foto

Alan Cumming

  • nar. 27.1.1965 (51 let)
    Perthshire, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alan Cumming sa narodil 27. januára 1965 v škótskom meste Aberfeldy do rodiny lesníka a a sekretárky v poisťovacej firme. Má staršieho brata Toma. Cumming študoval na základnej škole Monikie Primary School a neskôr na strednej škole Carnoustie High School. Pôvodne plánoval kariéru v zdravotníctve, ale osobný spor s učiteľom biológie ho donútil od tejto myšlienky upustiť a dať sa na cestu herectva. Po maturite rok a pol pracoval ako editor časopisu Scottish pop magazine a neskôr nastúpil na Škótsku kráľovskú akadémiu divadla a hudby.

Jeho prvá rola prišla v roku 1980 v televíznom seriáli TAKE THE HIGH ROAD, kde stvárnil postavu drevorubača Jima Huntera. Neskôr sa pretĺkal v britských televíznych seriáloch ako SHADOW OF THE STONE či PRAGUE. V roku 1993 si zahral po boku Rowana Atkinsona v slávnej sérii MR. BEAN. Prelom prišiel so škótskym sitcomom THE HIGH LIFE z roku 1994. Nasledovali role ruského vedca Borisa Grishenka v bondovke ZLATÉ OKO či menšia rola vo filme SPICE WORLD o dievčenskej skupine Spice Girls. V roku 1999 si zahral jednu z hlavných úloh vo vojnovej dráme TITUS po boku Anthonyho Hopkinsa. Potom prišli väčšie úlohy v kritikmi nie príliš ospevovaných filmoch ZASTAVTE CARTERA, FLINTSTONOVCI 2 či v Rodriguezovej sérii SPY KIDS. V roku 2003 si v druhom diely série o X-Menoch strihol rolu mutanta Kurta Wagnera alias Nočného Pazúra, ktorého schopnosťou je teleportovať sa.

Alan Cumming získal v roku 1992 Cenu Britskej Komédie pre najlepšieho nováčika v televíznej komédii za účinkovanie v sitcome BERNARD AND THE GENIE. V roku 1998 bol nominovaný na cenu MTV za najlepšiu tanečnú sekvenciu vo filme ROMY A MICHELE.

Ako 20-ročný sa oženil s Hillary Lyon, svojou školskou láskou. Rozviedli sa v roku 1993. Neskôr Cumming zistil, že je gay. V roku 2004 stretol svojho homosexuálneho partnera, grafika Granta Shaffera. Zobrali sa 7. januára 2007. Vo svojom profile v denníku The Times spomenul, že by si so svojím partnerom radi adoptovali dieťa. V marci 2005 dostal cenu Vitta Russoa za výnimočný prínos v boji proti homofóbii.

Matus "senyor" Slenro

Herecká filmografie

2016 Hatter
Hurricane Bianca
2015 Zázračné kouzlo
2014 Chu and Blossom
Surrealist, The
2013 Almost in Love
In the Woods
Šmoulové: Strašidelný speciál (TV film)
Šmoulové 2
2012 Každým dnem
Koala kideu: yeongwoongeui tansaeng
Sir Billi
2011 Šmoulové
Terapie online (TV seriál)
The Money Pet - vyp.
2010 Bouře
Jackboots on Whitehall
Riverworld (TV film)
Uprchlík (TV seriál)
Varieté
2009 Boogie Woogie
Dare
Dobrá manželka (TV seriál)
2008 Web Therapy (TV seriál)
2007 Duch spisovatele
Rick & Steve the Happiest Gay Couple in All the World (TV seriál)
Tin Man (TV seriál)
2006 Full Grown Men
Sir Billi the Vet
Ta záležitost s Gray
2005 Bad Blood
Bam Bam and Celeste
Líbezná země
Maska Junior
Návrat pana Ripleyho
Tam, kde jsem nikdy nebyl
Tráva
2004 Eighteen
Láska je Láska (TV seriál)
Loučím se, děvče (TV film)
ZOO v krabici (TV seriál)
2003 Spy Kids 3-D: Game Over
X-Men 2
2002 CinéMagique
Nicholas Nickleby
Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů
Tajemství sexu
Zero Effect (TV film)
2001 Josie a její kočičky
Nepovedený večírek
Spy Kids: Špioni v akci
2000 Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas
God, the Devil and Bob (TV seriál)
Křupan
Sejměte Cartera
Společník
Urbania
1999 Annie (TV film)
Eyes Wide Shut
Plunkett & Macleane
Titus
1998 Sex ve městě (TV seriál)
1997 Bathtime
Buddy
For My Baby
Romy a Michele
Spice World
1996 Burn Your Phone
Emma
1995 Comic Relief (TV film)
Ghosts (TV seriál)
Šance pro lásku
Zlaté oko
1994 Butter (TV film)
Druhý nejlepší
Krasavec Beauty
That Sunday (TV film)
The High Life (TV seriál)
1993 Airzone Solution, The
Cabaret (TV film)
Micky Love (TV film)
1992 Prague
1991 Bernard and the Genie (TV film)
Last Romantics, The (TV film)
1987 Shadow of the Stone (TV seriál)
1983 Inspektor Taggart (TV seriál)
1980 Mystery! (TV seriál)
1971 Masterpiece Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2015 The New Yorker Presents (TV seriál)
2013 Muse of Fire
2010 David Campbell on Broadway (TV film)
2009 PoliWood
Scotland on Screen (TV film)
2008 Speechless (TV film)
2007 Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
ShowBusiness: The Road to Broadway
2006 Fabulous! The Story of Queer Cinema
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
Second Uncanny Issue of X-Men! Making 'X2', The
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
2001 Anatomy of a Scene (TV seriál)
Backstage Pass (TV film)
2000 I Love 1970's (TV seriál)
Making of 'Titus', The
1998 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Městská tajemství (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2005 Queer Edge with Jack E. Jett & Sandra Bernhard (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
Tony Danza Show, The (TV pořad)
2003 2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1999 Loose Women (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 30 Seconds to Mars: City of Angels (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace