Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Maeve odjela do Ameriky, školu Moordale zavřeli a Otis si musí najít svoje místo na progresivní Cavendish College. Tam ale nebude zdaleka jediný sexuální terapeut. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (133)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv mi tentokrát setsakra trvalo, než jsem dokoukal poslední díly, pořád to pro mě byla ta feel-good podívaná s moc hezkým závěrem, do které se nakonec vrátilo více postav, než jsem po třetí řadě doufal (ericův otec mi chyběl nejvíce). Nevyhnutelný přísun nový postav z lgbt komunity pochopitelně přineslo poprask, ani mě žádná nezaujala a ten tlak na tyto příběhy mi přišel až příliš citelný vzhledem k předchozím řadám. I tak však velká spokojenost a všechny původní postavy mi budou chybět. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oversteer je anglický výraz pro přetáčivé chování aut. Overqueer je výraz, jenž jsem si vymyslel. Znamená to stav, kdy umělecké dílo – zde seriál – působí jako křečovitě vyumělkovaná reklama na vše, co není heterosexuální. Je škoda, že zobrazení lidí s jinou sexuální orientací či genderovou identitou zde sklouzává k místy až odpudivé karikatuře. A abych nezapomněl: Eric je scénáristy zobrazován stále více jako afektovanej primitivní sebestřednej píčus. Z toho musí gayové být štěstím bez sebe. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seroš, co se za 4 roky vyprofiloval do pozice jednoho z nejoblíbenějších na Netflixu, jsem svého času fakt miloval a až na pár až moc extravagantních postav fandil naprosto každému, s kým jsme se tu začali pravidelně stýkat. Letošní kadence razantních změn mě ovšem až moc vylekala a donutila zarazit řádnou zpátečku ohledně očekávání, přeci jen jsem už předloni říkal, že mi tvůrci dluží do příště. To nedodrželi a naprosto chápu zdejší obecný propad v hodnocení. Naštěstí jsem dost za dobře s tím, jak to celé na konci zaoblili a stále budu vzpomínat pouze v dobrém. [viděno na Netflixu] ()

NiWi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá a závěrečná série tak trochu ztratila kouzlo těch předchozích. Změna prostředí měla velký vliv, z mnoha důvodů ale nedokážu říct jestli spíš negativní nebo pozitivní. Tvůrci se vydávají víc než kdykoliv předtím do prozkoumávání genderových trendů, a zatímco předchozí tři série řešili více sexualitu postav, čtvrtá se zaměřuje spíše na jejich identitu. Přirozeně tak přibyly nové postavy, které mi ale nijak nepřirostly k srdci, a působí za mě značně jednotvárně a účelově. Celkově mi chybí větší nadhled, nevinné pozastavení se či pousmání nad absurditou dnešní doby. I přesto si ale show zachovala svůj typický humor a trapnou komedii, což mě těší. Stejně jako nejsou nové postavy příliš zajímavé, daleko víc se prohlubuje vztah diváka k těm starším. Hodně starších postav jako Aimee nebo Adam si projde novým vývojem, dokonce i ty méně přístupné jako Ruby či Michael, a díky tomu si k nim najdete nové sympatie, což mě velmi potěšilo. Hlavní vztah Otise a Maeve v tomto zůstává dost upozaděn a přešlapuje na místě, což je velká škoda. Po tom jak se jejich vztah vyvinul ve 3. sérii měli tvůrci zvolit jiný přístup. Ve výsledku ale působí čtvrtá série jako ta nejmíň zajímavá, a přestože si zachovává svoje pozitivní stránky díky kterým seriál diváci milují, v mnoha případech je upozaďuje a nové postavy či příběhy je nedokážou plnohodnotně nahradit. Bohužel ani finále není tak naplňující jak bych si přál. i když je poměrně emotivní. Na celkovém dojmu ze Sexuální výchovy to ale pro mě nic nemění, a pořád se jedná o jeden z nejlepších počinů Netflixu. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. série mě hodně vyděsila svým prvním dílem, který naladil úplně jinou náladu, než na kterou jsme byli v tomhle seriálu zvyklí. Trochu mi to připomnělo zážitek z první série And Just Like That..., kde se roztrhl pytel s nadměrnou a dost otravnou hyperkorektností a propagací LGBTQ+ komunity a celý ten nový woke koncept a nové křiklavé postavy v nové škole mi přinesly celkem dost rozpaků. Po třetím díle to ale naštěstí zase sklouzlo do známých kolejí a zdejší příběhy a osudy postav byly dojemné a oduševnělé. Nic to ale nemění na faktu, že ty dějové linky byly dost roztahané, zdlouhavé a až na svěží nápad s Otisovou konkurencí to nenabízí téměř nic nového. Takže dějově určitě slabší než zbylé řady a jak tady někdo psal, tak i na mě ty vedlejší postavy často působily karikaturně a přišlo mi, že už jsme kulturně spíš v Americe než v Británii. Paradoxně mi ta škola v Americe, kde se náchazela Maeve přišla méně americká než ta Otisova. Uvažovala jsem spíš o třech hvězdách, ale suma sumárum je to furt srdcovka, i když už trochu ohraná. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • V epizodě je odkaz na filmovou sérii Pán prstenů, a to ve scéně, kdy sestra Jean (Gillian Anderson) v bance zmíní, kde pracovala, a pracovník odvětí, že by chtěl na Nový Zéland kvůli filmu Pán prstenů. V následující scéně pak napodobují Gluma ze zmíněné série. (griph)
  • Na konci epizódy je graffiti na stene s nápisom "Chcem veriť" a kresbou UFO, pričom Gillian Anderson hrala vedúcu úlohu v seriáli Akty-X (od r. 1993). (Pat.Ko)

Reklama

Reklama