Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Paralela tam možná je, námět a zabíjení v něm je pokaždé stejně absurdní jako zmíněné konflikty. Zaujaly mě detaily z přírody, působivá hudba (například ve scéně, jak po nich jdou lovci v lese). Líbila se část v lese, a pak jízda v prériích. Typ filmu, kde víte, kdo přežije a kdo přežít nemůže. Parádní retro, velmi solidní dabing ČT. Můj teprve 2. Malick. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Kit je nejenom okouzlující frajírek, ale díky osudové lásce k 15-ti leté Holly i masový vrah „Ve škole jsem nebyla oblíbená a nebyla jsem moc osobnost, takže mě překvapilo, že se mu líbím. Zvlášť, když mohl mít, každou ve městě, kterou by chtěl.Podle něj jsem byla skvělá.“ Film natočený podle skutečné události za který byl Martin Sheen právem oceněn na MFF v San Sebastianu v roce 1974, a mladinká Sissy Spacek mu rozhodně ostudu nedělá!!! ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Terence Malicka Zapadákov je filmem, jakému po technické stránce určitě nelze nic vytknout. Ale za sebe mu nemůžu dát příliš vysoké hodnocení, neboť mě navzdory napínavému ději nedokázal příliš oslovit. Ale zejména mě vůbec nepřesvědčil herec hlavní role (Martin Sheen), který podal naprosto sterilní až monotónní výkon, úplně bez emocí i v těch nejvypjatějších chvílích (např. závěrečný dialog s Holy) a osud jeho postavy mě brzy přestal zajímat. Naopak Sissy Spaceková byla již v pouhých 24 letech tou výjimečnou herečkou, jíž věříte ten smutek, strach, lásku i nerozhodnost snad z každého jejího pohledu. Říkám si jaká škoda, že po vnucujícím se nápadníkovi Kitovi o něco dřív nevystřelil Holy otec, M. Sheen by tak brzy zmizl ze scény a štafetu na místo něj převzal Warren Oates, na něhož jsem se tady těšil, ale nakonec se na scéně zdržel až žalostně málo. Vedle Sissy S. pak nejvíce oceňuji ještě vizuální stránku plnou pěkných poetických záběrů v různorodých exteriérech, která dokázala tento (navzdory zajímavé úvodní půlhodině) více méně obyčejný „zabijácký“ film povýšit alespoň v jedném aspektu na něco neobyčejného. [60%] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud vychází tvůrci nějakého filmu ze skutečných událostí, už předem počítám s tím, že si děj poněkud upraví, jenže v tomto případě napsal scénárista úplně nový příběh, který toho se skutečností neměl mnoho společného. Asi to bylo tím, že se ve skutečném příběhu Charlese Raymonda Starkweathera a Caril Ann Fugate vyskytovalo mnohem více krvavých detailů než romantických momentů, a lidé si (fakt netuším proč) velice rádi idealizují zločince. No, a protože se scénář vydal touto novou cestou, ztratil pro mě film jakoukoli výpovědní hodnotu, při projížďkách polopouští jsem se navíc celkem nudil, takže to pro mě byla z větší části jen ztráta času. Ale uznávám, že se několik záběrů západu slunce fakt povedlo a Martin Sheen se vcelku snažil. / Poučení: Okouzlují tě zločinci? Mysli na své blízké, blbe. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Malick zfilmoval tento cynický příběh až příliš cynicky, takže Kitova emoční prázdnota je bohužel transformována do divákovy emoční prázdnoty, což je u takového filmu jen těžko akceptovatelné. Zábavu si tady moc neužíváme (jako u zde zmiňovaných Takových normálních zabijáků), takže bez jakéhokoliv pocitu pohoršení na Badlands asi velmi brzo zapomenu. 69% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (33)

  • Film byl natáčen v létě roku 1972 v obci La Junta v Coloradu. Tato lokace byla vybrána kvůli její výhodné odlehlosti připomínající poušť v Jižní Dakotě, ve které se odehrály skutečné události inspirující tento film. (Borrtex)
  • Příběh je založen na skutečné události, kdy Charles Starkweather a Caril Fugateová roku 1958 vystrašili zemi sérií vražd. (Vampireman)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama