foto

Chris Carter

  • nar. 13.10.1956 (60 let)
    Bellflower, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Chris Carter se narodil 13. 10. 1956 v kalifornském Bellflower v rodině stavebního dělníka. V mládí hodně sportoval, hrál závodně baseball a také rád surfoval. Po vystudování Kalifornské státní univerzity, obor žurnalistika, se několik let živil jako redaktor surfařského časopisu. V té době už začal psát své první scénáře, ať už k televizním filmům CAMEO BY NIGHT (1987), MEET THE MUNCEYS (1988), THE B.R.A.T. PATROL nebo k seriálům RAGS TO RICHES (1987) či A BRAND NEW LIFE (1989).

V roce 1993 nastává v jeho kariéře velký průlom, když začíná vyvíjet mysteriózní seriál Akta X (THE X-FILES). Tímto seriálem, který pojednává o dvojici agentů FBI vyšetřující různé paranormální jevy, mimozemské únosy a vládní konspirace, zaplnil Carter hluché místo na televizních obrazovkách a zajistil sobě i oběma hlavním představitelům, Davidu Duchovnymu a Gillian Andersonové celosvětový úspěch. Jak Carter poznamenává: „Věděli jsme, že spousta Američanů věří v UFO a vládní konspirace. Navíc aféra Watergate nejvíc ovlivnila moje dětství. Ovšem takový úspěch jsme nečekali.“ Akta X posbírala za 9 let vysílání mnoho ocenění, z nichž nejdůležitější bylo vítězství Zlatého glóbu za rok 1996-1997. Seriál se dočkal i celovečerního zpracování THE X-FILES (1998), který si Carter i zrežíroval a později i THE X-FILES: I WANT TO BELIEVE (2008).

Protože Carter cítil, že ne všechny myšlenky, které mu kolovaly v hlavě, by byly dobré pro agenty z Akt X, vytvořil v roce 1996 další seriál. Tak vzniklo ultratemné MILLENNIUM, o bývalém agentu FBI Franku Blackovi (Lance Henriksen), který společně s tajemnou skupinou Milénium potírá stavy sériových vrahů na americkém kontinentě. Dalšími Carterovými projekty, byť poměrně neúspěšnými, byly seriály HARSH REALM (1999) o virtuální realitě a THE LONE GUNMEN (2001), spin-off trojice postav z Akt X.

V současnosti pracuje tento věčně usměvavý Kaliforňan na dramatu FENCEWALKER (2010), s manželkou Dori Piersonovou, rovněž spisovatelkou, se věnuje psaní scénářů a užívá si svého milovaného surfování.

Queequeg

Scenáristická filmografie

2017 Fencewalker
2016 Akta X (TV seriál)
Můj boj 2 (S10E06)
Babylon (S10E05)
Můj boj 1 (S10E01)
2014 After, The (TV film)
2008 Akta X: Chci uvěřit
2002 Akta X (TV seriál)
The Truth: Parts 1 & 2 (S09E19)
Sunshine Days (S09E18)
Release (S09E17)
William (S09E16)
Jump the Shark (S09E15)
další epizody
The X-Files: The Truth (TV film)
2001 Akta X (TV seriál)
Nothing Important Happened Today II (S09E02)
Nothing Important Happened Today (S09E01)
Existence (S08E21)
Essence (S08E20)
Alone (S08E19)
další epizody
The Lone Gunmen (TV seriál)
2000 Akta X (TV seriál)
Via Negativa (S08E07)
Redrum (S08E06)
Invocation (S08E05)
Roadrunners (S08E04)
Patience (S08E03)
další epizody
1999 Akta X (TV seriál)
The Goldberg Variation (S07E06)
Rush (S07E05)
Millennium (S07E04)
Hungry (S07E03)
The Sixth Extinction II: Amor Fati (S07E02)
další epizody
Akta X: Biogeneze (TV film)
Akta X: Jedináček (TV film)
Akta X: Samantha (TV film)
Krutá říše (TV seriál)
Milénium (TV seriál)
Goodbye to All That (S03E22)
Via Dolorosa (S03E21)
Nostalgia (S03E20)
Seven and One (S03E19)
Bardo Thodol (S03E18)
další epizody
1998 Akta X – Akta 11: Pacient X (TV film)
Akta X – Akta 12: Konec (TV film)
Akta X (TV seriál)
How the Ghosts Stole Christmas (S06E06)
Dreamland II (S06E05)
Dreamland (S06E04)
Triangle (S06E03)
Drive (S06E02)
další epizody
Akta X - Film
Milénium (TV seriál)
Omerta (S03E09)
Human Essence (S03E08)
Through a Glass, Darkly (S03E07)
Skull and Bones (S03E06)
...Thirteen Years Later (S03E05)
další epizody
1997 Akta X – Akta 10: Emily (TV film)
Akta X – Akta 8: Tempus Fugit (TV film)
Akta X – Akta 9: Redux (TV film)
Akta X (TV seriál)
Emily (S05E07)
Christmas Carol (S05E06)
The Post-Modern Prometheus (S05E05)
Detour (S05E04)
Unusual Suspects (S05E03)
další epizody
Milénium (TV seriál)
Midnight of the Century (S02E10)
Jose Chung's 'Doomsday Defense' (S02E09)
The Hand of Saint Sebastian (S02E08)
19:19 (S02E07)
The Curse of Frank Black (S02E06)
další epizody
1996 Akta X – Akta 6: Plán (TV film)
Akta X – Akta 7: Tunguzská záhada (TV film)
Akta X (TV seriál)
Papírová srdíčka (S04E10)
Terma (S04E09)
Tunguska (S04E08)
Kouřící muž (S04E07)
Krvavá krása (S04E06)
další epizody
Akta X: Piper Maru
Milénium (TV seriál)
Blood Relatives (S01E07)
Kingdom Come (S01E06)
522666 (S01E05)
The Judge (S01E04)
Dead Letters (S01E03)
další epizody
1995 Akta X – Akta 1: Neotevřená akta (TV film)
Akta X – Akta 3: Únos (TV film)
Akta X – Akta 4: Kolonie (TV film)
Akta X – Akta 5: 82517 (TV film)
Akta X (TV seriál)
Nisei (S03E09)
Seznam (S03E05)
Kancelářská spona (S03E02)
Požehnaná cesta (S03E01)
Anasazi (S02E25)
další epizody
1994 Akta X (TV seriál)
Excelsius Dei (S02E11)
Červené muzeum (S02E10)
Ohnivák (S02E09)
Jedním dechem (S02E08)
Trojice (S02E07)
další epizody
1993 Akta X (TV film)
Akta X (TV seriál)
Oheň (S01E12)
Vesmír (S01E09)
Čert z Jersey (S01E05)
Muž z Pentagonu (S01E02)
Akta X: Úvod (S01E01)
1989 Brand New Life, A (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1987 Cameo by Night (TV film)
Rags to Riches (TV seriál)
1986 B.R.A.T. Patrol, The (TV film)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1998 Inside the X Files (TV film)
1996 Secrets of the X Files, Part 2 (TV film)
1995 Secrets of the X Files, Part 1 (TV film)

Režijní filmografie

2017 Fencewalker
2016 Akta X (TV seriál)
Můj boj 2 (S10E06)
Babylon (S10E05)
Můj boj 1 (S10E01)
2014 After, The (TV film)
2008 Akta X: Chci uvěřit
2002 Akta X (TV seriál)
Improbable (S09E13)
Providence (S09E10)
2000 Akta X (TV seriál)
Patience (S08E03)
First Person Shooter (S07E13)
1998 Akta X – Akta 11: Pacient X (TV film)
Akta X – Akta 12: Konec (TV film)
Akta X (TV seriál)
How the Ghosts Stole Christmas (S06E06)
Triangle (S06E03)
The Red and the Black (S05E14)
1997 Akta X (TV seriál)
The Post-Modern Prometheus (S05E05)
1995 Akta X – Akta 3: Únos (TV film)
Akta X (TV seriál)
Seznam (S03E05)
1994 Akta X (TV seriál)
Duane Barry (S02E05)
1987 Rags to Riches (TV seriál)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(104)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace