Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa expozície som predpokladal, keďže som o filme vopred nič nevedel, že sa bude jednať o zabíjanie nudy a hľadanie zmyslu existencie na americkom malomeste, kde skapal pes, ako v prípade Five easy pieces. Lenže Mallick sa ani v debute nezaprie a hneď po prvej vražde sú hrdinovia konfrontovaní s prírodou a to až do konca. Splývajú s ňou, sú stále spolu, napriek tomu cítia samotu. Kite sa podobá na Jamesa Deana, je rovnako rebelom bez príčiny, ktorý sa tiež vzchopí proti nepochopeniu generácie rodičov a to vďaka neakceptovaniu jeho lásky k Holy zo strany jej otca. Spôsob rebélie je ale "dôraznejší". Mňa najviac na Zapadákove fascinovalo flegmatické chovanie postáv obetí a policajtov, z ktorého bol cítiť určitý súhlas s činmi ústrednej dvojice. Film poskytuje divákovi podnet na zamyslenie sa nad jeho príčinami. Táto flegmatická, až melancholická atmosféra je tak v kontraste s násilím, ktoré sa na plátne odohráva. Predstavte si, akým spôsobom by musel byť podobný námet uchopený dnes. ()

Khalesi odpad!

všechny recenze uživatele

Thriller? Kde? Bol to len príbeh o dvoch neuveriteľne blbých a citovo zakrnelých individuách, naviac podaný tak nudne, že so priam fyzicky trpela. Jeden z najhorších bludov, čo som mala tú smolu vidieť a hudba, nech bola akokoľvek dobrá-to nezachránila. Jediné na čo som celý čas čakala bolo, kedy už konečne tých slabomyselných trotlov chytia a posadia do elektrického kresla, alebo aspoň zavrú a zahodia kľúč. K môjmu sklamaniu, dostal kreslo len jeden z nich a slečna si veselo odkráčala, zrejme sa nezdala dostatočne nebezpečná.. Strata času! ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Působivý Malickův debut na který si sám napsal velice dobrý scénář o dvojici protichůdných lidí a jejich společné cestě před spravedlností, která je tíží. Kit po vzoru svého hrdiny Clydea a Holly, která jen nečinně přihlíží bez vlastního uvažování s ním po boku. Zajímavé přírodní kontrasty s psychikou hlavní postavy na mě udělali dojem, stejně jako vedení kamery s použitou situační hudbou. [8/10] (Badlands, Pressman-Williams) (Barevný /// Produkce: Jill Jakes, Terrence Malick, Edward R. Pressman, Louis A. Stroller /// Scénář: Terrence Malick /// Kamera: Tak Fujimoto, Stevan Larner, Brian Probyn /// Hudba: Gunild Keetman, James Taylor, George Aliceson Tipton, Carl Orff, Erik Satie) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tomu se říká debut! Natočit tenhle příběh kdokoliv jiný, vznikla by nejspíše jen další, o něco krvavější variace na Bonnie a Clyda, jenže Terrence Malick si s ním pochopitelně poradil po svém. Spíše než na zabíjení, pocity viny a podobné věci klade důraz na vztah dvou lidí, různé podoby lásky a na sepjetí s přírodou (pasáže s přebýváním v lese a s jízdou pustinou jsou skvostné) a odloučení od civilizace. Herce nechává hrát tak, že člověku ani nepřipadá, že hrají, a všechno dovede završit prďáckou auomobilovou honičkou. Jasných pět. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ani jsem se nenadál a byl konec - a mně připadaly "Badlands" strašně krátké (což se mi u posledních Malickových snímků už nestává). Dokonalá syntéza obrazu a zvuku (od voice overu po hudbu), na kterou bych se vydržel dívat další hodinu, mne uchvátila stejně jako samotný příběh jeho dvou prapodivných aktérů. Skvěle natočený i zahraný snímek starý stejně jako já, ale na rozdíl ode mne nestránoucí. Jediná věc mne mrzí - že si tak málo zahrál Warren Oates, který mi, spolu s námětem filmu, připomněl tvorbu jiného velkého vypravěče příběhů psanců z amerického Západu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (33)

  • Když se měla natáčet scéna s Warrenem Oatesem u odlehlé cedule, herec Martin Sheen uvedl, že si toho rána při sprchování před natáčením řádně umyl hlavu. Po příjezdu na filmovou lokaci za ním přišel režisér Terrence Malick a řekl mu: „Ale ne, Martine! Vypadáš tak... uspořádaně! Dovolíš?“ Následně vzal Malick hrstku hlíny ze země a posypal herci hlavu, aby vypadal pro svou roli více autentičtěji. (Borrtex)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama