Reklama

Reklama

VOD (1)

Agentka FBI je zatažena do vyšetřování kolegy ohledně nadpřirozena. (Disney+)

Recenze (84)

Tuty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl určitě nepatří mezi nejlepší epizody seriálu, ale na druhou stranu představuje triviálním způsobem rozpor mezi dvěma hlavníma postava (realistka Scully X nevědec - psycholog Mulder), který je jedním s ústředních motivů celých Akt X. 75%. Nejlepší epizody první série: Škvíra, Led, Opačné pohlaví, Eva, Soumrak padá, Tvary, Tooms, Znovuzrozený). V podstatě všechny kromě Ducha ze stroje, Vesmíru, Padlý anděl je mytologickým dilem - ale nuda... ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takto to začalo. Zatiaľ ešte bez legendárnej zvučky, zato v tretej minúte na scénu nastupuje ultratajuplný Muž s cigaretou... a dá sa povedať, že už neodišiel. A treba dodať, že William B. Davis si nejednoznačnú rolu užíval od začiatku, až do konca. Pilotný diel otvára hláška, že príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami, k čomu sa fakt netrúfam vyjadriť, ale osobne sa mi to skôr nepáčilo, než páčilo a som rád, že sa Carter následne prestal hrať na „realitu“ a začal písať proste normálne nadprirodzené, hororové a sci-fi epizódy. Mulder hádže šupky z tekvicových semien do hrobu a smeje sa mŕtvole, čo nie je TEN Mulder, na akého sme zvyknutí (a máme radi) z neskorších častí, ale vnímam to ako Duchovneho hľadanie správnej hereckej polohy pre danú rolu. Mimochodom, už tu zaznie prvá zmienka o jeho sestre, ktorú možno áno možno nie uniesli mimozemšťania. Osobne ma sci-fi linka v Aktoch X nikdy nejak enormne nebrala (hoc samozrejme nie je zlá, skôr naopak, ale proste som vždy bol veľký hororový fanúšik), takže ani tento diel ma neodrovnal a hoc by si z historického hľadiska už z princípu možno zaslúžil 4*, budem hodnotiť podľa stupňa zábavnosti a ten je v prípade prvej epizódy pomerne vlažný a nízko postavený. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to tu. Oficiálne oznamujem že som sa pustil do tohto seriálu a plánujem ho dokončiť a spoznať všetko, čo ospevujú moji známy. Zatiaľ som s dobrodružstiev Muldera a Scullyovej videl len dva filmy a bol som z nich nadšený, čo je vlastne prípad aj tohto pilotného dielu. Všetko tajomné a nevysvetliteľné mi robí poslednú dobu strašný pôžitok a všetky tie konšpiračné teórie a paranormálne javy, ktoré sú tu len v náznakoch zobrazené, alebo spomenuté, budujú predzvesť niečoho epického. Mýtus Aktou X hovorí za seba, preto keď som pozeral tento diel mal som v sebe akúsi úctu a ten pocit, ktorý som mával ako malý chlapec, keď som to náhodou uvidel na televíznej obrazovke. Rozhodne sa mám na čo tešiť. A tento diel( aj napriek celkom odfláknutému vyriešienu) má v sebe presne ten hnací motor, vďaka ktorému si idem pozrieť ďalší diel. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle to všechno začalo. Start legendárního seriálu se povedl téměř na výbornou. Jelikož jde o úplný začátek, tak je to ještě takové trochu vykulené, neotrkané a nemá to ještě tak vysoký rozpočet, ale je to natolik kvalitní epizoda, že diváka pohltí a navnadí ke sledování dalších dílů. A to je přesně to, co by měl dobrý pilot splňovat. Najdeme tu většinu znaků, které jsou pro Akt X charakteristické. Epizoda sází na tajemnou atmosféru (není to ještě kdovíjak hutná scifárna nebo hororová záležitost), což v rámci možností bohatě stačí. Nevěřím tomu, že měl Chris Carter v této době mytologii nějak hlouběji propracovanou, ale takto zpětně musím ocenit, že seriál pak na řadu věcí obsažených v "Pilotu" navazuje a dále je rozvíjí (ostatně v 7. sérii dostane tento díl volné pokračování). Výborně tato epizoda funguje jako seznámení s hlavními hrdiny. Jejich charaktery jsou jasně vykresleny a jen tento jeden díl stačí, abyste si ty postavy oblíbili. K tomu samozřejmě dopomáhá fakt, že Duchovny s Anderson mají mezi sebou skvělou dynamiku. A už takhle na začátku Mulder solidně hláškuje. Jestli bych měl něco vytknout, tak je to snad jen hudba Marka Snowa. Ta je v tomto dílu taková nevýrazná, člověk ji nevnímá, skoro jako by neexistovala. Je vidět, že tady se skladatel ještě hledal. Co se celkového hodnocení týče, na 5 hvězdiček to tak úplně není (v seriálu jsou pochopitelně mnohem lepší epizody), ale vzhledem k historickému významu pilotního dílu je udělit musím. ()

Mr.Jokker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní pilot, spooky malder jede na jiné vlně a věnuje se x files nevysvětlilnym případům, dostává novou kolegyni skajly aby na něho dohlidla. Malder hned v prvním díle 100% prokáže existenci Ufos ale bohužel je tu ten fakin goverment co všechny důkazy zničí a malder tak zase vypadá jako blázen. Scally napíše absolutní Bull do konečné zprávy i když jasně viděla že se to prostě nedá vysvětlit je to non beliver. Fakt dobrá rozjezdova epizoda. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (26)

  • Ke konci epizody si můžeme všimnout, že hodiny u Scullyové (Gillian Anderson) přeskočí z 11:21 na 11:22. Prvotní čas odkazuje na datum narození Dori Pierson (21. 11. 1948), manželky Chrise Cartera. (Kubaaa97)
  • Prvý diel sledovalo 12 miliónov divákov. (kacer4)

Reklama

Reklama