foto

Chris Carter

  • nar. 13.10.1956 (61 let)
    Bellflower, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Chris Carter se narodil 13. 10. 1956 v kalifornském Bellflower v rodině stavebního dělníka. V mládí hodně sportoval, hrál závodně baseball a také rád surfoval. Po vystudování Kalifornské státní univerzity, obor žurnalistika, se několik let živil jako redaktor surfařského časopisu. V té době už začal psát své první scénáře, ať už k televizním filmům CAMEO BY NIGHT (1987), MEET THE MUNCEYS (1988), THE B.R.A.T. PATROL nebo k seriálům RAGS TO RICHES (1987) či A BRAND NEW LIFE (1989).

V roce 1993 nastává v jeho kariéře velký průlom, když začíná vyvíjet mysteriózní seriál Akta X (THE X-FILES). Tímto seriálem, který pojednává o dvojici agentů FBI vyšetřující různé paranormální jevy, mimozemské únosy a vládní konspirace, zaplnil Carter hluché místo na televizních obrazovkách a zajistil sobě i oběma hlavním představitelům, Davidu Duchovnymu a Gillian Andersonové celosvětový úspěch. Jak Carter poznamenává: „Věděli jsme, že spousta Američanů věří v UFO a vládní konspirace. Navíc aféra Watergate nejvíc ovlivnila moje dětství. Ovšem takový úspěch jsme nečekali.“ Akta X posbírala za 9 let vysílání mnoho ocenění, z nichž nejdůležitější bylo vítězství Zlatého glóbu za rok 1996-1997. Seriál se dočkal i celovečerního zpracování THE X-FILES (1998), který si Carter i zrežíroval a později i THE X-FILES: I WANT TO BELIEVE (2008).

Protože Carter cítil, že ne všechny myšlenky, které mu kolovaly v hlavě, by byly dobré pro agenty z Akt X, vytvořil v roce 1996 další seriál. Tak vzniklo ultratemné MILLENNIUM, o bývalém agentu FBI Franku Blackovi (Lance Henriksen), který společně s tajemnou skupinou Milénium potírá stavy sériových vrahů na americkém kontinentě. Dalšími Carterovými projekty, byť poměrně neúspěšnými, byly seriály HARSH REALM (1999) o virtuální realitě a THE LONE GUNMEN (2001), spin-off trojice postav z Akt X.

V současnosti pracuje tento věčně usměvavý Kaliforňan na dramatu FENCEWALKER (2010), s manželkou Dori Piersonovou, rovněž spisovatelkou, se věnuje psaní scénářů a užívá si svého milovaného surfování.

Queequeg

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Fencewalker
2014 The After (TV film)
2008 Akta X: Chci uvěřit
2000 Akta X: Rekviem (video kompilace)
1999 Akta X: Biogeneze (video kompilace)
Akta X: Jedináček (video kompilace)
Akta X: Samantha (video kompilace)
1998 Akta X – Akta 11: Pacient X (video kompilace)
Akta X - Film
Akta X: Identita (video kompilace)
1997 Akta X – Akta 10: Emily (video kompilace)
Akta X – Akta 8: Tempus Fugit (video kompilace)
Akta X – Akta 9: Redux (video kompilace)
1996 Akta X – Akta 6: Plán (video kompilace)
Akta X – Akta 7: Tunguzská záhada (video kompilace)
Akta X: Piper Maru (video kompilace)
1995 Akta X – Akta 1: Neotevřená akta (video kompilace)
Akta X – Akta 3: Únos (video kompilace)
Akta X – Akta 4: Kolonie (video kompilace)
Akta X – Akta 5: 82517 (video kompilace)
1987 Cameo by Night (TV film)
1986 B.R.A.T. Patrol, The (TV film)

TV seriály

2018 Akta X (TV seriál)
Epizoda 1 (S11E01)
2016 Akta X (TV seriál)
Můj boj 2 (S10E06)
Babylon (S10E05)
Můj boj 1 (S10E01)
2002 Akta X (TV seriál)
Pravda (S09E19)
Slunečné dny (S09E18)
Vysvobození (S09E17)
další epizody (14)
2001 The Lone Gunmen (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Dnes se nic významného nestalo II (S09E02)
Dnes se nic významného nestalo I (S09E01)
Existence (S08E21)
další epizody (16)
2000 Akta X (TV seriál)
Cesta temnoty (S08E07)
Adžarv (S08E06)
Tichá prosba (S08E05)
další epizody (23)
1999 Krutá říše (TV seriál)
Milénium (TV seriál)
Goodbye to All That (S03E22)
Via Dolorosa (S03E21)
Nostalgia (S03E20)
další epizody (13)
Akta X (TV seriál)
Souhra náhod (S07E06)
Zrychlení (S07E05)
Milénium (S07E04)
další epizody (22)
1998 Milénium (TV seriál)
Omerta (S03E09)
Human Essence (S03E08)
Through a Glass, Darkly (S03E07)
další epizody (22)
Akta X (TV seriál)
Jak duch ukradl Vánoce (S06E06)
Země snů II (S06E05)
Země snů I (S06E04)
další epizody (19)
1997 Milénium (TV seriál)
Midnight of the Century (S02E10)
Jose Chung's 'Doomsday Defense' (S02E09)
The Hand of Saint Sebastian (S02E08)
další epizody (22)
Akta X (TV seriál)
Emily (S05E07)
Koleda (S05E06)
Postmoderní Prométeus (S05E05)
další epizody (21)
1996 Milénium (TV seriál)
Blood Relatives (S01E07)
Kingdom Come (S01E06)
522666 (S01E05)
další epizody (7)
Akta X (TV seriál)
Papírová srdíčka (S04E10)
Terma (S04E09)
Tunguska (S04E08)
další epizody (14)
1995 Akta X (TV seriál)
Nisei (S03E09)
Seznam (S03E05)
Kancelářská spona (S03E02)
další epizody (18)
1994 Akta X (TV seriál)
Excelsius Dei (S02E11)
Červené muzeum (S02E10)
Ohnivák (S02E09)
další epizody (14)
1993 Akta X (TV seriál)
Oheň (S01E12)
Vesmír (S01E09)
Čert z Jersey (S01E05)
další epizody (5)
1989 Brand New Life, A (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1987 Rags to Riches (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1998 Inside the X Files (TV film)
1996 Secrets of the X Files, Part 2 (TV film)
1995 Secrets of the X Files, Part 1 (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Fencewalker
2014 The After (TV film)
2008 Akta X: Chci uvěřit
1998 Akta X – Akta 11: Pacient X (video kompilace)
1995 Akta X – Akta 3: Únos (video kompilace)

TV seriály

2018 Akta X (TV seriál)
Epizoda 1 (S11E01)
2016 Akta X (TV seriál)
Můj boj 2 (S10E06)
Babylon (S10E05)
Můj boj 1 (S10E01)
2002 Akta X (TV seriál)
Nepravděpodobné (S09E13)
Prozřetelnost (S09E10)
2000 Akta X (TV seriál)
Trpělivost (S08E03)
Z pohledu střelce (S07E13)
1998 Akta X (TV seriál)
Jak duch ukradl Vánoce (S06E06)
Trojúhelník (S06E03)
Červení a černí (S05E14)
1997 Akta X (TV seriál)
Postmoderní Prométeus (S05E05)
1995 Akta X (TV seriál)
Seznam (S03E05)
1994 Akta X (TV seriál)
Duane Barry (S02E05)
1987 Rags to Riches (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2008 Akta X: Chci uvěřit
1998 Akta X - Film
1987 Cameo by Night (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(101)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace