Reklama

Reklama

Neznámý voják

  • Finsko Tuntematon sotilas (více)
Trailer 1
Finsko / Belgie / Island, 2017, 179 min (Alternativní 133 min)

Režie:

Aku Louhimies

Předloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrají:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Někdy stačí vidět trailer a už víte že samotný film bude bomba pro oči tenhle 3 hodinový snímek ( trošičku zkrátit ale nevadí ) byl uchvatně zpracovaný příběh, neuprosné bitvy v lese za jakéhokoliv počasí. Parádní atmosféra po celý film výborní herci, soundtrack výborný jediné co bych asi připomněl byla delší odmlka akce které je od samého začátku. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Verze: 179 minut) „Jaký to je, střílet na jinýho člověka?“ - „To nevím, já střílím jen na nepřátele.“ - „A to nejsou lidi?“ - „Ne, vůbec ne. Co já vím, chytřejší lidi, než jsem já, mi říkali, že nepřátelé nejsou lidi. Já o těhlech věcech nepřemejšlím. Antti Rokka jenom střílí a drží hlídky. Tobě doporučuju dělat to samý.“ Nejdřív jsem měl problém napojit se na postavy, když člověk nedostal prostor je víc poznat (ne nadarmo bývá ve válečných filmech nějaký ten výcvik před, aby si je divák mohl oblíbit). Naštěstí, tady na to jsou luxusní 3 hodiny a na sympatizování došlo. Tím spíš, že krom Rokky to byli opravdu normální chlápci, kteří museli krom nepřítele válčit i se svým strachem, odvahou, bojovou morálkou a zodpovědností (důstojníci). A počáteční vrtkavé, nejisté nadšení postupně u všech nahrazuje rozčarování, zklamání a touha vrátit se domů. S tím se dostavuje i sílící autentičnost, neb i postavám, kterým jako by se kulky nejdřív vyhýbaly, přijde smrt čím dál víc hmatatelnější. Škoda jen toho závěrečného „návratu“ (úplně mimo). Celkově dám silné 4*. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že Finové jsou asi jediný evropský národ, který v rámci válečného velkofilmu dokázali epickou formou zfilmovat druhou světovou válku stejně tak, jako třeba Američani. Jedou si na nacionalistkou tóninu a tak, ač je na filmu skoro všechno dobré, nemůžu se zbavit některých nelogičností, které tam někteří vojáci předvádí. Jinak se ale jedná o neskutečný zážitek a asi to nejlepší, co Finové o bojích v Karelské šíji vůbec kdy natočili. A že těch filmů už pár bylo. Nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že jim na ty jejich válečné filmy nepřispívá finská vláda včetně samotných daňových poplatníků. Díky jejich válečným kouskům totiž vím, že Finové byli největší hrdinové za druhé světové války a nepodrobili se nikomu a ničemu. A myslím si, že to je přesně to, co těmito filmy Finové chtěli a chtějí předat světu...a přidat si trošku na nacionalistickém egu, které strádá a probouzí se v současnosti hlavně v momentě, kdy Evropou vládne Mistrovství světa v hokeji. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Finská hnisající rána tímhle nacionalickým filmem rozhodně vyčištěna nebyla. Roztříštěný příběh bez hlavní postavy, kterou snad supluje voják s nadpřirozenými schopnostmi, je velice špatně scenáristicky zpracován. O to více překvapí výborná režie, která na tento hloupý film plýtvá nápady. Finská hrdost na spolubojovnictví s nacistickým Německem je pro našince nepochopitelná. Extrémní nacionalismus a potřeba dokázat pomyslnou finskou nadřazenost zdůrazní i závěrečná věta filmu, světe, obdivuj Finy, jejich území nebylo za II. světové války okupováno. Jak vidno, Finům stačí k radosti a hrdosti skutečně málo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kdo si najde cas a obecne mu nevadi dlouhe filmy, ten musi byt z tohoto finskeho skvostu nadseny. Tomu neni co vytknout. Valka o Karelii v par letech, ocima jedne jednotky je velmi poutave a v nicem neztraci na ty nejlepsi valecne filmy vubec. Dobre herecke vykony, krasna kamera a zase trochu (alespon u nas) mene okoukane bojiste WWII. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se objevily tanky T 34/76 a T 34/85. Zbraně použité ve filmu byly finský samopal Suomi m/1931, sovětský samopal PPSH-41, protitanková puška L-39 Lathi a puška mosin-nagant. (K98)
  • Film je volně založen na skutečné postavě jménem Viljam Pylkäs (28. února 1912, Valkjärvi – 6. února 1999, Lempäälä), který byl předlohou pro hlavního hrdinu filmu jménem Antero 'Antti' Rokka, podle knižního románu „Neznámý voják“ spisovatele jménem Väinö Linna. Spisovatel Linna a Pylkäs spolu bojovali v Pokračovací válce (1941–1944).  Události, jejich umístění a chronologie byly autorem upraveny, ale charakter hlavního hrdiny a jeho spolubojovníků našel spisovatel Linna ve skutečných osobách. Například slavná filmová scéna, kdy Anti Rokka zastřelí sám mhoho rusů a zastaví tak útok, se Pylkäsovi opravdu stala a byl při ní zraněn do hlavy. Během této bitvy dosáhl zabití 83 potvrzených nepřátel. (JerryBrno)
  • V prodloužené verzi filmu, když kapitán Kariluoto (Johannes Holopainen) pozoruje vojáka zasaženého při hodu granátem, vystřelí ze svého samopalu Suomi m/1931. Ten však vydá značně odlišný zvuk než jaký vydává ve zbytku filmu. (Mirecek42)

Související novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Reklama

Reklama