Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Cassianu Andorovi a jeho spoluvězňům se naskytne vhodná příležitost jednat. (Disney+)

Recenze (70)

clump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já vim, že už znim jak zaseknutá deska, ale po 10. epizodě musim opět zopakovat, že Andor je naprosto boží seriál. A kdo ještě se sledovánim nezačal, dělá velkou chybu. Podle mě je to nejen nejlepší seriál roku, ale dost možná i jeden z nejlepších vůbec. A nemusíte zrovna milovat a znát nazpaměť veškerý Star Wars, abyste ho dokázali ocenit. Andor se nebojí řadu dílů úplně kašlat na jakoukoliv klasickou akci a prostě jen vypráví několik fascinujících dějových linek převážně pomocí dialogů a chytře napsaných situací. Když už konečně na akci dojde, o to víc je zasloužená, strhující a má dopad. Akční scény jsou přitom nejen skvěle natočený, ale taky ekonomický a efektivní, tj. netrvaj zbytečně dlouho. V klasičtějších Star Wars by třeba přestřelka jako ta v 10. epizodě trvala klidně deset minut v kuse (20 minut, pokud by šlo o celovečerák) a obsahovala několik blbostí očividně vymyšlených jen kvůli tomu, aby to víc bouchalo a dýl trvalo. Klasičtější Star Wars přistupujou k akčním scénám mnohem víc jako k pouťovým atrakcím, který tvoří jeden z hlavních důvodů, proč se člověk dívá. A nic proti tomu, rád na tuhle hru jindy přistupuju. Nicméně je to právě přízemnější a úspornější přístup Andora, kterej zanechá větší dopad, působí autentičtěj a líp slouží příběhu. Přesto možná to nejpůsobivější v epizodě 10 nebyla osvobozující (ve smyslu doslovnym i emocionálnim) akce, ale opět prostý promluvy. Tentokrát jsme se přitom dočkali hned několika památných dialogů/monologů, který okamžitě patří do zlatýho fondu Star Wars. Zvlášť temně poetickej a až meditativní výlev Stellana Skarsgårda na konci epizody prostě nemá chybu. A navíc aspoň pro mě definitivně posouvá a prohlubuje pohled na Povstaleckou alianci v původní trilogii a na reálnou cenu, kterou opozice totalitě opravdu stojí. Už na Novou naději nebudu schopnej koukat jako na jednoduchou pohádku. Pero je skutečně mocnější než (světelný) meč, aspoň v případě Andora určitě. Tenhle příměr už mě sice napadl u jedný z předchozích epizod a platí v podstatě pro celej seriál, ale zatím asi nejvíc právě pro epizodu 10. Nechci zapomínat ani na Mon Mothmu v podání Genevieve O'Reily, která perfektně hraje potlačovanej vztek, paniku nebo přetvářku. A o další postavě pomlčim, abych nespoiloval. Nejkomplexnější a nejlíp napsaný Star Wars vůbec. Ale já to říkal, hned jak jsem se dozvěděl tvůrce a scénáristy! ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILER Skarsgård je bůh monologu. “Calm. Kindness. Kinship. Love. I’ve given up all chance at inner peace. I’ve made my mind a sunless space. I share my dreams with ghosts. I wake up every day to an equation I wrote 15 years ago from which there’s only one conclusion, I’m damned for what I do. My anger, my ego, my unwillingness to yield, my eagerness to fight, they’ve set me on a path from which there is no escape. I yearned to be a savior against injustice without contemplating the cost and by the time I looked down there was no longer any ground beneath my feet. What is my sacrifice? I’m condemned to use the tools of my enemy to defeat them. I burn my decency for someone else’s future. I burn my life to make a sunrise that I know I’ll never see. And the ego that started this fight will never have a mirror or an audience or the light of gratitude. So what do I sacrifice? Everything! ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Andor sa rozhodne nevymyká všetkým stereotypom a schémam tvorby z univerza SW, ani nie je zďaleka prvým pokusom o výrazné vybočenie zo zabehnutých koľají. Stále sa však jedná o zjav, ktorý len ťažko zrovnávať s drtivou väčšinou toho, čo si pod názvom Star Wars diváci predstavujú, ako i celkovou produkciou Disney. A to je jedine dobre. Andor totiž neobhajuje len svoje vlastné nesporné kvality, ale je i potenciálnym predskokanom množstva budúcich adaptácií omnoho rôznorodejších príbehov z univerza (s trochou šťastia inšpirovaných aj niektorými skvelými príspevkami z Expanded Universe). Zostáva len dúfať, že mu kolísavá sledovanosť nepodrazí nohy. ()

zborja 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak dlouho vydržíme, jak daleko se dostanem a kolik z nás to přežije to vše je teď jen na nás....Teď jdem ven! Teď jdem ven! Teď jdem ven... / ...Ničím si život, aby nadešel den, kterého já se nedožiju. ... Je to subjektivní, ale budu muset určitě snížit hodnocení Obi Wana, Bobi Fetta a možná i samotného Mandaloriana. Proslov Kino Loye jsem si musel dát i v originále. A několikrát po sobě. To se mi stalo naposledy u proslovů Sarumana a Stromovouse ve Dvou věžích. Nicméně proslov Luthena má stejnou sílu. Jako motivace skupiny nebo jednotlivce, prostě pecka. Takový seriál se podaří, když jsou na něj kladena nulová očekávání, akcí se nezaplňuje děj, s postavami a jejich osudy se dá buď ztotožnit nebo sympatizovat, mluví jasně, srozumitelně a hlavně, je to o něčem, co je běžnému smrtelníkovi docela blízké. Boj, Odpor, Obdoj, Vzpoura. Touha prostě žít. Tento seriál nemohl přijít ve vhodnější dobu, kdy máme za sebou dva roky covidu a v Evropě je válka, jejímž prostřednictvím se slabé vlády a silné korporáty živí na mase lidí, kteří neví, jak z toho ven. Jak už bylo řečeno, tento seriál má přesah a vykreslením Impéria zaplňuje mezeru v jeho chápání i motivaci Odboje. Touto oblastí rozšiřování světa Hvězdných válek se měli tvůrci dát už dávno. Andy Serkis, Stellan Skarsgård, Diego Luna a další. Jejich postavy jsou hodny zápisu do kanonu a zapamatování si. Ale jak říkám v úvodu, dívám se na to pouze subjektivně. ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Emotivní projev Andyho Serkise a závěrečná promluva Stellana Skarsgårda tento seriál naprosto vystihuje. Strašně dlouho jsem ve SW světě neviděl tak promyšlenou věc, jako je právě Andor. Jeho scénář, vizuál, hudba a perfektní herecké výkony. Tohle je to co jsem od novodobých STAR WARS chtěl! Strašně se těším na poslední dvě závěrečné epizody a doufám, že se Andor dožije i druhé série, protože utnout to nejlepší co nám zatím Disney z tohoto světa naservíroval - to by byl hřích nevídaných rozměrů. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Veškeré práce v dílně jsou skutečné. Celá dílna je postavena v měřítku 1:1 včetně funkčních pracovních stolů. Herci tedy nemuseli předstírat práci. (Veskoslav)

Reklama

Reklama