Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bill Rago má vynikající vzdělání a ve své profesi reklamního textaře sbírá jeden úspěch za druhým. Jenže stačilo jedno menší zaškobrtnutí a Bill je propuštěn ze zaměstnání. Po ponižujících a nekonečných návštěvách na pracovním úřadě dostane konečně zaměstnání jako učitel anglické literatury na kurzu pro vojáky v kasárnách. Ze začátku si neví rady se skupinkou vojensky myslících i chovajících se mladíků, ale časem se mu podaří je přesvědčit, že vzdělání má smysl. Zaujme je Shakespearovým Hamletem a při následujícím sbližování projde sám značnou proměnou. Od nich se naučí smyslu pro disciplínu, který mu chybí, cvičí občas s nimi a získá si jejich respekt. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Danny deVito v další výtečné komedii, ve kterém byla v podstatě použita dějová šablona ze snímku „Sestra v akci“ (1992) a která se používala i později, jako například „Škola ro(c)ku“ (2003). Jen se měnilo prostředí. Danny deVito svou rolí nijak nepřekvapil, ani nezklamal. Pojatou charakteristiku své postavy renesančního člověka, jak se ostatně v originále nazývá tento snímek, předváděl v každém svém filmu na přelomu osmdesátých a devadesátých let, a tak i tentokrát se předem vědělo, co od něho očekávat. Zbrklost, nadšení i vážnost. A záruka dobré zábavy to stále je. Vojenská armáda a Hamlet od Shakespeara. Že to nejde dohromady? Od pohledu zřejmě ne, ale danou filozofií ano. A právě o tom nás humornou cestou přesvědčí tento film, který nestárne a svou výpovědí nejen pobaví, ale mnohé poučí i dnes. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Příběh mě připadal hrozně hloupej. Banda zelenejch vylízanců a Shakespeare?? To nežeru. Naštestí Penny Marshallová natočila film velmi svižně a i když by vůbec neškodilo, kdyby byl film tak o dvacet minut kratší (především všechny ty hloupý klišé), nijak zvlášť nenudí a pěkně odsejpá. Danny DeVito je opět výbornej. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Takmer celý dej filmu sa odohráva na vojenskej základni, kde prebieha výcvik vojakov zalenáčov. Osem z nich musí okrem tvrdého a náročného cvičenia prejsť aj vzdelávacím kurzom. Režisérka Penny Marshallová vo filme rozvíja svoje obľúbené témy o duchovnej sile, skryté v každom človeku, o sebauvedomovaní, o priateľstve a o "tímovej" spolupráci. Patetický humanistický náboj je podporený idylickým obrázkom armádneho života, iste veľmi vzdialenej prozaickej skutočnosti. Snímok by pokojne mohol byť použitý pre náborové akcie americkej armády a nepochybne prispieva k jej pozitívnemu obrazu. Stojí predovšetkým na výkone Dannyho DeVita a hereckých predstaviteľov jeho žiakov. A rozprávam o veľmi mladom Markovi Wahlbergovi, ktorý už v tak mladom veku hral výborne. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

V zásadě vtipná ptákovinka, která by bez účasti Dannyho stála za prd. Viděl jsem to jen dabované a vznáším zcela zásadní a obecný dotaz: kdo, PROBOHA, dospěl k závěru, že Petr Štěpánek je herec, potažmo dabér? Něco tak afektovaného, a v jeho případě zcela bez výjimky, jsem opravdu nikdy v životě nezažil. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho moze byt tato komedia nudou, pre niekoho zase milou zabavou, ako to bolo aj v mojom pripade, pretoze nech vidim Dannyho DeVita v akejkolvek komedialnej ulohe, vzdy sa na nom nasmejem, lebo vecne ufrflanych chlapikov dokaze zahrat dokonale. Ucenie Shakespearea mladych vojakov bolo mozno trosku nudne a dopredu sa dalo cakat, ako sa to skonci, ale niektore hadky DeVita a ich velitela ma priviedli k smiechu a naozaj som dlho premyslal, ci dat 3 alebo 4 hviezdicky. Nakoniec som sa rozhodol pre 3, lebo je to film, na ktory si o par mesiacov spomeniem ako na milu priemernu komediu, ktoru nemusim vidiet viackrat. Vo vedlajsej ulohe sa predstavil i zaciatocnik Mark Wahlberg. Reziserka Penny Marshallová natocila napr. komedie s Tomom Hanksom VELKY (1988), VELKE VITEZSTVI (1992) alebo i dramu s Robertom De Nirom a s Robinom Williamsom CAS PROBUZENI (1990)... 24.04.2010 _______ Danny DeVito - (Bill Rago) +++ Gregory Hines - (Seržant Cass) +++ James Remar - (Kapitán Tom Murdoch) +++ Ed Begley Jr. - (Jack Markin) +++ Mark Wahlberg - (Tommy Lee Haywood) +++ Cliff Robertson - (Plukovník James) +++ Produkcia: Penny Marshall, Andrew G. Vajna +++ Hudba: Hans Zimmer +++ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film dokázal vydělat asi jen polovinu částky, která byla do produkce vložena. Samotný film nákladný nebyl, problém byl především ve vysokých finančních nárocích protagonistů. (Courtemanche)
  • Fiktivní základna McClane se natáčela na vojenské základně Fort Jackson. (Ampi)
  • Film byl původně označen jako komedie, avšak po finančních ztrátách byl stažen a znovu uveden jako drama. (Courtemanche)

Reklama

Reklama