Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Má to svůj osobitý styl a je to svým způsobem velmi originální. Ale co na tom. Mě to připadalo místy už přes čáru. Chápu, že tento film určitě nemá být vkusný. Ale pro mě tahle zábava asi není. Občas jsem se sice zasmál, hlavně díky skvělému Srđanovi Todorovičovi (Pitbul! Many, Many!!) ale na jeden dost dobrý fórek spadlo vždy spousta hluchých, dětinských anebo jednoduše nevtipně trapných. Na druhou stranu ten film má kvalitní hudbu s dost pozitivním nádechem. To si určitě seženu samostatně. Ale film mi stačil jednou. 35 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sonda do jedné velké cikánské rodinky žijící po celém Balkáně. Výborné herecké výkony, které se v takovýchto filmech opravdu cení, dokonalá muzika, která dodává filmu svižný náboj a hlavně humor, který je naprosto dokonalý...a opravdu nečekaný. Koho by například napadlo že se dá jezdit na praseti? Mimo to příběh se k tématu opravdu hodí a sledování jeho příjemně ubíhá a upřímě pobaví. --- Co říkal doktor? - Doktor? Že když mě nebudete srát budu žít do sta. ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím, jak tuto šílenost hodnotit. Něco takového jsem ještě asi neviděla. Ve filmu se stále něco děje, a to ne způsobem zrovna klidným a tichým. Je to originální film plný absurdních scén, nabitý energií, kterou podporuje svižná hudba a je určen pro diváka, jenž nemá rád filmy „o ničem“. Za přílišnou vulgárnost a nechutné scény hvězdička dolů. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čiernobiela mačka s kocúrom sú piatym filmom, ktorý som od Emira Kusturicu videl. Ani jednému z predchádzajúcich štyroch som nedal viac, ako tri hviezdičky. A tomuto koncentrátu predtým videných filmov ani tie tri. Už som možno niekde napísal, že tieto feérie znesiem u Felliniho alebo Jakubiska, kde sú dávkované v znesiteľných porciách. Ale Kusturica má celý film ako jednu veľkú hlučnú, vulgárnu a nenápaditú feériu. Vtipy sú jednoduché a prekvapuje ma iba to, že Kusturicu vynášajú do filmárskych nebies za rovnaký typ prízemného humoru, za ktorý posielajú Trošku do horúcich pekiel. Takže suma sumárum - príbeh a spôsob prežívania cigánskeho etnika ma nezaujímajú, na vtipoch som sa nezasmial, hudba sa mi nepáčila a jediný pocit spolupatričnosti dokážem mať iba so zdesenými dentistami, pre ktorých musel byť tento film nefalšovaným hororom. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že když se o komedii z prostředí cikánských, kazachstánských a podobných rodin kdesi směrem na východ pokusí pan Vejdělek nebo americký sitcomista Larry Charles, dopadne to docela otřesně. Pokud se ale tématu chopí jeden z nejslavnějších žáků Otakara Vávry Emir Kusturica, vznikne opravdu vtipná a trefná komedie, která se ke svému úspěchu nepotřebuje nadřazovat nad hlavní hrdiny. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první snímek, k němuž si režisér Emir Kusturica zajistil hudbu sám se svou domovskou kapelou The No Smoking Orchestra. (Gabrielle)
  • Po komerčnom neúspechu Arizona Dream (1993) a protichodných recenziách na Underground (1995) Kusturica oznámil svoj odchod z filmovej tvorby, len čo mal 41 rokov. Čoskoro zmenil názor a začal pracovať na dokumente o cigánskej hudbe, predbežne nazvanom "Musika Akrobatika", ktorý sa postupne pretavil do tohto filmu. (MTManiak)
  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama