foto

Marcello Mastroianni

  • nar. 28.9.1924
    Fontana Liri, Itálie
  • zem. 19.12.1996 (72 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po škole pracoval v rodinném obchůdku a od roku 1944 byl pokladníkem Eagle Lion Films v Říme. Postupně se začal protloukat tamními amatérskými soubory. Brzy ho k větší divadelní roli doporučil režisér Franco Zeffirelli. Ve hře Jak se vám líbí si ho všiml režisér Luchino Visconti a přijal ho do svého souboru, kde se pod jeho taktovkou začal Mastroianni jevit jako velmi talentovaný mladý herec. Nakonec se stal miláčkem publika. Spolupráce s Viscontim pokračovala na filmech Bílé noci (1957) a Cizinec (1967).

V roce 1960 přišla role, která odstartovala Mastroianniho hvězdnou kariéru. Postava paparazza Marcella ve snímku Federica Felliniho Sladký život. Ztvárňuje zde muže hrajícího si na velkého frajírka, který jen vymetá večírky a svádí bohaté a krásné ženy. Vnitřně je však nešťastný, nejistý, jeho manželství prochází hlubokou krizí. Setkání s Fellinim Mastroiannimu přineslo nejen obrovský úspěch, ale také dlouholeté přátelství a pozdější spolupráci na filmech 8 ½ (1963), Město žen (1980) či Ginger a Fred (1986).

Od roku 1960 šel z role do role, obsazován byl těmi nejpřednějšími evropskými tvůrci (Vittorio de Sica, Michelangelo Antonioni), filmovými partnerkami mu byli největší a nejkrásnější herečky (Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve). Velmi oblíbenou dvojici tvořil se Sofií Loren, která s ním hrála ve třinácti filmech např. Včera, dnes a zítra (1963), Manželství po italsku (1964), Zvláštní den (1977, za roli homosexuála Gabriela byl nominován na Oscara).

Rozsah jeho herectví byl nekonečný, pohrál si jak s komediální (Buď zdráv, umělče!, 1973) tak s dramatickou postavou (Noc, 1960) a nebránil se ničemu, o čemž svědčí role jednoho z chlápků, kteří se rozhodnou ujíst k smrti ve Velké žranici (1973). Jeho poslední rolí byla hned čtyřrole ve filmu Tři životy a jen jedna smrt (1996). Ještě týž rok zemřel Marcello Mastroianni v Paříži na rakovinu. Odešla tím velká herecká legenda, symbol italské kinematografie.

Iva "Ingrid" J.

Herecká filmografie

2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
2007 Chacun son cinéma
1998 Báječné ženy u vody - a.z.
1997 Cesta na počátek světa
1996 Jak tvrdí Pereira
Tři životy a jen jedna smrt
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Čekání na úsvit (TV film)
Za mraky
1994 Pret-A-Porter
Vera vita di Antonio H., La
1993 Cukr, káva, limonáda
De eso no se habla
1992 Cin cin
Svatba, nebo pohřeb
1991 Přerušený krok čápa
Verso sera
Zloděj dětí
1990 Všem se daří dobře
1989 Che ora è?
Kino Splendor
Miss Arizona
1988 Mitico Gianluca, Il (TV film)
1987 Cuore di ladro (TV film)
Interview
Oči černé
Piazza Navona (TV seriál)
1986 Ginger a Fred
Včelař
1985 Dva životy Matii Pascala
Maccheroni
Zloději po dvaceti letech
1984 Jindřich IV.
1983 Gabriela
Generale dell'armata morte, Il
Příběh Piery
1982 Noc ve Varennes
Oltre la porta
1981 Dvě tváře války
Přízrak lásky
1980 Appunti su la citta delle donne (TV film)
Město žen
Terasa
1979 Silnice Řím - Neapol neprůjezdná!
1978 Krevní pouto
Mani sporche, Le (TV film)
Taková, jaká jsi
Zločin a la Neapol
1977 Doppio delitto
Mogliamante
Rêve de singe
Zvláštní den
1976 Dámy a pánové, dobrou noc
Paní z neděle
Podvodníci a milovníci
Todo modo
1975 Divina creatura
Gangsterova milenka
Per le antiche scale
1974 C'eravamo tanto amati
Nedotýkej se bílé ženy
1973 Alonzanfán
Buď zdráv, umělče!
Masakr v Římě
Mordi e fuggi
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Velká žranice
1972 Co?
Liza
Midi Trente (TV seriál)
Řím
1971 Knězova manželka
Permette? Rocco Papaleo
Scipione detto anche l'africano
Tohle se stává jen druhým
1870 (TV film)
1970 Drama žárlivosti
Giochi particolari
Leo poslední
Slunečnice
1968 Diamonds for Breakfast
Místo pro lásku
Questi fantasmi
1967 Cizinec
With Love, Sophia (TV film)
1966 Já, já, já ... a ti druzí
Máky jsou také květy
Spara forte, piů forte, non capisco
1965 Casanova '70
Desátá oběť
Dnes, zítra a pozítří
Uomo dei cinque palloni, L'
1964 Manželství po italsku
1963 Stalo se v Turíně
Včera, dnes a zítra
8 1/2
1962 Rodinná kronika
1961 Fantasmi a Roma
Noc
Rozvod po italsku
Soukromý život
Vrah
1960 Adua a její družky
Krásný Antonio
Sladký život
1959 Ferdinando I. re di Napoli
Nepřítel mé ženy
Tutti innamorati
Zákon
1958 Amore e guai
Ettaro di cielo, Un
Racconti d'estate
Zmýlená neplatí
1957 Lékář a šarlatán
Natálie
Nejkrásnější okamžik
Otcové a synové
Ragazza della salina, La
1956 Manžel dvou žen
Štěstí být ženou
1955 Bella mugnaia, La
1954 Casa Ricordi
Giorni d'amore
Kronika chudých milenců
Naše časy
Principessa delle Canarie, La
Schiava del peccato
Škoda, žes taková potvora
1953 Eroi della domenica, Gli
Febbre di vivere
Kufr snů
Lulù
Non e mai troppo tardi
Viale della speranza, Il
1952 Děvčata ze Španělského náměstí
Eterna catena, L'
Muta di Portici, La
Penne nere
Sensualità
Tragico ritorno
1951 A Tale of Five Cities
Atto d'accusa
Parigi è sempre Parigi
1950 Contro la legge
Cuori sul mare
Domenica d'agosto
Psí život
1949 Vent'anni
1948 Miserabili, I
Vertigine d'amore
1944 Děti se na nás dívají
1942 Můj život pro tebe
1939 Marionette

Dokumentární

2011 Giovanna Cau - Diversamente Giovane
2006 Marcello, una vita dolce
2005 Elio Petri... Poznámky o filmaři - a.z.
2004 Cinecittà: Domov F. Felliniho
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
2002 Magic of Fellini, The (TV film)
2000 Federico Fellini
1999 Luchino Visconti
1997 Marcello Mastroianni: Nenápadné kouzlo normálnosti
1995 Fare un film per me è vivere (TV film)
1986 Enas melissokomos pethainei i o allos mythos
1979 Io sono Anna Magnani
1975 E il Casanova di Fellini? (TV film)
1973 Dernier cri des Halles, Le
1969 Block-notes di un regista (TV film)
Dobrý deň Sorrento
1955 Tam tam mayumbe

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1964 Sophia Loren in Rome (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace