foto

Jiří Sovák

  • nar. 27.12.1920
    Praha, Československo
  • zem. 6.9.2000 (79 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Sovák se narodil 27. prosince 1920 v Praze jako Jiří Schmitzer do rodiny hospodského. Roku 1941 absolvoval dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře a následně se živil jako úředník v pojišťovně a jako skladník. V této době již vystupoval v pražském kabaretu Živé jeviště. Roku 1943 nastoupil na profesionální hereckou dráhu. Hrál v třebíčském Horáckém divadle (1943 – 1945), během prezenční vojenské služby v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1946 – 1947), Divadle E. F. Buriana (1947 – 1952), Vinohradském divadle (1952 – 1966) a v pražském Národním divadle (1966 – 31. březen 1983), z něhož po několika desítkách velkých rolí odešel na odpočinek. Později vystupoval pohostinsky.

Přes různé komické a milovnické role se Sovák vyvinul ve zkušeného herce s osobitým projevem, který předváděné postavy přizpůsobuje vlastní individualitě. Jeho herecký projev spočíval v herecké zkratce, charakterizováním role drobnými detaily, které byly úsporným prostředkem k vyjádření vnitřního stavu postavy. Zvláštní význam pokládal na svůj hlas, který dokázal vyjádřit tónem mentorské podrážděnosti či s podtextem laskavého pochopení. Své postavy často zlidšťoval svou hranou ironickou bodrostí, lidskostí a suchým humorem. Dobré role ztvárnil v inscenacích „Amfitryon“, „Sníh se smál, až padal“, „Ženský boj“, „První stránka“, „Kočičí hra“, „Naši furianti“, „Zkrocení zlé ženy“ nebo „Hrátky s čertem“. Se svoji první manželkou měl syna, herce Jiřího Schmitzera (*1949), který s otcem hrál několikrát ve filmu.

Sovákovo herectví dokázal však více využít film, který mu dokázal přinést u diváků nevídanou popularitu, a který mu nabízel často velké komické i dramatické role. Poprvé se na platně představil jako fotograf v reklamě PĚT STRÝCŮ (1942). O pět let později jako hotelový detektiv v komedii NIKDO NIC NEVÍ. Zpočátku vytvářel menší, ale velmi výrazné postavy Jareše (PŘIZNÁNÍ), vedoucího pily (PLAVECKÝ MARIÁŠ), vojína July (AKCE B), Drnce (VÝSTRAHA), údržbáře (CIRKUS BUDE!), obyvatele města (NEJLEPŠÍ ČLOVĚK), Jašky (TANKOVÁ BRIGÁDA), Vojty (KUDY KAM?), laxního pana Tachecího (FLORENC 13:30), Mikoty (SMRT V SEDLE), vedoucího (PROBUZENÍ) či Zemánka (DNES NAPOSLED).

Oblíbené se staly jeho hlavní postavy: havíř Kuba Dařbuján v pohádce DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959) Martina Friče, starosta Florián Jírovec v Machově komedii FLORIÁN (1961), montér ČKD a král tamánského souostroví Alois Králů ve Fričově komedii KRÁL KRÁLŮ (1963), vykutálený sňatkový podvodník v Krejčíkově detektivní komedii ČINTAMANI A PODVODNÍK (1964), pan Foustka v parodii KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (1967), Láďa v hořké komedii NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA (1968), fasádník Antonín Skopec v Podskalského SVĚTÁCÍCH (1969), vědec David Moor v Lipského Sci – Fi komedii ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ (1969), král Rosebud IV. ve Vorlíčkově crazy komedii PANE, VY JSTE VDOVA! (1970), ředitel školy v Lipského ŠESTI MEDVĚDECH S CIBULKOU (1972), mistr Jiří Kroupa v komedii MAREČKU, PODEJTE MI PERO! (1976) Oldřicha Lipského, rytíř Brtník v komedii AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ! (1976), starý nacista Klaus Abard ve Sci – Fi komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), král Dalimil v pohádce JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (1977), zloděj Liška v komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977), pan Novák v Schulhoffově komedii CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ... (1980), Semerád v komediích ZRALÉ VÍNO (1981) a MLADÉ VÍNO (1986) Václava Vorlíčka nebo strejček Růžička ve Svěrákově KOLJOVI (1996). Naposledy si zahrál strejčka v NÁVRATU ZTRACENÉHO RÁJE (1999) Vojtěcha Jasného.

Sovák účinkoval taktéž v rozhlase („Tři mušketýři“ nebo „Kupon“) a zejména v televizi (zábavné pořady, inscenace SLZY, KTERÉ SVĚT NEVIDÍ, USPOŘENÁ LIBRA, BOHOUŠ, TALISMAN, POSLEDNÍ KONCERT atp. a seriály ELIŠKA A JEJÍ ROD, PAN TAU, F. L. VĚK, BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI, BYL JEDNOU JEDEN DŮM, DNES V JEDNOM DOMĚ, CHALUPÁŘI, ARABELA, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, BAMBINOT, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, ARABELA SE VRACÍ atd.).

Za své herectví získal titul Zasloužilého umělce (1968) a Cenu MNV za herecký výkon (1982) v komedii ZRALÉ VÍNOa Cenu Thálie (1999). V devadesátých letech trpěl řadou zdravotních problémů a na pokračování sepsal své vzpomínkové knížky „Jiří Sovák poprvé, podruhé, potřetí a počtvrté“. Vydal také řadu gramofonových desek, audio kazet a CD. Jiří Sovák zemřel 6. září 2000 v Praze ve věku nedožitých osmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1999 Návrat ztraceného ráje
1998 Listonošky (TV film)
1997 Poslední koncert (TV film)
1996 Kolja
1995 Divoké pivo
Z hříček o královnách: Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Busta (TV film)
Navštívení (TV film)
1991 Domácí představení (TV film)
Hodina obrany (TV film)
Talisman (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
Žabí princ
1989 Pane králi, jdeme z dáli (TV film)
Řetězová reakce (TV film)
Trezor (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Čert a dráha (TV film)
Druhý dech (TV seriál)
Moudrý táta (TV film)
Věrni zůstaneme
1987 Karanténa (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Maruška (TV film)
Muž s maskou (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
Vltavská víla (TV film)
1986 Doktor a bubeník (TV film)
Mladé víno
Nejlepší lékař mého života (TV film)
Ošemetná historie (TV film)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Stalo se jedné neděle (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
My všichni školou povinní (TV seriál)
1983 Ďábel ví hodně (TV film)
Domeček plný koleček (TV film)
Létající Čestmír (TV seriál)
Zázračný lékař (TV film)
1982 Ze staré drogerie (TV film)
1981 Chudák muzika (TV film)
Kdo chce kam... (TV film)
Návšteva
Zralé víno
1980 Brundibáři (TV seriál)
Co je doma, to se počítá, pánové...
Den velkého ticha (TV film)
Host (TV film)
Konzerva - vyp.
Lakovka (TV film)
Muž, který dovedl lítat
Skapinova šibalství (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Nebožtíci na bále (TV film)
Plášť pro vítr (TV film)
Příběhy požární stanice (TV seriál)
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Trafika (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 Jožin (TV film)
Mapa zámořských objevů (TV film)
O vysoké věži (TV film)
Plotýnky na tři dny (TV film)
Šaty po tetě (TV film)
1977 Ať žijí duchové!
Což takhle dát si špenát
Jablko a jeho strom (TV film)
Jak se budí princezny
O líném Honzovi (TV film)
Štipku soli (TV film)
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
1975 Cirkus v cirkuse
Chalupáři (TV seriál)
Plavení hříbat
Tři muži se žralokem (TV film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Egyptologové (TV film)
Hvězda padá vzhůru
Muž z Londýna
1973 Tři nevinní
1972 Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Holka na vdávání (TV film)
Šest medvědů s Cibulkou
Tie malé výlety
Věra - nevěra (TV film)
Zlatá svatba
Zmatky budoucí matky (TV film)
1971 Člověk není sám
Hodina modrých slonov
Hry lásky šálivé
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Na kolejích čeká vrah
„Pane, vy jste vdova!“
Pan Tau a neděle
Pan Tau naděluje (TV film)
Pan Tau přichází
