Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 3
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (137)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Hrozivější jak sebelepší válečný film. Z některých záběrů skutečně mrazí a k tomu autentické výpovědi vojáků, skutečně si uvědomíte, že to nebyla žádná sranda. Poklona Peterovi, co s původními záběry dokázal, i když mě by to možná bavilo i s původním formátem. Trochu mě mrzí, že záběrů nebylo více (často se opakovaly a jsou hojně nahrazovány satirou či plakáty). Navzdory tomu, muselo to být šílené a jsem rád, že se Peter J. do toho pustil. Výsledek stojí za to. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neskutocne putavy nahlad na to ako vlastne prebiehali zakopove bitky pocas prvej svetovej. Nesledujeme tu osudy nejakeho konkretneho vojaka, ale vdaka rozpravaniu viacerych veteranov, ktore je doplnene archivnymi zabermi, si spolu s nimi prejdeme cestu od narukovania, utrap na fronte az po trpky navrat domov. Je to rozhodne lepsie ako akykolvek film o prvej svetovej. Nic podobne som doteraz nevidel. 8/10. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Záběry z 1. světové války doplněné o komentáře zúčastněných a především obohacené barvou a zvuky. Jedinečný pohled na ohyzdnou válku, u kterého si jistě ucvrknou všichni fanoušci historie. Pro mě je spíše fascinující a současně hrůzné sledovat, jaké způsoby dokáží lidé vymyslet, aby se mohli navzájem zabíjet. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Kvůli diskuzi o režii Petera Jacksona jsem si pustil jeho experimentální dokument They Shall Not Grow Old z WW1 a je skvělý. Technicky to díky AI velmi rychle zestárne a už za chvíli tu budou na koleně vytvořená kvalitnější díla. Ale vyprávěním a epikou to strčí do kapsy většinu hraných válečných děl a je to lepší adaptace Na západní frontě klid než Na západní frontě klid od Netflixu. To že za tohle nebyl dokumentární Oscar je vyloženě ostudné. A Jackson tu ukazuje svaly, že absolutně nechápu, že se mu před dveřmi nestřídají streamingoví hlavouni s bianco šeky na adaptace fantasy ság. 9/10  Snad mu další Pan Prstenů klapne a on se tam zase vytáhne. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

I když jsem byl zpočátku mírně zaskočen, že nevidím tu slibovanou „barvu“ (přijde na ni až ve 25. minutě), rychle mě to přestalo mrzet. Dokument je totiž vystavěn opravdu chytře. Už úvodní promluvy na pozadí všech těch propagandistických plakátů a černobílých dobových záběrů mě dokázaly snadno vtáhnout. A poté co se divák spolu s mladíky dostane přes prvotní nadšení, touhu po dobrodružství a následný tvrdý výcvik, přichází nástup na frontu a s ním i barva. A že se na ni koukalo moc pěkně, zvlášť na záběry dělostřelectva (např. scéna s padajícími střešními taškami při odpalu). Paradoxně však byla nejpoutavější pasáž s německými kulomety, ačkoliv divák jen slyšel pamětníky, zvuk bitvy a viděl u toho statické obrázky. A pak to vystřízlivění na konci…velmi působivý dokument, který si zaslouží solidní 4*. „Když jsem se vrátil, moje matka ani otec vůbec nechtěli vědět, co se dělo, neměli ani ponětí, jaké to bylo. A nebyl žádný důvod, proč by měl být někdo z nás oslavován a opěvován za tu trochu bláta a ztrátu dobrých způsobů.“ ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Peter Jackson pro film nashromáždil komentáře 120 válečných veteránů 1. světové války, jejichž nahrávky byly pořízeny v roce 1964. [Zdroj: kinobox.cz] (Duoscop)
  • Veľká časť záberov nebola nikdy predtým publikovaná, keďže sa už dlhé roky tieto historické zábery a snímky nachádzali v trezoroch londýnskeho Imperiálneho vojnového múzea. (MikaelSVK)
  • Režisér Peter Jackson neobdržal žiaden honorár a tento film venoval svojmu starému otcovi, ktorý bojoval na západnom fronte. (MikaelSVK)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama