Reklama

Reklama

Když mladé černošce Hortense zemře adoptivní matka, rozhodne se vyhledat tu skutečnou. V adopční agentuře ji čeká překvapenmí - v kolonce barva pleti stojí jasně napsáno - bílá. Zmatená dívka se rozhodne matku najít. Cynthia Purleyová žije v řadovém domku v dělnické čtvrti se svou další nemanželskou dcerou Roxanne. Setkání s prvním dítětem, jež po porodu ani neviděla, je pro ni šokem. Přesto mezi matkou, která tráví dny v osamění, a nově nalezenou dcerou, vznikne hezký intimní vztah. Cynthia nakonec představí Hortense své rodině. Toto setkání přinese pro všechny očištění od tajností a lží, jimiž téměř každý z hrdinů přehlušoval svou bolest či psychické trauma. Film vypovídá o nedostatcích ve vzájemné komunikaci člověka s člověkem, o neporozumění, jež často zbytečně způsobuje těžkosti ve vztahu i mezi nejbližšími. Mike Leigh pozvolna odkrývá charakter každé ze svých postav a naznačuje příčiny jejich chování. Činí tak svým typicky vyhraněným stylem, k němuž patří zájem o běžné lidské problémy, cit pro prostředí a zvláštně nenápadný, jemný humor. Pozitivní vyznění "bergmanovského" příběhu stojí především na velmi kvalitních hereckých výkonech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (76)

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Asi do polovice som nevedel, o com to je, taziva atmosfera, ludska bieda, ponure prostredie. Herci naozaj skvele zapaduju do toho bezvychodiskoveho prostredia. Asi od polovice nabera film spad, zivoty znacne odlisnych protagonistov sa prelinaju a nakoniec sa splet vztahov podari prijatelne ludsky rozpliect. Cenim si vykreslenie postav, kde nie je jasne, kto je dobry a kto zly, kto skaredy a kto pekny. Zaujimava studia o hladani vlastneho povodu a identity, riskovani zranenia z pravdy a vyrovnavania sa s nou. Tazke otazky okolo adopcie a odhalovani roky zamlcovanych osudovych rozhodnuti. Kto tento film oznaci 'komedia', mal by skumat, comu sa zvykne v zivote smiat; smiesne boli asi len grimasy Hortenz na rozveselenie Cindy. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem u žádného filmu neměla takový pocit opravdovosti jako právě u Secrets and lies. A největší zásluhu na tom má beze sporu neuvěřitelný výkon Brendy Blethyn, její postava ve mě vyvolávala celou škálu pocitů od naprostého odsouzení přes lítost a nakonec i soucit. Dovedu si živě představit, že taková podobná Cynthia bydlí třeba o dva baráky dál, nebo jsem ji potkala včera v obchodě....Celý film byl pro mě velký zážitek a nakonec mi nevadil ani přeci jen moc přehnaný happy end. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Film ma minimálne hodinu nejak zvlášť nebavil, ale zhruba od momentu prvého kontaktu ma to chytilo, postupne to naberalo grády, až som si na konci filmu povedal: "Tak toto bolo fakt dobré!". Škoda toho pomalého rozjazdu, kedy sa len pred kamerou striedali samé skrachované existencie a kedy som bol nútený sledovať ženské, ktoré boli buď permanentne namosúrené, hysterické, alebo príšerne naivné (veľmi mierne povedané). Ostávali tak len dve sympatické postavy, postava Hortense (výborná Marianne Jean-Baptiste), ktorú si nešlo neobľúbiť a strýko Maurice (výborný Tímothy Spall), veľký sympaťák a dobrák. Z ďalších hercov ma ešte zaujala skvelá Brenda Blethyn v roli matky, ktorej postava mi síce väčšinu filmu poriadne liezla na nervy, ale ku koncu filmu som si k nej nakoniec cestu našiel a začal ju chápať. Film sprevádza taká smutne-krásna hudba so sláčikmi a trubkou, ktorá sa síce dobre počúva, ale nie úplne korešponduje s náladou filmu. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ano, podobné věci se mohou stát. A v tomto případě se je povedlo přetavit ve filmový příběh, který působil velmi civilně a autenticky. Poukázal na to, že to jediné, co může mít v tomhle nelítostném světě smysl, je rodina. A kdo by se jí zřekl, ten se připraví o to málo dobrého, na co si může většina nás normálních smrtelníků myslet. Byl by sám proti sobě, nic by nezískal, hodně by ztratil. Jaká je ale šance, že metařka prozře během pěti minut? Jaká je šance, že švagrová přede všemi roky tají neschopnost otěhotnět, ačkoliv ví, že je kvůli tomu terčem pomluv, které ji viní ze sobeckosti? Jaká je šance, že bílá- chtěná dcera je totálně k ničemu, zatímco černá- nechtěná je vzorem všech ctností? Trochu to tady haprovalo. Nic zásadního, ale 5 hvězdiček by to ode mě nikdy nemohlo dostat. I tak si připadám dost štědrej. To slzavý údolí pro mě už bylo jednu chvíli neúnosný. Ale podobný situace jsem zažil, nepovažuju je tedy tím pádem za přemrštěný. Jen za umně vystižený. A dobře zahraný. Rozhodně to pro ty ženský nemohlo být jednoduchý. Věřím, že se u toho dost nasmály. Já už pak taky :) ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdy jsem naposledy viděl takhle reálně působící postavy. Zcela poctivá, nepodbízivá ždímačka emocí s fantastickými hereckými výkony. Brendu Blethyn jsem vůbec neznal (což té autentičnosti asi pomohlo), ale předvedla možná jeden z nejlepších hereckých výkonů, co jsem kdy viděl. Naked mě moc nebralo, ale tímhle si u mě Mike Leigh udělal obrovské plus. 10/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Herci neměli k dispozici téměř žádný scénář, postavy a příběh vznikal převážně improvizací. Aby jejich výkonům dodal Mike Leigh větší autenticitu, tak byli herci před natáčením obeznámeni pouze s informacemi, které by věděly jejich postavy. V průběhu filmování se tak dozvídali vše postupně. (makimarketa)

Reklama

Reklama