Situace je vážná, nikoli však zoufalá
Situation est grave... mais pas désespérée, La
Situácia je vážna, nie však zúfalá
Komedie
Francie, 1976, 100 min
Jacques BesnardPlakáty
Podnikatel Bertrand Duvernois má velké plány a k jejich uskutečnění nutně potřebuje přímluvu ministra Mazarda. Taková záležitost se nejlépe projednává v soukromí, Bertrand tedy pozval politika na víkend do zámku své snoubenky. Mazardovi to přišlo vhod, neboť s sebou mohl vzít utajovanou milenku. Diskrétní atmosféra ale rázem vezme za své, když se v zámeckém parku začne ozývat střelba a všude se to přímo hemží uniformami a novináři. Z vězení totiž uprchl trestanec, jehož matka bydlí v sousedství, a policisté se rozhodli zřídit si hlavní stan právě na místě, kde pobývá záletný pan ministr. Hnízdečko lásky se mění v hotový průchozí dům... (oficiální text distributora)
Tosim
U mě se to nakonec přiklonilo ke čtyřem hvězdičkám. Po trošku nudnějším úvodu jsem byl svědkem francouzské komedie s jemným humorem i bláznivými situacemi, přesně takovou, jakou ji mám rád.(29.10.2004)
woody
Nevím jak jiní ale mně vždy uchvátí dozvědět se jak se z tak zapleteného rébusu vždy vyklube roztomilá veselohra.Ztřeštěná ženuška, stavař, ministr s milenkou, ministrova žárlivá fuchtle, bláznivý policejní inspektor( moje nejoblíbenější postavička v tomhle panoptiku), oživlý mrtvý manžel, starý papá, služka (kterou většinu filmu uvidíte ve mdlobách), gangster a další na které si nevzpomenu. Vyžaduje to však naprostou pozornost, neboť se za chvíli přestanete orientovat a nebudete vědět vědět kdo je to pod pohovkou, kdo to teď přeběhl do skříně, proč někdo omdlel, kdo je ten mrtvý a jiné zápletky.(21.8.2005)
Oskar
Situace je zoufalá, nikoli však vážná ;-) Politická satira a crazy komedie - to nejde dohromady a ani tady to tak úplně nevyšlo. Ale přesto - kdo by neocenil francouzskou komedii? Kdo mě úplně uchvátil, je Michel Serrault ve vedlejší roli rozklepaného ministra, zakládajícího si na své mediální neexistenci. 60 %(2.11.2004)
dobytek
Žabožrouti tyhle blázniviny sice točili jak na běžícim pásu, ale většinou to účel splnilo. Já jsem se u toho zasmál a 100 minut uteklo jako voda. Sice film chvílema působil poněkud překombinovaně, ale na druhou stranu se tam aspoň pořád něco dělo, takže jsem se nenudil ani na chvilku. Jako určitej nedostatek bych viděl to, že ve filmu trochu schází nějakej hlavní tahoun, kterym by byl komik formátu Funése nebo Richarda. Tady mě prostě žádnej z herců nějak vyloženě nenadchnul. 75%(10.3.2012)
LiVentura
Krásná milá komika..... jedna z mých nej....a rovněž méně známých, i když název tomu neodpovídá.. Ty záměny, časté omdlývání a úžasní komici, no prostě klasika francouzského humoru.. zlatý fond!!!(26.7.2008)
Rosana
Vůbec si nepamatuju, o čem to bylo, ale rozhodně si pamatuju, že jsem se po filmu nemohla probrat ze smíchového záchvatu :)(19.10.2008)
MMR
Jedna z francouzských zamotaných taškařic. Člověk pořádně neví, kdo je kdo a z bláznivých situacích mu jde až hlava kolem :-D Ale pro pobavení je to ideální.(31.3.2012)
Deverant
Nakonec čtyři, protože při vzpomínce na výklad o vojácích, kteří se dělí na střelce a kropiče, mi vždy vytane úsměv na rtech.(12.9.2007)
farmnf
Oblíbená komedie mých dětských let. Bál jsem se, že se mi to po 30 letech vůbec nebude líbit, většinou tomu tak je. Ale líbilo."Nevypadám snad dost pansky? Vy přece panská jste!". "Neúplatný a poctivý. Co ten proboha pohledává v politice?". "Netušil jsem, že existuje takové ministerstvo. Já také ne, dokud mne nejmenovali jeho šéfem". "Co když mě odvolají? Jsem ministr, nic jiného neumím". A mnoho dalších gagů v komedii kde působí šedesát kropičů na ploše 1 hektaru. Takový vánoční film, odehrává se to 24. 12.(27.12.2011)
Amper01
Humor, který mi nic neříká. A nejsem si jist, jestli je překombinovanost filmu plusem nebo mínusem. Mínusem - přestává to bavit, když se to stále jen zamotává... Plusem - stále se něco dělo. Už po půlhodině jsem myslel, že je film u konce, tak rychlý spád... Sečteno podtrženo - průměrný film...(13.12.2011)
raiN[ratm]
Jednoduchý (aj keď celkom zamotaný) príbeh nesúci sa v odľahčenom tempe postavený hlavne na situačnej komike, ktorý dal mojej bránici miestami pomerne slušne zabrať.(9.6.2009)
Allan
Tak tenhle film přesně osciluje mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Není to tedy právě výstavní exponát francouzské kinematografie, ale tak nebo tak, má své kouzlo. Zasazení příběhu do mrazivého prosincového dne mu jen prospělo. Film není trapný, v zamotaných dějových liniích se člověk při udržování drobné pozornosti také neztratí. Co mi však připadalo vysloveně hloupé, byla postava mrtvého-živého manžela, která se 90 minut schovává všude po domě a děsí pokojskou. Tady tvůrci šlápnuli totálně mimo.(29.10.2004)
Smoulin
Jedna z nejlepších francouzských komedií - je to velice psinézní záležitost! Hláška "Madam mohu jít omdlít do kuchyně?" (případně do jiné lokality) v naší rodině zlidověla. A ani příliš nevadí překvapivě dobrý dabing.(23.10.2009)
Flamik
Vše se motá dohromady a každá situace finišuje tak svérázným a bláznivým závěrem až je to vtipné. Bohužel konec filmu mi připadá již zbytečně natahovaný ..(25.10.2011)
petrik11
Typická francúzska komédia 70-tych rokov, taký smiech nasilu. Neviem či si to Frantíci cvičia, ale mimiku, gestá akoby kopírovali jeden od druhého. Zápletka naivná...(20.5.2011)