foto

Brenda Blethyn

  • nar. 20.2.1946 (70 let)
    Ramsgate, Hrabství Kent, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britská sympatická dáma Brenda Blethyn (vl. jménem Brenda Anne Bottle) se narodila těsně po válce jako nejmladší z devíti dětí v rodině inženýra. Po absolvování technické univerzity pracovala jako stenografka nebo účetní skoro do své třicítky. Mezitím šetřila peníze, aby se mohla přihlásit na Guildfordovu školu herectví. Opustila práci a vrhla se na divadelní prkna, kde se později připojila i k britské National Theatre Company.

Herectví jí přinášelo úspěch a chválu kritiky, i když ne veřejnou slávu. Nicméně za svoje výkony v divadelních hrách získala ocenění London Critics' Circle Theatre Award a nominaci na cenu Laurence Oliviera. A jak už to u většiny britských herců a hereček bývá, po divadle přišla i BBC a později první filmy.

Po malých rolích v televizních filmech či seriálech nebo trošku větších partech v ČARODĚJKÁCH s Anjelicou Huston či TEČE TUDY ŘEKA s Bradem Pittem si ji vybral prominentní britský režisér Mike Leigh do jedné z hlavních rolí ve filmu TAJNOSTI A LŽI. Blethynová posbírala většinu ocenění. Byla nominována na Oscara, získala Zlatý Globus, cenu Bafta, ocenění na festivalu v Cannes i cenu Londýnských kritiků a mnoho dalších. Ze dne na den o ní mluvila většina světové kritiky. Po několika méně významných filmech svůj úspěch zopakovala o dva roky později (1998) rolí ve filmu Marka Hermana TICHÝ HLAS. Druhá nominace na Oscara a nominace na Zlatý Globus.

Od té doby se objevila ve více či méně významných filmech. Rozhodně nezůstala zapomenuta černá komedie BÍLÁ VDOVA, kde jako zadlužená vdova začíná pěstovat místo orchidejí marihuanu (její zatím poslední nominace na Zlatý Globus za komedii). Hlavní role si užila také v oddychových komediích ZA JASNÉHO DNE či LÁSKA AŽ ZA HROB o dvou konkurenčních pohřebních ústavech. Role matek si zase prožila v britských kostýmních dramatech PÝCHA A PŘEDSUDEK (jako svérázná matka Keiry Knightley) nebo novější POKÁNÍ (matka Jamese McAvoye).

V poslední době pozvedla svojí účastí některé seriály a ve filmech spojuje síly s Gabrielem Byrnem či Johnem Hurtem. Je už několik let rozvedená a u nás jsme ji v roce 2008 mohli spatřit, když dělala předsedkyni poroty na festivalu v Karlových Varech. Rozdávala úsměvy, podpisy i společné fotografie, s každým se bavila. Brenda Blethyn je totiž příjemná a skromná dáma jak na filmovém plátně, tak i ve skutečném životě. Proto si zaslouží naši pozornost.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2014 La Voie de l'ennemi
2013 Henry Hugglemonster (TV seriál)
Smrt si říká malárie (TV film)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
King of the Teds (S01E04)
2011 My Angel
Vera (TV seriál)
2009 Calling, The
Dead Man Running
Londýnská řeka
Moji kamarádi Tygr a Pú: Tygr a Pú v muzikálu
2007 Clubland
Pokání
Vojna a mír (TV seriál)
2005 Marsha Potter Gets a Life (TV film)
Pýcha a předsudek
Slonisko a Medvídek Pú
Za jasného dne
2004 Patříme k sobě (TV film)
Za mořem
Způsob života
2003 Between the Sheets (TV seriál)
Se slovníkem v posteli
Stella
2002 Láska až za hrob
Pumpkin
Sonny
Thornberryovi na cestách
2001 Deník Anne Frankové (TV film)
Krásní & úžasní
Na nose
Seven Roses (TV film)
Táta a ti druzí
Yellow Bird
2000 Bílá vdova
1999 Keeping Time
RKO 281 (TV film)
1998 Girls' Night
Hudba ze sousedního pokoje
In the Winter Dark
Noční vlak
Tichý hlas
1997 Vzpomínáš si na mě?
1996 Tajnosti a lži
1994 Outside Edge (TV seriál)
1993 Buddha of Suburbia, The (TV seriál)
Zlatí hoši (TV film)
1992 Teče tudy řeka
1990 Čarodějky
1989 Labours of Erica, The (TV seriál)
1987 Sunday Premiere: Claws (TV seriál)
Ubohá bohatá dívka (TV film)
1985 Screen One (TV seriál)
1984 Chance in a Million (TV seriál)
1983 Floating Off (TV film)
Henry VI, Part One (TV film)
Smrt soudního znalce (TV seriál)
1982 Král Lear (TV film)
1980 Grown-Ups (TV film)

Dokumentární

2010 Many Faces of..., The (TV seriál)
2004 Best of So Graham Norton, The
2002 Independent View (TV seriál)
2000 Film-Fest DVD: Issue 4 - Hawaii
Road to Sundance

TV pořady

2015 Mel & Sue (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2002 Mornings with Kerri-Anne (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace