Reklama

Reklama

Martin Růžek

(pořad)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Hostem Marie Tomsové v oblíbeném pořadu byl v roce 1993 významný český herec Martin Růžek (*23. 9. 1918 – †18. 12. 1995). Martin Růžek, vlastním jménem Erhard Martin se narodil v Červeném Kostelci a svoji hereckou dráhu začínal v ochotnických souborech, poté přešel do divadla Rokoko a po uzavření divadel v roce 1944 pracoval v průmyslu. Po II. světové válce působil v Divadle na Vinohradech a od roku 1963 byl dlouholetým členem souboru Národního divadla a v letech 1969–1970 také ředitelem činohry. Diváci si Martina Růžka jistě vybaví z celé řady nezapomenutelných filmových a televizních rolí. Dnešní pořad nezapomene připomenout některé z nich, například snímky Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou nebo životopisný snímek Honoré de Balzac. Martin Růžek v milém rozhovoru zrekapituluje svoji hereckou dráhu, promluví o své lásce k herectví, významných divadelních rolích či o svém pedagogickém působení. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Bart 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech vznikal pořad Album, kde moderátor, často televizní hlasatelka, zpovídal známou osobnost kultury, a kde celý rozhovor byl bohužel velmi stylizovaný a protkaný filmovými ukázkami. Jedním z takových byl i Martin Růžek. Obyčejný člověk, který byl milován národem, mluvil s neuvěřitelnou skromností a pokorou. Musím říct, že jsem ve stejné době viděl i epizodu s Jiřím Sovákem a nemohu se tak ubránit srovnání. Martin Růžek byl opravdovým umělcem a dokonce jedním z těch nejlepších. Stačí si poslechnout, jak oba herci vzpomínali na angažmá v Národním divadle. Zatímco Jiří Sovák v rámci scénáře sypal jednu vtipnou historku za druhou a produkce Československé televize jako jednu z důležitých ukázek pustila jednu z nejtrapnějších vystoupení v rámci Menšíkových Silvestrů (scénka napodobování ptáků), Martin Růžek se nemusel za svou filmografii stydět. Nemohu soudit do detailů, ale Martin Růžek odešel z Národního divadla podle jeho slov „včas“. A to z něho dělá mimo jiné velkého umělce, který věděl, kdy je ten správný čas. Dva roky po natočení pořadu nás opustil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Martin Růžek je pro mě jeden z přehlížených herců u nás a přitom ztvárnil řadu legendárních rolí. Navíc na první pohled působí sympaticky, byť ro nevypadá, že by byl zrovna výřečný a oplýval vypravěčským uměním. Tvůrci ale udělali dobře, když změnili prostředí a jako oživení pro mě byla i Marie Tomsová oproti Jiřímu Datlovi Novotnému. Závěrem dodat, že Martin Růžek se jako host objevil naposledy právě zde. O dva roky později zemřel. A úplně poslední pořad zde vytvářel i Miloslav Ducháč, český skladatel a klavírista. ()

Reklama

Reklama