Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle me hodne mile prekvapilo. Je mi jasny, ze Kubrick byl vyjimecnej reziser, ale precejen cernobily filmy, az na par vyjimek, nemam moc v lasce, protoze me jednoduse nudi, takze jsem od tohohle filmu zadnej extra zazitek necekal. Jenze to byla chyba, protoze tohle je naprosto paradni film, asi jeden z nejlepsich cernobilych co jsem kdy videl. Nejvetsi podil na tom maj herci. James Mason je naprosto genialni, jak behem nekolika sekund dokaze zmenit vyraz z "milujiciho tatinka" v podezrivavyho uchyla - coz je spis v druhe polovine filmu a nebo jak se neustale pretvaruje - prvni polovina. Samozrejme i ostatni jsou paradni, hlavne silene protivna Shelley Winters, dokonalej Peter Sellers, kterej tu moh bejt castejc a i Sue Lyon byla dobra. Navic je pekna, takze se na ni hezky divalo. Je dobre, ze z filmu Kubrick neudelal obycejny drama, ale je hezky prolozenej vtipnejma scenama, podbarvenej peknou chytlavou hudbou a je tu spousta nezapomenutelnych scen. Precejen je film uz starsiho data, takze mi zas tak skandalni neprisel, precejen vsechna ta skandalnost je tu odbyta recma, ale urcite ma co do sebe. Cekal jsem, ze mi bude vadit delka, ale film utek jakoby nic a me zustal vybornej zazitek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom je toto kontoverzné, vážne nechápem, vek Lolity tu nie je myslím vôbec spomenutý, o explicitných scénach sa úchylom môže iba nechať zdať a celkovo je to proste normálny film s normálnym dejom. No a práve preto sa mi páčil, že aj bez týchto omáčiek okolo filmu je obsahová kostra zaujímavá, nikdy sa v priebehu 2,5 hodiny nenudíme a scenár dokáže niekolkokrát pekvapiť. Pointa a vyznenie sa týka skôr žien vo všeobecnosti ako veku hlavnej hrdinky, aspoň tak som to vnímal ja. Všestranný Kubrick dokázal z každej témy vždy vytrieskať maximum, nehovoriac o tom, že bol špecialistom na knižné adaptácie. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Teď, když jsem viděl už i remake Lolity z roku 97 s Ironsem, můžu tvrdit, že Kubrickova Lolita je lepší. Lepší jí dělá nejenom Peter Sellers, kterej ve svejch výstupech opět strhává pozornost na sebe, ale taky podle mě líp rozprostřenej děj, kterej je jako celek pro mě víc zabavnější než už zmíněnej remake. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy už byl Stanley Kubrick talentovaný režisér a na svém kontě měl snímky jako "Stezky slávy" nebo "Spartakus" rozhodl se zfilmovat skandální a svým tématem neskutečně odvážný román o lásce staršího muže a nezletilé dívky. Kubrick samozřejmě musel pro filmové zpracování udělat pár kompromisů a to převážně ve věku hlavní hrdinky ale i tak bylo celkové vyznění na svou dobu docela šokující. Oproti nové filmové verzi Adriana Lanea je film o něco delší a celkově dost odlišný a o něco méně otevřený co se týká sexuální provokace. To, že dávám 3* neznamená, že je film průměrný ale to, že byl na mě moc dlouhý a v některých částech dost utahaný. Díky hercům však stojí za vidění a to hlavně díky "chameleonovi" s tváří Petera Sellerse v dobách, kdy ještě nebyl znám jako inspektor Clouseau. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vybrat z Kubrickovy a Lyneovy Lolity to nejlepší a dát to dohromady, bylo by to geniální dílo. Zatímco Lyne zcela ignoruje postavu Quiltyho, v Kubrickově verzi naopak (především díky vynikajícímu Sellersovi) zastiňuje samotného Humberta. Kubrick zase (s ohledem na dobu asi pochopitelně) příliš brzy "uhne" pokaždé, když má mezi Lolitou a Humbertem k něčemu dojít. Nemůžu říct, která verze se mi líbila víc, obě jsou dobré, ale mohly být mnohem lepší. Ale Lolitky byly v obou případech skutečně neodolatelné. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Kubrick původně chtěl, aby Lolitu hrála Joey Heatherton, ale její otec nesouhlasil s tím, aby na plátně představovala promiskuitní dívku. (Kulmon)
  • Mimo Anglie se natáčelo ve státech USA – New York a Rhode Island. (Varan)

Reklama

Reklama