Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese - Série 1 (1984) (série)


Skandál v Čechách (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie A Scandal in Bohemia (více)
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, 1984, 52 min

Obsahy(1)

Detektiva Sherlocka Holmese a jeho věrného společníka doktora Watsona navštíví tajemný cizinec. Ten je požádá o pomoc v jisté delikátní záležitosti, rád by totiž všemi prostředky zabránil aféře, která by mohla ohrozit svatbu dědice českého trůnu se švédskou princeznou. Na vyřešení případu dostávají tři dny. Holmes se během vyšetřování setká s jedinou dámou, která ho kdy dokázala okouzlit svým důvtipem a moudrostí. Jedná se o překrásnou operní pěvkyni Irene Adlerovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý prípad v rámci seriálu a hneď nám ukazuje, že aj Sherlock je "dostihnuteľný". Prípad je dobre vymyslený, ale predsa len dnes už pôsobí ako čiastočná paródia. Nevylučujem, že neustále poznámky o najkrajšej žene na svete v histórii a smiešny, namyslený kráľ boli brané z nadhľadu už zo strany tvorcov. Tak máme tu otvarák s najlepším Holmesom histórie, kto nevidel a nepozná, nech to rýchlo napraví. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu dobrý Holmes - Jeremy Brett sice vypadá jako typický asketický suchar, ale chová se úplně jinak, je mrštný, hlasitý, zkrátka plný energie a ten kontrast mezi vzhledem a povahou mu dává šmrnc. Watson (jehož představitel mi připomíná Luďka Munzara) je zrovna v tomto případu spíše za pozorovatele, ale i tak lze vytušit, že jim to oběma dobře půjde. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé první setkání s Jeremym Brettem v úloze Holmese a setkání je to hodně milé, protože Sherlock v jeho podání je skvostný a patří mezi ty nejlepší představitele a už teď mezi tři mé neoblíbenější (spolu s Benedicktem "kurevskydokonalým" Cumberbatchem a rozhlasovým Viktorem Preisem) a totéž by se dalo říct o představiteli doktora Watsona. Tahle konkrétní povídka je zadaptovaná dobře, jestli mi na ní něco vadilo, tak to bylo pár nudných flashbackových scén, ale na druhou stranu je tu velezábavný král Český (a to že je z jakéhosi podivného rodu, o kterém jsme se v dějepravě nikdo neučili jsem ignoroval už v předloze) a velmi podařené převleky. Pořád to sice není úplná špička, ale to je jen tím, že se jedná o filmovou ilustraci, která odpovídá povídce jak jen může, což sice nemůžu mít tvůrcům za zlé, ale přebírá tak od předlohy jak to dobré, tak i to, co zrovna moc nesvědčí obrazovce či plátnu a funguje to jen na papíře. " Sedmi-procentní roztok kokainu mohu vřele doporučit! " ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je úplně první, kde se Jeremy Brett objevuje jako Sherlock Holmes na televizní obrazovce. Jak už je u této série zvykem, převedení povídky je hodně věrné, i když určitých větších či menších změn se pochopitelně dočkáme. Krásná Irena Adlerová, žena podezřdelé a pochybné pověsti, pro kterou je člověk ochoten i zemřít, mě zase až tolik neuchvátila. Je to hlavně tím, že jsem se zamiloval do Adlerové, kterou zvtárnila Rachel McAdams, a proto ona pro mě navždy bude "the woman". ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejúsměvnější je ta představa, jak by asi mohl vypadat český král, jak je oblečený, jaké má jméno. A ta Holmesova slabost pro "ženu všech žen" je také roztomilá! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Irenu Adlerovou, jednu z největších femme fatale v dějinách literatury a jedinou ženu, která kdy okouzlila a přelstila (!) Sherlocka Holmese, jsem si (a jistě nejen já) představoval jinak. Ale kromě toho je to velice slušná adaptace. ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele

Českému království hrozí skandál, což donutí samotného českého krále vyžádat pomoc u Holmese... Potud dobrý... Jenže král vypadá jak maďarskej husar, hystericky koulí očima, ze kterých chvíli předtím strhnul pásku (aby ho jako nikdo nepoznal) a chová se jak tajtrlík. SH a Watson pak společně dělají kejkle, aby tomu pitomcovi pomohli, ale je to takový nemastný - neslaný, prostě divný. Moje první setkání se Sherlockem v podání J. Bretta nedopadlo moc dobře. Nicméně tomu šanci ještě někdy dám, teda až nebudu mít nic lepšího na práci. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Jeremy Brett si Sherloka vychutnal stejně jako David Sutchet Poirota. Britové umí dobré detektivky a to i ty, které už vlastně ani za detektivky nepovažujeme, jako Holmese. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01E01 Nejenže je Brett nejlepší Holmes, ale navíc Gayle Hunnicutt je ta nejlepší a nejhezčí Irene Adler. Tak jak to Sir Doyle napsal, žádné kraviny co vymýšlí novodobé filmy. Pravda, Doyle si toho vymyslel docela dost. Takovou jsme to mohli mít krásnou královnu! What a queen she would have made! ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevšimla jsem si, že je to seriál, tak mě délka epizody dost překvapila. Nicméně dost možná tu i délka hraje prim, divák se nestihne nudit. Za mě velmi příjemné překvapení. ()

Maja238 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže tohle je ona slavná Irena Adlerová... Naivně jsem čekala druhou Marylin Monroe a zklamání, jež mě čekalo z obyčejné zrzky rozhodně hvězdičky nerozmnoží. Možná bych dala větší hodnocení, ale Skandál v Čechách nepatří ani v literární podobě k mým oblíbeným, takže průměr a snad možná něco navíc. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

7%ní roztok kokainu mohu vřele doporučit! Watsone. A pak už jde jen o operní pěvkyni Irene Adlerovou, která sice stihne utéct, ale zanechá Holmesovi svůj dopis. A to je první díl úspěšného seriálu, který bude mít dalších 10 let spoustu dílů. ()

Reklama

Reklama