Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (345)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Válečný thriller, ve kterém se Tom Hanks snaží ochránit spojenecký konvoj před německými ponorkami v tmavých vlnách severního Atlantiku. Zvláštní film. Zvláštní i tím, že postava, kterou Tom Hanks ztvárňuje, je silně věřící, prožívá bolestně každou smrt a zatímco se muži radují ze zničení první německé ponorky, na jeho tváři můžeme číst bolest ze zmaření lidských životů. Osobní prožívání pocitů je v tomto filmu minimálně v rovnováze s akcí a vytváří velmi autentický celek. Napsal jsem recenzi: https://scobak.blog.sme.sk/c/540463/recenze-filmu-greyhound-2020.html ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film bez příběhu a bez postav, nepočítáme-li Hanksovu oblíbenou škatulku rozvážného a pokorného hrdiny. Dialogy sestávají de facto jen z vojenské hantýrky, kdy se každá informace a rozkaz třikrát zopakuje, což osobně považuju za dost otravné, a zbytek je jen jedna velká honička titulní Hanksovy lodě se skopčáckými ponorkami, kterou si ale bez patřičného scenáristického podloží užijí jen military fans. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že je stále někdo, kdo chce filmařsky brousit vody druhé světové války. Greyhound je ale opravdu jen o tom, že jedna loď pluje přes Atlantský oceán směr Evropa a zaútočí na ni jednotka německých ponorek. Nic víc, nic míň. Některé záběry hezké, některé digitální, emotivně mě to nechávalo naprosto bez zájmu. A ani odulý Tom Hanks to nezachránil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na negatívne, zmiešané reakcie som čakal, že pôjde o tragédiu. Nie som mimoriadny fanúšik bojových filmov, no Toma mám rád, vždy mi bol sympatický, a tak boli moje očakávania nijaké. Lenže mňa film bavil, a tak môžem akurát skonštatovať, jebte sa na názory iných, a hlavne tie moje. Každému môže v daný deň, v daný okamih, sadnúť niečo iné, ostatných môžete mať na kokote. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Má to sotva hodinu a půl, má to náboj, fajn práci s kamerou, má to Toma Hankse. Kolikrát to stačí. V době, kdy musíme brát kdejaký drobek, to vlastně bohatě stačí. Streamovací služby se kvůli koronavirové pandemii perou o kousky, které byly původně určené pro kina. Greyhound je jedním z velkých hráčů. Zavádí nás ke kapitánovi, který v bojích druhé světové války vede mezinárodní konvoj lodí. Cílem je napříč Atlantikem dopravit tisíce vojáků a zásoby spojeneckým jednotkám. Německé ponorky ovšem číhají pod každou pátou vlnou. Než to celé začne, zjistíme, že Tom má kdesi životní lásku a že má určitý vztah k víře, což ovšem na další vývoj nemá pražádný dopad. Prostě jsme jen Elisabeth Shue viděli po delší době v nějakém větším projektu. Ostatní postavy žádné pozadí nemají. Vzápětí se jde na věc. Nejde o žádné megalomanské scény á la Emmerich, prostě jen naháněná s ponorkami, vyhýbání se torpédům o pár decimetrů a vyhazování náloží do oceánu. A pokřikování odborné terminologie, které divák samozřejmě nerozumí. Posádka občas v dálce trpce sleduje potápějící se vlastní loď, jindy vnímá, jak jim dochází munice. Záběry z ptačí perspektivy podávají akční momenty z jiného úhlu a vůbec to není zlé, což platí o téhle oldschoolové podívané celkově. Díru do žánru rozhodně neudělá, ostudu ovšem zrovna tak ne. Prostě sází jednu napínavou scénu za druhou, hodně si pomáhá digitálními triky (škoda) a velmi rychle uběhne. Jen postava spolehlivého Toma Hankse, který se ne a ne zakousnout do čehokoliv, co mu lodní kuchař přichystá, mohla a měla nabídnout „něco“ navíc. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Kapitán Krause (Tom Hanks) ve filmu zvažuje, zda si může dovolit porušit rádiové ticho. To se na první pohled zdá jako chyba / nesmysl ve scénáři, ale není. Stávalo se, že v průběhu bitvy ponorky ztratily s konvojem kontakt a zbytečné vysílání by jim mohlo pomoci konvoj opět nalézt. Kapitán také opakovaně mluví s dalšími loděmi konvoje vysílačkou – k tomu se využívaly krátkovlné vysílačky s velmi malým dosahem, a proto nehrozilo zaměření. (Jarek572)
  • Významnou mierou k tvorbe filmu dopomohlo aj Kanadské kráľovské námorníctvo. (MikaelSVK)

Související novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (více)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (více)

Reklama

Reklama