Reklama

Reklama

Desatero hříchů

(seriál)
  • Finsko Kaikki synnit (více)
Trailer
Finsko, (2019–2022), 13 h 17 min (Minutáž: 42–48 min)

Režie:

Mika Ronkainen

Hrají:

Johannes Holopainen, Maria Sid, Matti Ristinen, Heli Haapalainen, Rosa Honkonen, Essi Karjalainen, Hannu Kivioja, Moona Komulainen, Jaakko Ohtonen (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Šestidílný finský seriál Desatero hříchů (orig. Kaikki synnit) přináší napínavý kriminální příběh s prvky černé komedie i mysteriózního dramatu. Není úplně typickým „nordic noirem“, odehrává se v krásné slunečné krajině za polárního dne, kde se temnota skrývá v lidech. Právě originální postavy, které vybočují z běžných žánrových, genderových či věkových stereotypů, jsou možná nejsilnější stránkou tohoto nového seriálu. Jeho hlavním tvůrcem je debutující Mika Ronkainen, který s Desaterem hříchu sklidil velký úspěch nejen u televizních diváků, ale i kritiků a odborné veřejnosti. V minulém roce získal mimo jiné Ocenění pro nejlepší severský televizní seriál na Filmovém festivalu v Göteborgu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (29)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

O tom, že ne všechno lze vždy odpustit a i když k odpuštění dojde, stejně to nemusí znamenat řešení... Desatero hříchů je, co se týče témat(u) i stylu a osob vyšetřovatelů, taková klasika, která se v rámci kriminálek, a těch severských zvláště, objevuje docela často. Vedle tématu odpouštění, které se celým dílem prolíná, tu máme dva kriminalisty, kteří tak trochu sami v mnoha věcech neví, co se sebou, do toho se řeší vraždy, náboženství, přistěhovalectví, narušené rodinné vztahy, homosexualita... Je to ale hezky natočené, prakticky všechny dějové linky člověka baví sledovat, funguje tu hudba, atmosféru pomáhá navodit i pro našince nevšední severská krajina. Čekala jsem, že rozuzlení bude možná trochu více uvěřitelné a také mi dosti neseděl český dabing (hlavně u dvojice vyšetřovatelů), v němž jsem to sledovala. Viděla jsem to ale ráda. Nebylo to něco, co by člověka nějak výrazně ohromilo, ale zároveň to vůbec nebylo špatné. 70 % (hodnocení první série). ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžké zklamání. A to jsem Finům tak věřil, zvlášť když do hlavní role obsadili svého elitního vrhače. Scénář přinesl hlavní zápletku, na které se dal vystavět slušný příběh, místo toho se začaly prosazovat nic neříkající vedlejší dějové linie, vyšetřování bylo pomalé, děj se stával stále nudnějším a já jsem se jen těšil, až to skončí. Jediným kladem tak zůstává to, co si dlouhodobě myslím, totiž, že se každé náboženství zaseklo někde ve středověku. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Severské země doslova chrlí v posledních letech drsné ledové kriminálky. Ať už filmy nebo seriály. Finsko nezůstává pozadu. Televizní a filmová tvorba z této země je u nás doslova exotika, protože se vůbec nevysílá. Kriminální seriál je přesně v tomto duchu. Ovšem co se zpočátku jeví jako výborná zápletka, rychle se utápí ve spletenci vztahů a osobních problémů obou kriminalistů. V průběhu šesti epizod si tak více řeší vlastní problémy než aby se věnovali případu. A to je problém. Nadějná kriminálka tak doslova zamrzne, aby v šestém díle explodovala. Poslední díl je sice výborný, ale celkově mě seriál spíše zklamal. Čekal jsem rozhodně víc, mnohem víc. Ještě pochválím skvělou úvodní melodii a pochopitelně herecké výkony. Druhá série je ještě horší. Začne se případ, ale pak to zamrzne a ve vyšetřování se téměř nepokračuje, aby v závěrečném díle vše bylo rozklíčováno. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Opravdu nevím, co fascinuje tolik lidí na severské tvorbě. Jestli ti psychouši, sociopati a schizoidní pomatenci? Tohle se navíc na "severské popularitě" jen přiživovalo, i když tam těch postiženců divákovi naservírovali v míře vskutku vrchovaté. Vlastně ani nevím, zda tam byl někdo, kdo by se dal označit za normálního. Ale to je asi dnes a tam normální. Tak možná jim právo Šaríja dopomůže z toho ven. Ten slunečný závěr...! :-) (Co měli proboha znamenat ti bejci?!) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když spojíte náboženský fanatismus s vesnickým buranstvím a skandinávskou pochmurností. 1) Postavy jsou dobře prokleslené, dobře napsané, zahrané i natočené. Jen ta všeobjímající depka..._____ 2) Oceňuji i scénáristicky vymazlenou provázanost probíhajícího vyšetřování s osobními příběhy._____ 3) Ze zajímavých kluků mě zaujali 31letý Johannes Holopainen (homosexuální detektiv), Egypťan žijící v Helsinkách Karim Rapatti (syn majitele pizzerie Íráčan Fahíd), věk nezjištěn a 30letý Jaakko Ohtonen (šéf radikálního hnutí Aaro)._____ 4) Psáno po zhlédnutí první řady._____ 5) 3.8.2022 - Druhá řada se vrací o 15 let zpátky. Chybí tedy oba charismatičtí vyšetřovatelé z první série. Rovněž pochmurné depkoidní prostředí už nepřináší nic nového. Slabší 3 hvězdičky.                                  .                                .                                   .                                                 .                                 .                                 .                                                  . ()

Galerie (104)

Zajímavosti (2)

  • Ve 36. minutě začne hrát dívka na klavír skladbu s názvem „Moonlight Sonata“ od německého hudebního skladatele a klavíristy Ludwiga van Beethovena. (Trajektt)
  • Úvodní skladbu pro tento seriál nazpívala finská umělkyně Aino Venna. Píseň nazvaná „War Song“ vyšla v roce 2012 na albu „Marlene“. (Trajektt)

Reklama

Reklama