Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak Rusáci příjemně překvapili. Je určitě fajn zase po nějaké době vidět relativně velkolepý a nepodfinancovaný akčňák a není přitom made in USA. Akorát tu nemá cenu moc řešit něco jako příběh a postavy. Je to prostě z větší části nonstop akční film i když dalo se to zkrátit. Ke konci už mě ani akce nevytrhla.65% ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Dlho očakávaný NOT mainstream film o vojne Srbska s NAČO s premiérou v deň 20 výročia bombardovania Belehradu vzdušnými silami západnej demokracie nazývané aj „humanitárne“ bombardovanie alebo operácia Milosrdní anjeli. Belehrad bol v 20 storočí bombardovaný 2x. Od 6.4. do 12.4. 1941 Goringovou Luftwaffe. Bolo zhodených 440t zápalných bômb a zabitých cca 2.000 ľudí. Druhé bombardovanie bolo zahájené 24.3.1999 a trvalo do 10.6.1999, t.j. 78 dní a to bez schválenia BR OSN,t.j. podľa medzinárodného práva nelegitímne a tento raz pod vedením pražskej rodáčky Korbelovic Mařeny (All-NOT-right), nelichotivo prezývanú Balkánska Mäsiarka (a potom poskupovala s partiou strategické podniky v Kosove). Mimo iného letci Luftwaffe si zabombardovali znovu a potvrdili Goringovu školu.Bolo zhodených 14.000 bômb, navyše podľa medzinárodnými konvenciami zakázaných s ochudobneným uránom 238 a vypálených stoviek striel z vojnových lodí (mimo iné zasiahli títo kanonieri aj veľvyslanectvo Číny a zabili 3 čínskych novinárov). Bolo zabitých viac ako 2.000 civilistov vrátane 88 detí asi 1.000 nezvestných a rádovo stovky vojakov. A nevybuchnuté kazetové bomby sú postrachom v Srbsku dodnes. Miera výskytu rakoviny ťažko odhadnuteľná. A asi sa vyjasnieva, aj taký obyvateľ Vhite Domčeka McDonald priznal v 01/2019 že bombardovanie Srbska bolo chybou. Dej sa začína práve bombardovaním Belehradu neviditeľným bombardérom Lockheed F-117 Nighthawk, nasadeným 1x v bojovej akcii. Sláva netrvala dlho, jeden Srbi neskôr zostrelili. Dej filmu nie je žiadny výmysel, ale na základe reálnych udalostí konfliktu ruských výsadkárov a protiterostického komanda s musulmanskými hrdlorezmi a silami NAČO o strategické letisko Slatina nachádzajúce sa pár km od Prištiny. Konflikt sa vyhrotil 12.6.1999 keď Ruskí výsadkári zaujali bojové pozície proti vojskám NAČO. V tom čase vládol v Rusku Boris Vodkovič, Rusko ekonomicky a vojensky bolo na dne. Dovolím si tvrdiť že dnes by to mierovo a ústupom neskončilo. Na svoje si prídu aj priatelia military žánru, vojnové scény sú na dobrej úrovni. A pre citlivé diváčky upozornenie: musulmani popravujú pravoslávneho kňaza, srbského milicionára stelou do hlavy, ženy podrezávajú a následne masová poprava srbských civilov, odrezaná hlava nepriateľa má presvedčiť preživších ku kapitulácii. V závere cameo EMIR KUSTURICA, persona non grata Hollywood mainstremu a komentátorov typu Emma Smetana Pajerová (dcéra Moniky Pajerovej). A keďže Slovensko Kosovo neuznalo končím komentár....Косово је Србија! a pridám... Крым это Россия! Na IMDb cca 1550 hodnotení, za 8,2/10. Som skeptický že by sa v rámci proti Rusko/Srbskej hystérie objavil tento film v kinách a divák by mal možnosť vidieť pohľad aj z druhej strany. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rusové mě nezklamali a přidali do filmu štědrou dávku propagandy i procítěných momentů. Přesto mi to tentokrát nijak zvlášť nevadilo, protože se tady říkalo prakticky totéž, co jsem vždycky říkal i já. "Humanitární" bombardování Jugoslávie byl zločin a zmrd, který tento termín poprvé použil, si nezaslouží slušného slova. Navíc zrovna ze strany naší republiky to byl podraz přímo gigantický, hrdě jsme se postavili po bok těch, kteří se zasloužili o mnichovskou dohodu, aby to odnesl jediný náš tehdejší spojenec, který se i přes svou naprostou nepřipravenost, hlásil ke svým závazkům. Fuj, to jsem se zas vytočil. Ale zpátky k filmu. Kromě toho, že se ani Rusové nedokázali vyhnout nesmyslům jako naši noví západní bratři (hlavně v oblasti explozí), šlo o povedenou akční podívanou, která pro mě byla kombinací Sedmi statečných, sestřeleného černého jestřába a tichých jiter. Moc dobře jsem se bavil a 150 minut uteklo jako voda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ROZHODNUTÍ POMOCT BRATRŮM V PRIŠTINE, BYLO SCHVÁLENÉ. VÁŠ ÚKOL JE OBSADIT LETIŠTĚ PŘED SPOJENCI A NEDOPUSTIT ÚNIK INFORMACÍ DO NATO.…“ /// Rusáci jsou svou propagandistickou filmografií proslulý. Ale co, když se člověk nad nějaký ty věci povznese…Tady máme pohled na tzv. Prištinský incident. Není těžký bejt na straně těch „správnejch“, když ti druzí dělají takový zvěrstva. Prostě na výkřiky „Ve jménu Velké Albánie“ se tady moc radostně neodpovídá. Jinak se zde politika nějak extra nerozebírá, spíš jde o takovou misi ve stylu „Postradatelných“. Včetně akce. Má to přes dvě hoďky, takže nechybí takový ty kecy před bitvou… o bratrství.. no a tak podobně. Ovšem mezi Srby a Rusy to bratrství celkem funguje. Film pro ty, co píšou kosovo s malým „K“ a nebojej se Sputniku. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Sloužil jsem v SFOR. 2.) Chcu poznat týpky, co dohráli hru „Vyděržaj pioněr“ až do konce. 3.) Thx za titule ,,wauhells“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Já jsem tedy krajně pohoršen nedostatkem historické autentičnosti, ba bych přímo řekl úmyslným zkreslováním reálií ze strany prolhaných Ivanů! Každý své cti dbalý velitel UCK přece ví, že polapení civilové se v žádném případě nestřílí, ale vytěžují na náhradní díly. Jinak celkem příjemný návod na profesionální výrobu nefalšované albánské paštiky. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama