejakej kríze vo vzťahu...a ono to skutočne aj je, hoci to tak 15 minút pred koncom pre mňa vôbec nevyzeralo.Genialne natočené dielo... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kubrick má prostě svůj styl a je to asi jediný režisér, který dokáže udělat umění i z gruppensexu. Čeký/Slovenský název hodně mate, vášně, natož spalující, si ve filmu moc neužijete, celý film je spíš lehce odosobněnou psychologickou studií na téma "to fuck or not to fuck". Ale je natočen výborně a dává možnost zajímavě nahlédnout do tématu, které by každý druhý režisér ztvárnil jako čistokrevné "Péčko". ()

Shit 

všechny recenze uživatele

V první chvíly Eyes Wide Sht vypadá spíš jako nějaký komorní drama o manželství, ale to jsem ještě netušil, jak to Stanley rozjede . Zhruba od první čtvrtiny se to neskutečně rozjede a čim dál tim víc se to přiklání k vynikajícímu mysterióznímu thrilleru a přibývá záhadných scén i rozhovorů, takovej vývoj filmu jsem vůbec nečekal a docela mě dostal, ale přece jen výtky bych měl, podle mě to chtělo ještě nějakej šokující zavěr nebo mezizávěr, trošku mi to přišlo vyřešený až moc v poklidu a některý otázky, který příběh vytvoří vůbec nebyly zodpovězeny, což mi docela vadí, protože bych docela rád znal odpověď, když už to bylo nakousnutý a já byl přnucen o tom přemýšlet, ale to už bych chtěl asi moc. Co se týká hereckýho obsazení, tak tady se Stanley Kubrick rozhodně nesekl, Tom Cruise jek fakt skvělej, stejnětak i Nicol Kidman, i když dostala o mnoho míň prostoru. Určitě tomu pomohlo i to, že v tu dobu byli manželé. Myslim, že to je až nečekaně kvalitní film a to i když Stanley Kubrick byl vynikající režisér ()

Galerie (65)

Zajímavosti (59)

  • Film vznikol skombinovaním Kubrickových nezrealizovaných projektov z konca 60-tych rokov – Rhapsody a Blue Moon. Rhapsody mal byť pôvodne psycho-sexuálnym thrillerom a Blue Moon príbehom o prvom hollywoodskom pornografickom filme. (Paldiny)
  • Tom Cruise (William Harford) vzpomínal na obrovskou nervozitu Nicole Kidman (Alice Harford) před natáčením filmu následovně: "Třásla se, nedokázala se soustředit a vypadalo to dokonce, že nemůže dýchat." (JoranProvenzano)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama