Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej sa zameriava na ruského kapitána Konovalova (Andrej Černyšov), ktorý v roku 1942 ako veliteľ tanku vykonáva prieskum. V priebehu krátkej prestávky je jeho T-34 zasiahnutý a zničený nemeckým tankom. Z posádky prežili len dvaja. Po vyliečení sa vracia späť k jednotke, ale tu nemajú pre neho žiaden tank. Vďaka pomoci technického inžiniera sa mu podarí získať tank KV-1 a spoločne s osádkou prevalcujú časť nemeckých tankových síl. (Volodimir2)

(více)

Recenze (27)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ak si položíme otázku, ktorý tank vyhral 2. svetovú vojnu, odpoveď je jednoznačná, sovietsky T-34. Ale keď si položíme ďalšiu otázku, ktoré tanky boli takmer nezničiteľné v tejto vojne, tak je to jednoznačne KV-1 a 2. Pravdou je, že boli veľmi poruchové a nebolo dostatok náhradných dielcov. Ale to je všetko v tomto filme zodpovedne zobrazené a preto bol položený taký dôraz práve na jednotku opráv techniky. Film je skutočnou udalosťou odohrávajúcou sa vo Voronežsko-Vorošilovgradskej operácii z obdobia jún a júl 1942 (išlo o strategickú obrannú operáciu počas Veľkej vlasteneckej vojny medzi vojskami ZSSR a krajinami nacistického bloku v južnej časti sovietsko-nemeckej fronty, nemecká operácia "Blau" a skončila víťazstvom jednotiek OSI). Ale v priebehu tejto operácie 2 nemecké tankové divízie obkľúčili časť Červenej armády v oblasti mesta Millerovo (oblasť Rostov) a tu neďaleko osady Nižnemitiakin sa dňa 13.7.1942 konal nerovný boj keď osádka tanku KV-1 pod velením poručíka Semena Vasilieviča Konovalova zničila 16 nepriateľských tankov, 2 obrnené transportéry a 8 nákladných áut aj s osádkami. Nakoniec bol sovietsky tank zničený, traja členovia osádky boli zabití a prežil iba Konovalov. Prieskum boja zistil, že celá osádka tanku KV-1 zahynula a rodinám odoslali úmrtné oznámenia. Ale poručíkovi Konovalovi prišiel na pomoc zástupca veliteľa roty opráv techniky, spoločne z tanku demontovali guľomet a tak sa prebíjali 4 dni k svojim jednotkám, narazili na nemeckú kolónu tankov v dobe odpočinku, zlikvidovali osádku a uniesli nemecký tank. Podarilo sa im prebiť až do miesta dislokácie vlastných jednotiek. Tu ich zajali a neskôr sa všetko vysvetlilo. Takže tu je veľká odchýlka od filmu a manželka neskôr podplukovníka Konovalova Nadežda Jakovlevova nebola techničkou tankov KV-1, nikdy nebojovala na fronte ani náhodou. Je ale pravdou že až 800 tisíc žien bojovalo v Červenej armáde. Punc historickej pravdy tohto príbehu dala aj medzinárodná komisia, ale Sovieti nemajú vypracované štúdie o činoch mnohých sovietskych tankových hrdinov. V súčasnej dobe sa na takomto súhrnom diele začína pracovať. O niektorých ďalších hrdinských činoch som písal v komentári k filmu T-34. Pre zaujímavosť táto Konovalova bitka je zobrazená aj v seriálu Veľká vojna z roku 2014. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Upřímně šel bych i víc nahoru protože jsem se těšil a oni to prostě umí, ale trošku ní vadily pasáže mluvení, a byly celkem dlouhé. Jinak bitva byly super ale taky by neuškodilo přitvrdit, přesto musím dodat že je to další slušný povedený válečný film a to si myslím že je pro mě nejhlavnější. Příběh super, herecký taky. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu troska menej záživná, ukážky z poľného "tankoservisu" spory a ziarlivostné scény medzi veliteľmi, druha polovica obohatená o vojnové tankové akcie, zase jedno KVečko v pohode likviduje nemecké pantery. Musím však konštatovať že na T 34 tento film nemá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet RUR300miliónov ($5miliónov)Tržby Celosvetovo $3,898,030▐ Rusáci sú na dobrej vlne s vojnovými filmami a vedia sa dobre prezentovať zo svojou delikátnou skoro dokonalou vojenskou technikou. Tanky bodujú, má to dobre vyskladaný príbeh, dokonca aj nejaké to dobieranie sa a hlavne legendárne tanky a ich bravúrne zárezy. /65%/ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velký dík příteli Volodimirovi2 za jako vždy věrné dovysvětlení historických reálií. Já o Konovalovi nic nevěděl a na film jsem koukal s čistou radostí, že po T34 a trochu zvláštním Bílém Tygrovi tu máme další libůstku. Hlavními hrdiny tankových filmů jsou totiž většinou T34, páč se jich vyrobila halda a dají se ještě leckde vyštrachat. Tady je to těžký KV1 a ten se ve filmech moc nevídá. T34 se ve filmu také mihnou a je to věru rozdílný pohled.. jako by vedle neforemného Curtis Hawku 75 stál Spitfire .-) ! Tak moc působí T34 elegantně ... Jelikož jsem neznal historické okolnosti, přišlo mi to zabíjení německých koček až moc gerojské a trochu mi to připomnělu PC hru Soldiers - Heroes of WW2. Tam jsem také neustále likvidoval tanky, orpavoval a případně přelézal do těch méně rozsekaných, překládal z vraků munici, když ten můj už nešel s bednou nářadí dát do kupy. Trochu mi štvala nedoladěnost některých bojových scén. Například když osádka střílí protipancéřovými střelami a netrefí. Vždy zásah mimo doprovází výbuch jak od tříštivého náboje. A když tříštivým trefí SDKFZ, místo aby polopás svlékli zásahem z plechu, jen začne hořet... Německé tanky vůbec divně dostávaly zásahy... Po každém zásahu začly hořet v celé ploše jakoby byly plné benzínu. U filmu T34 nám pěkně tvůrci ukázali co to byla taková penetrace a co vybuchnuvší náboj dělala uvnitře té stísněné obrněné krabice se vším co bylo z masa a kostí, případně bylo plné střelného prachu... Tady žádné zpomalené záběry na letící střely nečekejte. Film doprovází i milostná linie, ale nijak mi tam nevadila. Myslím si, že je to celekm solidně natočená válečná záležitost a jsem rád, že alespoň Rusové se činí. Teď je těch válečných filmů z druhé světové jak šafránu. Dávám tedy 3 náhradní díly. * * * ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • V německých tancíh byla posádka ve věži rozložena tak, že seděl střelec nalevo od kanónu, za ním velitel a napravo nabíječ. Ve filmu sedí nalevo velitel, napravo střelec a nabíječ. (Globus_Jirka)
  • V čase 01:06:29 jsou náboje za střelcem uloženy střelami dovnitř věže, ve složení 2/2/2 v každé polici. V čase 01:07:03 jsou otočené střelou ven z věže a ve složení 1/1/2/1 v každé polici. (Globus_Jirka)
  • Nepřátelské tanky, představující Německé Pz IV Ausf H, jsou v roce 1942, kdy se film odehrává, nesmysl, protože tato verze se začla vyrábět až v roce 1943. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama