Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh je víceméně tuctový. Rozpuštěná speciální jednotka má možnost se rehabilitovat tím, že zvládne zdánlivě nesplnitelný úkol. To tu bylo už x krát. Tady ale dělá hodně námět. O zvěrstvech Srbů vůči muslimům toho bylo natočeno a napsáno dost, ale opačný gard, ve kterém by hrály západní síly negativní roli coby spolupracovníci kosovských teroristů, to zase tak často vidět není. Akce, byť občas zběsile sestříhaná a přeplácaná slow motion momenty, je solidní a závěrečný dlouhý střet je zvládnutý takřka na jedničku. Dojde i na nějaké ty ustřelené končetiny a vyhřezlá střeva, takže potud spokojenost. Sympaticky působí i postavy, kterým jsem i přes určitou averzi k Rusům neměl problém fandit. Notabene Ravšana Kurkova a Milena Radulovic jsou hezké holky. Některé bláboly typu "Za Sovětského svazu se žilo lépe." si sice mohli filmaři odpustit, ale chápu, že spousta Rusů to takhle vidí. Přežít se dalo i tradiční ruské gerojství, které v tomto případě působilo poměrně decentně. Jako největší mínusy tak vidím jistou rozháranost, díky které chvilku trvalo, než si všechno sedlo a tím nejhorším byl obvyklý neduh vícejazyčných ruských filmů a tím byl rychlodabing, Je sice fajn, že tentokrát to neobstarával jen jeden člověk a dabéři se snažili intonovat, ale i tak to znělo příšerně. A pořád nechápu, proč to Rusové dělají. 75% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Režisér by si asi přál, abychom jeho šest (?) statečných milovali od prvního záběru. My je ale neznáme a neorientujeme se v nich, takže se nám bez rozumné dopomoci daří tápat klidně i celou první hodinu. Úplně stejně se můžete ztrácet v geopolitických souvislostech. Scénárista se v tehdejší situaci na Balkáně vyzná a totéž očekává od diváka. Výsledkem je pak totální maglajz. Jestli vám někdo bude tvrdit, že tomu po první hodině a půl bez problémů rozuměl, tak vám kecá. Teď nemyslím finální pif paf a všechny ty klišoidní a patetický srance. Ty rozklíčuje i mimino. Myslím všechny ty Srby a Albánce a Kosovský Albánce a UNPROFOR a pravoslavný statečný popy a muslimský zbabělý vrahouny... Stejně tak mě iritovaly ty závěrečné archivní záběry: Kdo byli všichni ti plačící lidé? Pro co a pro koho plakali? Jak to souviselo s naším příběhem? Vy to snad někdo víte? A jste si jistí, že to víte? Já tedy rozhodně ne. A ne jsou body mínus. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Sice především - řemeslně a technicky na úrovni - "hollywoodskej" akční rubež (=rubanice (můj osobní překlad)), přesto se díky štědrý stopáži našlo hodně prostoru i pro nepříjemnej civilní pohled na danej konflikt. Je to v mnoha ohledech lidsky silný, je to i Bayovsky koulervoucí (alternativní název by mohl bejt 13 hodin: Tajní vojáci z Prištiny), hlavní parta je super a tu beznaděj války alespoň trošku obarvuje cynickým humorem. A hlavně to určitě stojí za to. Ruso-patriotskej patos se dá odpustit, však v tomhle je to úplně stejný jak americký válečný filmy. Jen ten krátkej rozhovor, kde v dobrým vzpomínaj na SSSR, tam nemusel bejt. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Rusom je jedno, aké obdobie. Hrstka gerojov, gulomety a AKčka, jednotky na hlavu, dramatická hudba a poloretardovaný nepriateľ, čo nevie nič trafiť. Takto si predstavujú bojové filmy, ktoré nadchnú dlhou a ohušujúcou streľbou, ale inak ani po príbehovej ani po realistickej stránke nemajú čo ponúknuť. Dobre sa na to pozerá, keď lietajú moslimáci vo flecktarnoch vzduchom, ale takto to točia aj amíci a zatracujeme ich pre to. Cením ale neprítomnosť zberačov bavlny a trefný kasting. Úsmevné 3 z 5 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Asi som videl iný film ako ostatní... Po prečítaní obsahu a ospevnej recenzie EvilPhoEniXa som mal ako fanúšik vojnového žánru nadmieru vysoké očakávania. Stačilo však iba úvodných 5 minút a mal som chuť to vypnúť. Tak hrozne zostrihanú akciu som snáď ešte nevidel. Viem, že režisér chcel byť moderný, ale tento spôsob má od reality a vierohodnosti poriadne ďaleko. Po chvíli sa to trochu zlepšilo, dal som filmu šancu, ale film je fakt primitívny , vôbec nechápem tie ospevné recenzie, videl som desiatky lepších ruských filmov. Asi najlepšie to vystihne otázka mojej manželky , ktorá si prisadla a po cca 100 minútach filmu sa ma pýta: "O čom to vlastne je ?" a ja jej na to, že zatiaľ o ničom...Urobiť z obrany letiska 2 a pol hodinový film sa dá, ale to by museli fungovať i vedľajšie linky príbehu. Zopár drsných scén ešte z filmu nerobia trhák a aj keď sa tu nájdu i dobré alebo sympatické momenty, všetko zabíja strih, zpomalené zábery, debilné hrdinské a drsné hlášky , ale úplná katastrofa je vlastne príbeh, to čo charakterizuje film...Tu žiadny nie je a popravde mal som problém film dopozerať. Malo to veľký potenciál, ale kto čaká realistický vojnový film bude veľmi sklamaný. Tak ako ja. 40%. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama