foto

David Duchovny

  • nar. 7.8.1960 (56 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Duchovny, slávna to hviezda televízneho seriálu "Akty X" sa považuje za sex-symbol žien. A nemýli sa. Medzitým ako študoval anglickú literatúru na Yale, kde robil dizertačnú prácu a doktorát, účinkoval v niekoľkých erotických televíznych seriáloch a filmoch. Narodil sa v New Yorku ruskému židovskému otcovi a škótskej matke. Ako dieťa bol dosť uzavretý, čo jeho brat rád zneužíval a hovoril mu, že je retardovaný. David však retardovaný rozhodne nebol. Vyhral štipendium na prestížnej Collegiate Prep School v New Yorku, kde sa medzi jeho spolužiakmi vyskytli aj John F. Kennedy Jr. a herci Zach Galligan Gremlins a Jason Beghe. Pokračoval ďalej a úspešne ukončil Priceton, kde sa vo vľnom čase venoval basketbalu aj baseballu.

Dôvodom, prečo sa rozhodol skúsiť to s herectvom, bol rozvod jeho rodičov. Ako sám hovorí: "Vždy som si myslel, že som jeden z tých, ktorí nemajú problémy a až keď som začal hrať, bolo to akoby som zrazu problémy mal." Svoj debut zahájil malou rolou vo filme Mika Nicholsa PODNIKAVÉ DIEVČA (1988) a o dva roky neskôr si zahral po boku Jamesa Spadera a Roba Lowa a v úspešnom thrilleri ZLÝ VPLYV (1989).

Predtým než prišlá prvá výraznejšia rola vo filme KALIFORNIA (1993), zablysol sa ešte v Attenboroughovom CHAPLINOVI (1992) a Lynchových televíznych "Twin Peaks". Samozrejme, že skutočný zlom v jeho kariére urobila úloha v seriály "Akty X", kde stvárnil postavu agenta F.B.I. Foxa Muldera. Partnerkou mu tu bola Gillian Andersenová ako cynická agentka Dana Scullyová. Popularitu vystupňovanú úspechom seriálu podporil aj celovečerný film AKTY X (1998). Pozitívne ohlasy získal Duchovny aj za hlavnú úlohu v romantickej komédii VRÁŤ SA MI (2000), kde hral po boku Minnie Driverovej. V máji 1997 sa oženil s herečkou Téou Leoniovou, s ktorou má dvojročnú dcéru Madelaine Westovú.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2016 Aquarius (TV seriál)
I Will (S02E13)
Mother Nature's Son (S02E12)
Can You Take Me Back? (S02E11)
Blackbird (S02E10)
Sexy Sadie (S02E09)
další epizody
2015 Akta X X (TV seriál)
Můj boj 2 (S01E06)
Babylon (S01E05)
Návrat domů (S01E04)
Setkání s příšerodlakem (S01E03)
Zakladatelova mutace (S01E02)
další epizody
Aquarius (TV seriál)
Old Ego Is a Too Much Thing (S01E13)
(Please Let Me Love You And) It Won't Be Wrong (S01E12)
Your Mother Should Know (S01E11)
It's Alright Ma (I'm Only Bleeding) (S01E10)
Why? (S01E09)
další epizody
2014 Californication (TV seriál)
Milost (S07E12)
Dcera (S07E11)
Večeře s přáteli (S07E10)
Víra, naděje, láska (S07E09)
Půl hodinky, možná míň (S07E08)
další epizody
2013 Californication (TV seriál)
Odhodím své běsy (S06E12)
Bezva holka (S06E11)
Slepá víra (S06E10)
Šílení psi a Angličani (S06E09)
Všichni jenom kritizujou (S06E08)
další epizody
Mocnější než slova
Phantom
2012 Californication (TV seriál)
V pekle zase není tak zle (S05E12)
Párty (S05E11)
Úchyláci a děvky (S05E10)
Biják (S05E09)
Syrovost (S05E08)
další epizody
Goats
2011 Californication (TV seriál)
...a spravedlnost pro všechny (S04E12)
Poslední večeře (S04E11)
Soud (S04E10)
Další krásný den (S04E09)
Světla. Kamera. Blbec (S04E08)
další epizody
2009 Californication (TV seriál)
Mia culpa (S03E12)
Příchody a odchody (S03E11)
Dogtown (S03E10)
Pan Špatný Příklad (S03E09)
Byt (S03E08)
další epizody
Jonesovi
2008 Akta X: Chci uvěřit
Californication (TV seriál)
A žili šťastně... (S02E12)
Blues všedního dne (S02E11)
In utero (S02E10)
La Ronde (S02E09)
Na mizině v Beverly Hills (S02E08)
další epizody
2007 Californication (TV seriál)
Kalifornský synek (S01E08)
Holky - přerušení (S01E07)
Po absintu je srdce něžnější (S01E06)
LOL (S01E05)
Strach a hnus na dobročinném večírku (S01E04)
další epizody
Převtělená
Spálené vzpomínky
2006 Televizní hrátky
2005 Nevěřte mužům
2004 Connie a Carla
Nezapomenutelné dětství
2003 The Simpsons: Dark Secrets (TV seriál)
2002 Hollywood, Hollywood
Red Shoe Diaries 15: Forbidden Zone
The X-Files: The Truth (TV film)
2001 Evoluce
Red Shoe Diaries 17: Swimming Naked
Zoolander
2000 Red Shoe Diaries 12: Girl on a Bike
Red Shoe Diaries 14: Luscious Lola
Red Shoe Diaries 18: The Game
Vrať se mi
1998 Akta X - Film
Sex ve městě (TV seriál)
1997 Akta X – Akta 10: Emily (TV film)
Akta X – Akta 8: Tempus Fugit (TV film)
Akta X – Akta 9: Redux (TV film)
Red Shoe Diaries 16: Temple of Flesh
Red Shoe Diaries 7: Burning Up
Red Shoe Diaries 8: Night of Abandon
Ruce od krve
1996 Akta X – Akta 6: Plán (TV film)
Akta X – Akta 7: Tunguzská záhada (TV film)
Akta X: Piper Maru
Red Shoe Diaries 13: Four on the Floor
Red Shoe Diaries 6: How I Met My Husband
Red Shoe Diaries 9: Slow Train
1995 Akta X – Akta 1: Neotevřená akta (TV film)
Akta X – Akta 2: Hnízdo (TV film)
Akta X – Akta 3: Únos (TV film)
Akta X – Akta 4: Kolonie (TV film)
Akta X – Akta 5: 82517 (TV film)
Red Shoe Diaries 5: Weekend Pass
Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
1994 Red Shoe Diaries 4: Auto Erotica
1993 Akta X (TV film)
Akta X (TV seriál)
Kalifornie
Red Shoe Diaries 2: Double Dare
Red Shoe Diaries 3: Another Woman's Lipstick
1992 Beethoven
Deníky červených střevíčků (TV seriál)
Chaplin
Matkou za každou cenu (TV film)
Red Shoe Diaries (TV film)
Ruby
Venice
1991 Extáze
Julia Has Two Lovers
Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela
1990 Denial
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Špatný vliv
1989 Novoroční večírek
1988 Podnikavá dívka

Dokumentární

2008 Trust No One: Can the X-Files Remain a Secret?
VH1 Rock Honors: The Who (TV film)
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2004 Best Friend Forgotten - vyp.
X Files: The Making of 'The Truth', The
2000 Intimate Portrait: Minnie Driver (TV film)
1999 Cigarette Smoking Man Revealed, The
1998 Inside the X Files (TV film)
Making of 'The X Files: Fight the Future', The
1996 Secrets of the X Files, Part 2 (TV film)
1995 Secrets of the X Files, Part 1 (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 FOX 25th Anniversary Special (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Eco-Challenge Fiji (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Comedy Central Canned Ham: Evolution (TV pořad)
2000 Grammy Awards 2000 (TV pořad)
Rove Live (TV pořad)
1999 Influences: From Yesterday to Today (TV pořad)
51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
X-Files Movie Special, The (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2016 Aquarius (TV seriál)
Mother Nature's Son (S02E12)
2014 Californication (TV seriál)
Levon (S07E01)
2013 Californication (TV seriál)
Nesmiřitelní (S06E01)
2012 Californication (TV seriál)
Cesta pěsti (S05E02)
2011 Californication (TV seriál)
Sebevražda osvobodí (S04E02)
2009 Californication (TV seriál)
Kéž bys tu byla (S03E01)
2008 Californication (TV seriál)
Mlsný jazýček (S02E01)
2005 Sběratelé kostí (TV seriál)
2004 Nezapomenutelné dětství
1993 Akta X (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 114)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace