Reklama

Reklama

Přes kosti mrtvých

  • Polsko Pokot (více)
Trailer 3
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Polsko / Německo / Česko / Švédsko / Slovensko, 2017, 128 min (Alternativní 124 min)

Obsahy(1)

Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme  vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Dušejková je nejen milovnicí zvířat, ale také ochránkyní všech divných a 'jiných' obyvatel Kłodzké kotliny, kde se příběh odehrává. Skrze Dušejkovou začínáme v příběhu postupně odhalovat, kdo stojí za prapodivnými vraždami a jak souvisí s vyvražďováním zvěře. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (140)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, ma to cez dve hodiny, a cele je to taky ... sivy sedivy priemer. Film obsahuje jednu dobre napisanu postavu, ale druha postava je sablonovita a jedna zmatene. Plus este dve hodiny sa pozerat na to ze seria vraz sa dokonca stretla s obecnym nezaujmom - lebo na programe dna je lov zveriny - tak to Holland prestrelila, a to tak, ze velmi! Humoŕ tu tentokrat samozrejme nebude, jednak humor je vec vazna a jednak ma nic nenapada - jo a uzivatelovi menom verbal dochadzaju napady a humor sa jaxi sere. No nic, spat k filmu - rezia este jakz takz na urovni, ale nedokazal som sa dostat do filmoveho tempa - fakt ma to nebavilo, a hodne scen som musel pretacat. K silnym strankam patri namakana kamera, aj ten kostolny zbor mal nieco do seba ... no a flesbeky na urovni. To bude za mna vsetko, tentokrat bez prdele, bez humoru : 50 % ()

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Že já to odkládal takovou dobu... nejenže Polácí umí, co do technickej stránky filmu, ale samotná tématika filmu je mi natolik blízká, že s Dušejkovou a její neustále mařenou touhou po lepším a milostivějším světě víc než soucítím. Škoda jen, že ne každého film zasáhne tam, kam by by zasáhnout chtěl - nejlépe se dle mého uchytí tam, kde už tolik duchovní osvěty potřeba není. Druhá strana mnohdy bohužel neuvidí víc, než pošahanou Dušejkovou a rozpolcený snímek o hovně... pro mě osobně rozhodně zapamatování hodný kousek, který budu šířit v nejlepší víře všude tam, kde pocítím šanci v jeho vlídné přijetí! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jessica Fletcherová na divokom východe a pod vplyvom agresívnych omamných látok sa snaží naviesť políciu na tú správnu stopu a pritom zasvecuje celú dedinu do svojich síce celkom pravdivých, ale neprimeranou formou prezentovaných ochranárskych ideí. Až mi bolo záhadou, ako mohla táto postava prežiť až do konca. Okrem jedného mladého potenciálneho páriku sú tu všetci husto nesympatickí, takže aj po odhalení súvislostí a šajmalanovskom zvrate pri konci vám tu nikoho nebude ľúto. Holland je tak skúsená režisérka, že aj táto nesúrodá eu-koprodukcia vyzerá pomerne draho a profesionálne, proste západne. Moje druhé stretnutie s poľskou dzedzinou za posledný týždeň po Tvári a človek je hneď rád, že býva tam kde býva. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, na jednu dobře napsanou a dobře zahranou postavu je tu další, která je naopak hrozně zkratkovitá a šablonovitá, což by možná nebyl až tak kruciální problém, kdyby Přes kosti mrtvých nemělo dvě hodiny, které jsou zčásti naplněny scénami, kde nefungují potřebné emoce a výsledek je prostě někde na půli cesty, něco fajn, něco ne, pár slušnejch záběrů s ježkama a jiným zvířectvem.. Naštěstí je tu funkční závěr, který dokáže napravit pocit z hluchých a nudných míst a výsledkem je tak nakonec totálně krystalickej průměr se zábavně magořivým a broukočmuchných Krobotem. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Člověk na první pohled pozná, že Holland režisérské řemeslo ovládá, neboť vizuální stránka, střih a hudební zpracování je vynikající. Nicméně to je jediná věc, která na filmu vybočuje z průměru. Scénář je velkou slabinou, není vyvážený a s poutavou zápletkou se mohlo pracovat mnohem lépe. Dvě třetiny filmu se divák seznamuje s postavami a na úkor hlavní hrdinky nedostanou všichni takový prostor. Herci jsou výborní, ale časem se mi hlavní hrdinka protivila a její názorové výlevy se opakovaly pořád dokola, včetně jednostranně názorových témat. Tajemství kolem úmrtí se rozjede až ke konci, což je velká škoda, neboť k syrovému dramatu s mysteriozním podtextem to vyloženě vybízelo. Ke konci se přitvrzuje, atmosféra houstne, ale na můj vkus pozdě a možná i zbytečné vyústění přes čáru se k filmu příliš nehodilo. Za shlédnutí rozhodně stojí.......6/10 ()

Galerie (38)

Zajímavosti (7)

  • Snímek je natočen na motivy knižního morálního thrilleru Olgy Tokarczuk ze současného česko-polského pohraničí, který vyšel v českém překladu pod názvem "Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých". (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Reklama

Reklama