Reklama

Reklama

Bažina

(seriál)
Trailer 2
Polsko, (2019–2023), 15 h 11 min (Minutáž: 48–61 min)

Režie:

Jan Holoubek

Hrají:

Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Magdalena Walach, Zofia Wichłacz, Agnieszka Żulewska, Ireneusz Czop, Piotr Fronczewski, Gabriela Muskała (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(17)

Obsahy(1)

V polském městě na začátku 80. let najdou zavražděnou prostitutku a vedoucího mládeže. Policie ale s případem zachází tak, že vzbudí podezření dvou novinářů. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (62)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobrý poľsky seriál, ktorý napriek tomu že kritizuje socialisticky režim v Poľsku zároveň donúti človeka zamyslieť sa. Áno, vraždu sa režim snažil ututlať ale na druhej strane svojim (krutým) spôsobom chránil mladé dievčatá pred jedným z predstaviteľov režimu. Áno, média boli pod obrovskou cenzúrou ale nebolo povedzme to že sa masovo neinformovalo o samovraždách (aj mladých) ľudí na niečo dobré? Stačí si pozrieť čo v kapitalistickom svete vyvolal seriál 13 reasons why...Ľudia a príbeh ktorých seriál zobrazuje sice žili v inej dobe ale našli by sme ich medzi sebou po celom svete. Závisť medzi teenagermi, policajt ktorý verí v system tak že nečaká že ho môže zradiť vlastný kolega, mladý ambiciózny novinár s veľkymi plánmi ktoremu sa už nepači jeho tehotná manželka a vrhne sa pod prvú sukňu, dospelý chlap znechutený zo všetkych a všetkeho ktorý by najradšej niekam utiekol. Hocikam kde by to mohlo lepšie. Ale viac k samotnému seriálu. Skvelí herci, vyborná dobová atmosféra a zo seriálu priam cítiť takú tú neistotu medzi ľuďmi. Vie že viem? Slovenské serialy ktoré ponukaju naše stanice nedokážu ani zďaleka ponúknuť niečo, čo v mysli človeka rezonuje ešte veľmi dlho po záverečných titulkoch. Vyborný príbeh ktorý prinuti človeka zamyslieť sa či sa svet naozaj tak strasne za poslednych 40 rokov zmenil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno tématicky to zase není nic extra. Novinářů bádajících politikům i policistům navzdory už tu bylo a bude x. Nicméně seriál se v tomto případě může opřít o dobovou atmosféru, která je jednoduše vynikající a totéž se dá říct o výborně napsaných postavách zahraných neméně výbornými herci. A jako v mnoha podobných případech tu přidanou hodnotu tvoří prostředí nám blízké. Nicméně v některých chvílích jsem měl pocit, že vhodnějším formátem by byl dvouhodinový celovečerák a jisté výhrady mám i k úplnému závěru. Každopádně buď jak buď, Poláci opět trefili do černého a po filmovém se rozhodli dobýt i seriálový svět. A jsou na dobré cestě. 80% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Polsko opět vystrkuje růžky směrem k evropské kvalitě a představuje pětidílnou minisérii, která vyniká atmosférou 80. let, standardně kvalitními hereckými výkony, kde dvěma vyšetřovatelům musíte fandit, byť na nich není nic vysloveně seversky zvláštního a k tomu se kocháte vraždou, která je protkaná politikou a ta dále otvírá neprobádanou minulost tamních polských pohlavárů. Za mě skvělý zážitek. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada: **** Rojst ’84 (pojďme v tom udělat pořádek za Poláky), je vizuálně neskutečně dobře zpracované. Totáč v osmdesátkách nikdy nevypadal tak dobře. Za sebe jsem úplně nebyl na větví ze scénáře. K hlavní linii (dvojitá vražda) se paralelně rozkrývají okolnosti vedlejší linie (dvojitá sebevražda), s tím, že ještě visí někde na pozadí události z konce války. O těch se mluví jen v náznacích a upřímně zbytečné rozmělňují pozornost. Máme tedy prakticky 3 různé události, ke kterým se střídavě probírají informace. Za mě to bylo spíš otravné (zdržuje to od hlavní linie), i když je zde snaha vše (nějak) zdánlivě propojit. Co mě osobně mrzelo dost je nelogičnost některých postav (respektive jejich motivů). Díky tomu jsou některé zvraty scénáře těžko uvěřitelné a jen při malé ztrátě pozornosti nastává v dějí chaos. 2. řada: *** 13 let po událostech z první řady se setkáváme s řadou “starých postav” (které moc nezestárly) během povodní na které osobně dobře pamatuji, kde řešíme (nečekaně) mrtvolu ve vodě (po protržení hrázi). Roli “druhé linie” tady plní vyprávění o událostech z roku 1945 (o těch co se mluvilo jen v náznacích minule). Aby toho nebylo málo, přidává se ještě linie třetí (klasika). Tentokrát je to ještě větší guláš než minule a když se na konci vše propojí, místo “wow” se dostavilo “wtf”… V ději/scénáři je několik míst, které zůstanou divákovi i po ukončení série zcela utajeny (př. co jí to Ještěr pošeptal?). Asi největší zklamání jsou pro mě úvodní titulky, které zcela postrádají smysl (nejen v případě řady první, ale i druhé). Jejich logika mi prostě zůstala utajená. A díky tomu prostě zůstává ze seriálu dojem, jako kdyby se něčeho hodně vynechalo, nebo se scénář “vymakaně” jen tváří. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nooo, dobový vizuál 80.-ek je perfektní. Příběh na začátku vypadá jako výborná zápletka. Ovšem postupem děje se to napětí kamsi vytrácí, tempo se jaksi zpomaluje a na konci se rozplizne nějak do ztracena. Nebylo to úplně špatné, ale takový "Učitel" byl určitě lepší. No a náš seroš "Svět pod hlavou" byl určitě o několik levlů výš. Za mě 65% ()

Galerie (170)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo v oblasti Sliezske vojvodstvo, v mestách Katovice, Ratibor a Zabrze. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama