foto

Chris Carter

  • nar. 13.10.1956 (60 let)
    Bellflower, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Chris Carter se narodil 13. 10. 1956 v kalifornském Bellflower v rodině stavebního dělníka. V mládí hodně sportoval, hrál závodně baseball a také rád surfoval. Po vystudování Kalifornské státní univerzity, obor žurnalistika, se několik let živil jako redaktor surfařského časopisu. V té době už začal psát své první scénáře, ať už k televizním filmům CAMEO BY NIGHT (1987), MEET THE MUNCEYS (1988), THE B.R.A.T. PATROL nebo k seriálům RAGS TO RICHES (1987) či A BRAND NEW LIFE (1989).

V roce 1993 nastává v jeho kariéře velký průlom, když začíná vyvíjet mysteriózní seriál Akta X (THE X-FILES). Tímto seriálem, který pojednává o dvojici agentů FBI vyšetřující různé paranormální jevy, mimozemské únosy a vládní konspirace, zaplnil Carter hluché místo na televizních obrazovkách a zajistil sobě i oběma hlavním představitelům, Davidu Duchovnymu a Gillian Andersonové celosvětový úspěch. Jak Carter poznamenává: „Věděli jsme, že spousta Američanů věří v UFO a vládní konspirace. Navíc aféra Watergate nejvíc ovlivnila moje dětství. Ovšem takový úspěch jsme nečekali.“ Akta X posbírala za 9 let vysílání mnoho ocenění, z nichž nejdůležitější bylo vítězství Zlatého glóbu za rok 1996-1997. Seriál se dočkal i celovečerního zpracování THE X-FILES (1998), který si Carter i zrežíroval a později i THE X-FILES: I WANT TO BELIEVE (2008).

Protože Carter cítil, že ne všechny myšlenky, které mu kolovaly v hlavě, by byly dobré pro agenty z Akt X, vytvořil v roce 1996 další seriál. Tak vzniklo ultratemné MILLENNIUM, o bývalém agentu FBI Franku Blackovi (Lance Henriksen), který společně s tajemnou skupinou Milénium potírá stavy sériových vrahů na americkém kontinentě. Dalšími Carterovými projekty, byť poměrně neúspěšnými, byly seriály HARSH REALM (1999) o virtuální realitě a THE LONE GUNMEN (2001), spin-off trojice postav z Akt X.

V současnosti pracuje tento věčně usměvavý Kaliforňan na dramatu FENCEWALKER (2010), s manželkou Dori Piersonovou, rovněž spisovatelkou, se věnuje psaní scénářů a užívá si svého milovaného surfování.

Queequeg

Scenáristická filmografie

2017 Fencewalker
2016 Akta X X (TV seriál)
Můj boj 2 (S01E06)
Babylon (S01E05)
Můj boj 1 (S01E01)
2014 After, The (TV film)
2008 Akta X: Chci uvěřit
2002 Akta X (TV seriál)
Trust No 1 (S09E06)
The X-Files: The Truth (TV film)
2001 Akta X (TV seriál)
Nothing Important Happened Today II (S09E02)
Nothing Important Happened Today (S09E01)
The Lone Gunmen (TV seriál)
1999 Krutá říše (TV seriál)
1998 Akta X - Film
1997 Akta X – Akta 8: Tempus Fugit (TV film)
Akta X – Akta 9: Redux (TV film)
Akta X (TV seriál)
Getsemani (S04E24)
Démoni (S04E23)
Elegie (S04E22)
Nulový součet (S04E21)
Malé ryby (S04E20)
další epizody
1996 Akta X – Akta 6: Plán (TV film)
Akta X – Akta 7: Tunguzská záhada (TV film)
Akta X (TV seriál)
Papírová srdíčka (S04E10)
Terma (S04E09)
Tunguska (S04E08)
Kouřící muž (S04E07)
Krvavá krása (S04E06)
další epizody
Akta X: Piper Maru
Milénium (TV seriál)
1995 Akta X – Akta 1: Neotevřená akta (TV film)
Akta X – Akta 3: Únos (TV film)
Akta X – Akta 4: Kolonie (TV film)
Akta X – Akta 5: 82517 (TV film)
Akta X (TV seriál)
Nisei (S03E09)
Seznam (S03E05)
Kancelářská spona (S03E02)
Požehnaná cesta (S03E01)
Anasazi (S02E25)
další epizody
1994 Akta X (TV seriál)
Excelsius Dei (S02E11)
Červené muzeum (S02E10)
Ohnivák (S02E09)
Jedním dechem (S02E08)
Trojice (S02E07)
další epizody
1993 Akta X (TV film)
Akta X (TV seriál)
Oheň (S01E12)
Vesmír (S01E09)
Čert z Jersey (S01E05)
Muž z Pentagonu (S01E02)
Akta X: Úvod (S01E01)
1989 Brand New Life, A (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1987 Cameo by Night (TV film)
Rags to Riches (TV seriál)
1986 B.R.A.T. Patrol, The (TV film)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1998 Inside the X Files (TV film)
1996 Secrets of the X Files, Part 2 (TV film)
1995 Secrets of the X Files, Part 1 (TV film)

Režijní filmografie

2017 Fencewalker
2016 Akta X X (TV seriál)
Můj boj 2 (S01E06)
Babylon (S01E05)
Můj boj 1 (S01E01)
2014 After, The (TV film)
2008 Akta X: Chci uvěřit
1995 Akta X – Akta 3: Únos (TV film)
Akta X (TV seriál)
Seznam (S03E05)
1994 Akta X (TV seriál)
Duane Barry (S02E05)
1987 Rags to Riches (TV seriál)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(100)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace