foto

Warren Oates

  • nar. 5.7.1928
    Depoy, Kentucky, USA
  • zem. 3.4.1982 (53 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Chtěl-li slavný režisér Sam Peckinpah natáčet své drsné filmy, jejichž hrdinou byl samotář, ztroskotanec toužící po ocenění ať už je jakékoliv, potřeboval k tomu charismatického herce. Herce, z jehož tváře mohou diváci vyčíst, co všechno filmový hrdina zažil, co má za sebou, a to aniž by promluvil. A když promluví, tak hlasem, který napovídá o složitosti hrdinova charakteru. A právě takového herce našel Peckinpah, Hellman a jiní ve Warrenu Oatesovi.

Warren Oates se narodil 5. července 1928 v Depoy v Kentucky a o herectví se začal poprvé zajímat až na univerzitě v Louisville. V roce 1957, poté co si odbyl vojenskou službu u námořnictva, se objevil v živě vysílaném televizním seriálu STUDIO ONE v New Yorku. Krátce na to se odstěhoval do Mekky filmového průmyslu Los Angeles, kde se objevil v celé řadě vedlejších postav v seriálech z prostředí divokého západu (TRACKDOWN, YELLOWSTONE KELLY, TOMBSTONE TERRITORY). A právě v jednom z těchto westernových seriálů (THE RIFLEMAN) se poprvé sešel se Samem Peckinpahem.

Peckinpah Oatese nejprve obsadil do svého krátkého seriálu THE WESTERNER (1960) a o dva roky později do svého slavného filmu JÍZDA VYSOČINOU (1962). Stejně tak učinil i u svých dalších dvou snímcích MAJOR DUNDEE (1965) a DIVOKÁ BANDA (1969).

Oates pracoval i s dalšími slavnými režiséry té doby např.: Josephem L. Mankiewiczem BYL JEDNOU JEDEN LOTR (1970), Johnem Milliusem DILLINGER (1973), Terrencem Malickem ZAPADÁKOV (1973), Williamem Friedkinem KASAŘ TONY (1978) a Stevenem Spilbergem 1941 (1979).

V sedmdesátých letech se tak Warren Oates dostal na vrchol nejen díky výše zmíněným snímkům, ale především díky filmu Monte Hellmana DVOUPROUDÁ ASFALTKA (1971) a hlavně Peckinpahova PŘINESTE MI HLAVU ALFREDA GARCII (1974). Oates se rovněž spřátelil s hercem Peterem Fondou, se kterým se objevil ve třech snímcích: westernu NÁVRAT DOMŮ (1971), mysteriosním hororu ZÁVOD S ĎÁBLEM a v dramatu 92 IN THE SHADE (oba 1975).

Rok před svou náhlou smrtí natočil Oates ještě dva snímky, a to komedii LAMPASY s Billem Murraym a krimi HRANICE s Jackem Nicholsonem a Harvey Keitelem.

Warren Oates zemřel nečekaně na infarkt ve svých nedožitých třiapadesáti letech 3. dubna 1982. Díky snímkům Monte Hellmana, Sama Peckinpaha a řadě dalších se stal nezapomenutelným a jeho herectví dodnes obdivují i tvůrci jako Quentin Tarantino či Richard Linklater. Posledně jmenovaný při nedávné projekci snímku DVOUPROUDÁ ASFALTKA přečetl svých 16 důvodů, proč by diváci měli milovat film, který je z roku 1971. Jedním z těch důvodů bylo: hrál tam Bůh, jménem Warren Oates.

Z "PetrPan2" L

Herecká filmografie

Filmy

1983 Létající oko
Příliš tvrdý
1982 Hranice
1981 Lampasy
1980 Baby Comes Home (TV film)
1979 1941
And Baby Makes Six (TV film)
My Old Man (TV film)
1978 Kasař Tony
True Grit (TV film)
Žena pro dva střelce
1977 American Raspberry
Sleeping Dogs
The African Queen (TV film)
1976 Dixie Dynamite
Drum
1975 33 stupňů ve stínu
Ranč Deluxe
Závod s ďáblem
1974 Cockfighter
Přineste mi hlavu Alfreda Garcii
The White Dawn
1973 Dillinger
Kid Blue
Thief Who Came to Dinner, The
Tom Sawyer
Zapadákov
1971 Chandler
Dvouproudá asfaltka
Muž na výpomoc
Reluctant Heroes, The (TV film)
1970 Byl jednou jeden lotr
Převozník
The Movie Murderer (TV film)
1969 Divoká banda
Lanton Mills
Smith!
Šlechtici a podvodníci
1968 Mystery of Edward Sims, The (TV film)
Something for a Lonely Man (TV film)
The Split
1967 V žáru noci
Vítejte do Zlých časů
1966 Návrat sedmi statečných
Střelba
1965 Honáci
Major Dundee
1964 Mail Order Bride
1962 Hrdinův ostrov
Jízda vysočinou
1960 Private Property
The Rise and Fall of Legs Diamond
1959 Barakuda čeká
Yellowstone Kelly

TV seriály

1982 Modrá a šedá (TV seriál)
1981 Na východ od ráje (TV seriál)
1978 Black Beauty (TV seriál)
1965 Man Called Shenandoah, A (TV seriál)
The Big Valley (TV seriál)
1964 The Outer Limits (TV seriál)
The Mutant (S01E25)
Uprchlík (TV seriál)
Rat in a Corner (S01E21)
1963 The Twilight Zone (TV seriál)
The 7th is Made Up of Phantoms (S05E10)
1962 Stoney Burke (TV seriál)
1960 Stagecoach West (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Purple Testament (S01E19)
1958 The Rifleman (TV seriál)

Dokumentární

2006 Wanderlust (TV film)
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
The Making of 'Sleeping Dogs' - a.z.

Host

TV pořady

1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce