foto

Miloň Čepelka

  • nar. 23.9.1936 (80 let)
    Pohoří u Opočna, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po studiích na gymnáziu v Dobrušce a na Vysoké škole pedagogické v Praze (1954-1958, obor český jazyk a literatura) učil tři roky na základní škole v Novém Kníně. V roce 1961 nastoupil do Československého rozhlasu jako redaktor.

V roce 1967 zahájil, jako zakládající člen, působení v Divadle Járy Cimrmana. Ve výhradně pánském souboru mj. ztvárňuje ženské role. Ještě déle než těch jedenačtyřicet let, co divadlo existuje, se zná s Ladislavem Smoljakem a Zdeňkem Svěrákem – sešli se jako studenti tehdejší Vysoké školy pedagogické.

Je také autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů, a šesti básnických sbírek. Působil a působí jako novinář a moderátor v Českém rozhlase Praha a České Budějovice a v Country Radiu, kde všude připravil a odvysílal tisíce pořadů.

Tobiáš "Tobby47" Zíka

Herecká filmografie

2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 Trapasy (TV seriál)
40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam)
Horákovi (TV seriál)
1997 Akt (divadelní záznam)
Báječná léta pod psa
Hospoda Na mýtince (divadelní záznam)
Lijavec (divadelní záznam)
Posel z Liptákova (divadelní záznam)
Vražda v salónním coupé (divadelní záznam)
Vyšetřování ztráty třídní knihy (divadelní záznam)
Záskok (divadelní záznam)
1991 Cimrman sobě (TV film)
1987 Nejistá sezóna
1986 Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
1976 Na samotě u lesa
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1971 Moderní byt (TV film)

Dokumentární

2013 Proso - opereta DJC (koncert)
2011 Legendy: Tajemství Ladislava Smoljaka (TV film)
Příběhy slavných: Všeuměl (TV film)
2007 Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny
2004 Tatínek
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)

TV pořady

2012 Živě na jedničce (TV pořad)
1999 Salón Cimrman (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Cimrmani (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1997 Stůj, nebo se netrefím!
1992 Dva Janové a ovečka (TV film)
R jako Helena (TV film)
1987 Sychravé království (TV film)
1984 Tři princezny tanečnice (TV film)
1983 Kouřová clona (TV film)
Škatule, škatule, hejbejte se (TV film)
1982 Vojáček a dračí princezna (TV film)
1980 Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Dům pro Helenu (TV film)
Historky z Ražické bašty (TV film)
1978 Herecká dráha (TV film)
1977 Parádní číslo (TV film)
1976 Dveře (TV film)
1975 Hledám paní na hlídání (TV film)
1974 Muž, který se spustil (TV film)
1973 Spolužáci (TV film)

Dokumentární

1988 Lásky Josefa Beka (TV film)

TV pořady

1992 Raoul Schránil (TV pořad)
1991 Album (TV pořad) - původní scénář

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(111)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace