Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (3)

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Toto je absolutní adaptace. Neředěná a přesto skvěle koukatelná. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

1 z TOP povídek (nejslavnějších/nejlepších) bezesporu. V těch 12ti nebo tak při 1.čtení, jsem z ní měl pupínky až na.... Sice mi do plného počtu něco chybí, ale nevylučuji, že časem (ano, hodlám si tento výborný tv s. nechati. Taky už bylo sakra! na čase) to do těch 5, dotáhne. Special quest star padouch (já věděl že ho odněkud znám, byť oholeného a více prostovlasého) Picardův despotický a hrozivě (to má i zde) rtisky špulící, bratr z TNG. ;-) Dopuručuji comics. adaptaci od Petra Kopla. Je přinejmenším stejně kvalitní, jako tato verze. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Když jsem to před lety četl, přišlo mi to lepší. Tedy přesněji, napínavější. Ale kdo ví? Třeba jsem měl z toho stejný pocit, jako z této dramatizace, tedy nikoli nějaká posr. adaptace, páč to je to, co to je. A takových t s. které jsou z 95% dle předlohy/předloh, tedy moc není. Dnes si něco tak bezchybně obsazeného a s naprostou úctou ke zdrojovému materiálu (viď Goyere a Friedmane?!) nedovedu vůbec představiti. V každé př., stačilo trochu přitlačit na pilu a mohl z toho býti 4 a možná i 5 hvězdový thriller, jako když dr.Watson, střelí. Nu, rozhodně již definitvně vím, kde se těžce inspiroval Ira Levin a Hitchcock. V čem? Znalci vědí. P. s. Brett samoz. bez debat utáhne vše, tedy i ty slabší episody/povídky jsou díky němu i Burkemu u mě vždy na min. 60%  Což se povedlo i jejich vzdáleným nástupcům v pořád ještě geniálním Sherlockovi. Tak jest. ()

Reklama

Reklama