1969 Pan Tau (TV seriál)
Světáci
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Bohouš (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Nejlepší ženská mého života
Objížďka
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Přísně tajné premiéry
1966 Dýmky
Eliška a její rod (TV seriál)
Kdo chce zabít Jessii?
Poklad byzantského kupce
Znamení Raka
1965 Hrdina má strach
Magnetické vlny léčí (TV film)
Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Strašná žena
Třicet jedna ve stínu
1964 Archimedov zákon
Čintamani & podvodník
Hvězda zvaná Pelyněk
Tři chlapi po roce (TV film)
1963 Až přijde kocour
Král Králů
Mezi námi zloději
Uspořená libra (TV film)
Závory (studentský film)
1962 Kuřata na cestách
Slzy, které svět nevidí (TV film)
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
Florián
Hledá se táta!
OK 12 startuje
Pieseň o sivom holubovi
Spadla s měsíce
Strop (studentský film)
1960 Chlap jak hora
Komu patří pohár?
Nejsme doma (TV film)
Přežil jsem svou smrt
Valčík pro milión
1959 Dařbuján a Pandrhola
Kam čert nemůže
Probuzení
Sny na neděli
Zpívající pudřenka
1958 Dnes naposled
Mezi nebem a zemí
Občan Brych
Smrt v sedle
Tenkrát o Vánocích
1957 Florenc 13,30
Ročník 21
To byla noc
Zářijové noci
1956 Hotel Pokrok (studentský film)
Kudy kam?
Neporažení
Platit, prosím!
Zaostřit, prosím!
1955 Blázni mezi námi (studentský film)
Muž v povětří
Návštěva z oblak
Tanková brigáda
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Cirkus bude!
Nejlepší člověk
Posvícení (TV film)
Severní přístav
1953 Americké řešení (studentský film)
Krejčovská povídka
Nejšťastnější člověk na světě (studentský film)
Olověný chléb
Ó, ti lektoři... (studentský film)
První oběd (studentský film)
Přepadení (studentský film)
Setkání (studentský film)
Výstraha
1952 Plavecký mariáš
1951 Akce B
1950 Přiznání
Vstanou noví bojovníci
1949 Chceme žít
1947 Nikdo nic neví
1942 Pět strýců

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Ročník 1920 - Jiří Sovák a Vlastimil Brodský (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2001 To byl Jiří Sovák (TV film)
2000 Vzpomínání na Jiřího Sováka (TV film)
1999 Cenzurované sny (TV film)
1981 Karel Gott v Lucerně (koncert)
1980 Jak se dělá smích
1970 Muž, který rozdával smích
1965 580 000 pročekaných hodin

TV pořady

2013 55 minut s Miroslavem Donutilem (TV pořad) - a.z.
2012 Tajemství Jiřího Sováka (TV pořad)
2011 Legendární historky (TV pořad)
2010 Bavíme se s imitátory (TV pořad) - a.z.
2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 To nejlepší z televizního humoru (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
Miroslav Donutil v Lucerně (TV pořad)
Perličky P z Hovorů H (TV pořad)
Přezůvky s sebou (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
Horoskopičiny (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Moje omyly (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
1989 Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1986 Dostaveníčko ve Slatiňanech (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Kulaté písničky (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
Stretnutie so šansónom (TV pořad)
Studio Kamarád (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
Ring volný (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
1976 Dostaveníčko u Orloje (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1968 Hovory H (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1972 Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Věra - nevěra (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 315)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace