Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (87)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ovšem tohle se hodně povedlo...Měl sem takový krátký období, tohodle severskýho rejži a tak sem si dal tenhle film. Napínavý teda od začátku do konce a hlavně drsnokrutý. Jeden z těch filmů, při kterým si říkáš, že seš hrozně rád slovan a né jarabák. Brr, z toho jejich životního stylu se mi chcve řvát. Herecký výkony na nejvyšší úrovni, vyslýchací metody ještě na vyšší. Jako po pravdě do tědlech končin se může dobrovolně vydat jen naprostej blázen. Dopadlo to vostře, ale i dobře. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Po vlažném začátku se to rozjede natolik, že to člověka vtáhne na 100% do děje! I třeba kdyby někdo věděl, jak Danielův příběh probíhal a skončil, přesto bude mít tendence se o něj bát a držet jeho rodině palce, ať to výkupné nakonec sežene. Podobně intenzivní jsou i chvíle, které hlavní hrdina prožívá v zajetí, kde je podrobován týrání, spolehlivou nenávist vyvolají teroristé a nechutnost zase zástupci dánského ministerstva zahraničí, kterému víc, než na Danielově přežití záleží na zákonnosti sbírky, kterou pořádá zoufalá rodina. To, co dotyční museli přetrpět, je neskutečné. Na to, že se se jedná severský film, tak je natočen tak kvalitně, že strčí do kapsy lecjaké americké "trháky"!!! Víc takových filmů bych si přál vidět a doporučuji každému, kdo má rád podobné příběhy 😊 /90% + FILM ROKU/ ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje počáteční rozpaky a nabízející se otázku - „kdo tohle udělá?“ - Daniel smáznul levou zadní ve strhujícím příběhu o uneseném fotografovi.. K mládí prostě naivita i špatná rozhodnutí patří, tak to bylo a je.. K tomu jsem si v duchu říkala, že platit za hloupost takhle krutě si nezaslouží fakt nikdo.. Soucítila jsem s rodinou, která se propadala do většího a většího zoufalství ve snaze sehnat absurdně vysoké výkupné.. Mýma očima drama jako řemen, mrazí mě z pomyšlení dostat se do rukou téhle divé zvěře.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neměl bys taky něco dělat?“ - „Co něco?! Nemůžu dělat nic! Musím se vyrovnat s tím...že jsem šest let trénoval a nedostal se do světa.“ Jenže nakonec se Danielovi může podařit dostat do světa, a to tak, že už se ani nemusí vrátit domů jinak, než v útulné rakvi…Filmům „na základě skutečných událostí“ se v současnosti spíš vyhýbám, ale jméno scenáristy mě přesvědčilo. A stálo to zato! Nechci tu řešit přístup dánské vlády, neb ten argument o financování teroristů je jednoduše více než pádný. A já tenhle kritický tón prostě ignoroval. U filmu jsem se soustředil čistě na Daniela, který udělal blbost (naivní představa přijet si do Sýrie fotit obyčejné lidi), a rodinu, která se ho snaží zachránit. A krom detailů (např. stav Danielových nohou či zraku) to byla poměrně silná, poutavá podívaná, u které měl divák prostor, aby se mohl vcítit jak do rukojmích (každé propuštění spoluvězně demotivující ty, co musí zůstat, a ona palčivá otázka, proč to nemohli být oni?), tak rodiny, jejíž zoufalství obnaží charaktery všech (přítelkyně). Za mě solidní 4*. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Michal Kubal, Vít Pohanka a Petr Klíma by mohli vykládat. A to měli velké štěstí, že byli uneseni v časech, kdy islámská verbež pořádně nevěděla, jak s nimi „efektivně“, pro své zájmy, naložit. Tři naši novináři si to velmi dobře uvědomují. Měli děsnou, ale fakt děsnou kliku a já jim to štěstí z celého srdce přeji. Stát se to o deset let později…, dál nechci ani domyslet. Jestliže fotoreportér formátu Jana Šibíka jasně řekne, že se do těch končin více nechystá, protože život má jen jeden, únos je reálným, takřka stoprocentním rizikem, musí být každému lucidnímu zřejmé, že pokud zůstávají mimo těchto oblastí bardi takového ražení, něco na tom bude. Daniel byl prototypem naivního blázna, který naprosto lehkomyslně, kvůli traumatu ze zlomeného kotníku, roupama nevěděl co by a tak si sám vyrazil s foťákem do Sýrie. Po bitvě je každý generál, jasně, ale už v té době takovéto výpravy tuze zvažovali i jinačí ostřílení kabrňáci, takže z mého pohledu holé šílenství, svatá prostota a srát na to, že by měl někdo světu nasnímat, co se tam děje. Všechno má své meze. Že se ho podařilo vykoupit, rovná se čistý zázrak. Film je to kvalitní, pointa s Jamesem Foleym skvělá, obsazení taky výborné, scénář, režie, hudba, komplet další velmi vydařený dánský film, který by mohl naivním idealistům naznačit i cosi k zamyšlení. Týká se to náboženského fanatismu, zpátečnické rakoviny společnosti, destrukce a zajímavých zítřků. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Esbena Smeda v hlavní roli fascinoval především fakt, že Daniel do Sýrie nejel se záměrem dokumentovat válku. Zajímalo ho pouze, jak žijí obyčejní lidé. Chtěl poznat jejich příběhy. „V průběhu natáčení jsme byli s Danielem ve velmi úzkém kontaktu – přece jen, když máte hrát někoho, kdo je ještě na živu, máte celkem velké obavy, jestli ho zahrajete věrně.“ (MatyM)
  • Dánsko je klidnou zemí a pro dramatické příběhy obvykle musí sáhnout až do období druhé světové války. Blízkovýchodní situování příběhu tedy pro adaptaci Danielova příběhu byla velkou výzvou. Natáčení v Sýrii nepřicházelo v úvahu. Od roku 2013, kdy se film odehrává, se sice tamní situace poměrně stabilizovala, nicméně podmínky v zemi přesto nepřipouštěly tvůrčí práci. Po natočení scén v Dánsku a Švédsku se tedy štáb přesunul do Jordánska. Pro produkční tým se jednalo o vůbec první natáčení na Středním východě. Původní plán bylo natáčení v Maroku, filmaři se ale nakonec rozhodli pro Jordánsko, jelikož jeho barevná paleta více odpovídá zobrazované Sýrii. Pro Jordánko to v roce 2018 již třetí velké mezinárodní natáčení, po deváté epizodě Star Wars a netflixového seriálu Jinn. (MatyM)
  • Role záporáka, Mohammeda Enwaziho, tzv. „Johna“ z „džihádistických Beatles,“ jak jeho čtveřici islamistů s anglickými přízvuky přezdívala média, připadla britskému herci s egyptskými kořeny Amiru El-Masrymu. Mezi hercovi přáteli se našli osobní známí Enwaziho, jejichž vyprávění mělo vliv na rodící se koncepci role. „Neměl jsem zájem hrát teroristu. Chtěl jsem hrát někoho, kdo si myslí, že je v daném příběhu hrdinou a žádal jsem, aby to ve scénáři bylo zcela zjevné,“ uvedl herec. (MatyM)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama