Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Nach 

všechny recenze uživatele

Ruská odpověď na FURY: Želená srdce. S tím rozdílem, že zde se jede více na akčnější, neskutečné a slow motion rovině. Přičemž hlavní ruské postavy jsou zde sympatické. Nacisté tak tupí, až jsem si říkal, že scénář napsal pacient Bohnické léčebny, který byl hospitalizován s ulpělou představou, že s hračkou tanku dobyl svět. Jak jinak si vysvětlit, že jedna posádka tanku T-34 odrovnává nepřátele jako v počítačové hře jen díky tomu, že Němci jsou zde tak neschopní, že jim vjíždějí do rány a léčky za léčkou, zatímco ale na druhou stranu ti samí Němci dokáží superrychle s minimem vojáků evakuovat celé město (což není ve filmu nijak ukázáno, jen řečeno jedním z Rusů). No a pak je tu ještě větší žůžo! Celá sekvence úprku z tábora a nashromáždění střeliva (opravdu by si ho nacisté v zabaveném tanku, který přivezli do zajateckého tábora, nevšimli? WTF moment jako prase!). Sekunduje tomu další servírovaný scenáristický výblitek, že mimo zajatecký tábor ani v jednom z okolních měst nemají nacisté žádné příslušníky SS či gestapa. No to už jsem vyhazoval ruce do vzduchu a proklamoval, že filmová demence zde dostává zcela nový rozměr. Tady už opravdu jen chybí, aby tank byl rychlejší než letadla či auta a ukryl se před nimi v horách. Juj, ono to tady tak vážně je! Kdepak, tohle je béčko či céčko jako prase. Nebo naopak Ruská genialita, kterou nedokáži pochopit. Počítačové efekty většinou ujdou, ale pak se objeví pár záběrů, které musely uniknout snad z pracovní verze před natáčením filmu. A romantická sekvence je zde natolik uměle našroubovaná, že jsem se řezal smíchy pod stolem. Co říci závěrem? V podstatě několik Rusů si chtělo natočit hollywoodský film a jen si tedy odškrtávali položky, které měli splnit, a vůbec se nezaobírali nějakou logikou. Tak proč tedy tři hvězdy? Inu je to tak blbé, až jsem se výtečně bavil, natáčené v Čechách, a i když akce byla občas nepřehledná, užíval jsem si jí. Takže velice mírný palec nahoru. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi nás často zásobujú vojnovými filmami, ale v posledných rokoch mám pocit akoby točili pre detské publikum max. tínedžerov. Nemeckému hajzlovi dáme na ksicht jazvu, aby bolo jasné kto je na strane zla a kto na tej opačnej, pridáme kopu spomalených záberov nech je to cool pre mládež a zápletka nemusí byť nič moc aj tak tomu p...u rozumejú, hlavne nech je to akčné a stále sa niečo deje. Od vážneho a poctivého vojnového filmu to má ďaleko, aj keď niektoré scény sú fajn. Oceňujem scény z vnútra tanku, ktoré predsa len nie sú časté, ale inak iba priemer, ktorý stačí vidieť iba raz. 60%. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Vidím tu rozpor medzi (riadne prepáleným) stvárnením sovietskeho odhodlania počas Veľkej vlasteneckej vojny a tým, že zároveň je ten film málo ruský. Nemá ten správny charakter ani v radoch hrdinov (chýba im zázemie), ani u nepriateľa (je im slabým súperom), kvôli čomu všetko dookola páchne samoúčelnosťou a postráda to poriadnu charizmu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rus to je len vodka, vojna a mafia. Podľa toho aj točia filmy. Neviem či snáď 7 z 10 ruských filmov nie je o druhej svetovej vojne, kde boli takí udatní a zvíťazili, hoci každý vie za akú cenu ľudských životov. Keby bola ruská armáda tak dobre vybavená technicky i mentálne ako v tomto filme, tak nerozumiem ako vo vojne mohlo padnúť vyše 20 miliónov Rusov. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Переделка Жаворонока а ла Холивуд? Ну, почему нет. V Sajůzu se zase jednou velkovlasteneckoválečně rozparádili a výsledek je kupodivu nejen velmi snesitelný vzhledem k jako vždy nepostradatelné (mírné) dávce velkoruského nacionalismu, ale nadto oproti „předloze“ též akčně povedený a sem tam i vtipný (oddělání Rosamundy granátem), zejména pojme-li se snímek jako čistokrevná a mírně dementní zábava, pročež potom pobaví i kulečníková spodní penetrace pantera a vzájemné sestřelování průbojných a la Riviéra Kid. Jenom škoda, že se komsomolíci ještě nenaučili střízlivěji používat zpomalovačky a rozličné digitální blbnutí s kamerou tak nějak všeobecně. Nicméně závěr ve stylu „šílený Lancelot s kanonem ráže 85 proklatě nízko“ zvládla posádka v čele s Еваном МекГригорьевичем lépe, než onehdá Ayerovi Zuřivci rande s rotou SS, takže celkově převažuje spokojenost. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Vo filme si môžte všimnúť, že pri cestách sú moderné označovníky. (Johnny.ARN)
  • Aktivisté z ukrajinské diaspory ve Spojených státech amerických dosáhli zákazu promítání filmu v kinech v Bostonu a San Franciscu. (JoranProvenzano)
  • Ukrajinské velvyslanectví ve Spojených státech amerických protestovalo proti uvádění filmu v zemi a sdělilo následující: „Film otevřeně šíří a popularizuje současnou agresi Ruské federace ve světě, jejíž obětí se stala také Ukrajina.“ (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama