Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 1

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

tron 

všechny recenze uživatele

Hm, to čo bolo? First Cow občas malo feel good momenty, potom to bolo niečo úplne iné a skončilo sa to tak, ako by sa zrejme žiadny normálny feel good film končiť nemal. Herci vcelku sympatickí, ale inak značne wtf projekt. Vôbec neviem, čo si mám o ňom myslieť. Nemôžem povedať, že by sa mi nepáčil, ale určite to ani nebola žiadna bomba. Zaujímavá je ponurá jesenno-zimná výprava. Všetko je hnusné, rozčľapkané, ponuré a neutešené. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kuriatka, čučoriedky, čerstvo nadojené mlieko. Vyučený pekár by čosi upiekol. Pampúchy do hnedozlata vysmažené chutia ako z raja, v drsnom kraji ich nielen dvaja-traja. Peniaze dvom chudákom do torby sa sypú utešene, až je plná: do dutiny stromovej ju skryť treba, prirodzene. Priateľstvo Ćíňana s Amíkom sa plánmi budúcnosti tuží, no pozor: miestneho veliteľa drsní sú ver muži. Krava, v oregonskom kraji prvá, pokiaľ mlieko dáva, kamošom šťastie trvá. Subtílne, jemné posolstvo o nádeji, v spojení túlavých, ubolených duší. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsem krůček od toho dát plný počet, protože k tomu filmu cítit velké sympatie. Velmi vtahující zážitek, a to přesto, kolikrát si člověk v kusých momentech řekne, že z toho až moc čouhá záměr. Jsem docela překvapený, že jde o film zkušené režisérky (od které jsem navíc už i něco viděl, jen jsem si její jméno nepamatoval), protože jsem chtěl napsat, že výsledek postrádá finesu a každé jeho kvalitě chybí jeden jediný krůček k dokonalosti, přičemž ten potenciál je hodně cítit - čekal bych takový dojem u nějakého debutu. Přese všechno jsem měl na konci pocit, že opouštím lidi, které mám rád - pocit, jaký u filmů v dospělosti nezažívám často. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Text distributora tentokráte kupodivu sedí: jde skutečně o autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě, podobně jako je třeba vykreslen v případě Revenanta, až na to, že Kelly Reichardt není Alejandro González Iñárritu. Film již svým prologem avizuje, že diváka čeká něco na způsob Marquézovy Kroniky ohlášené smrti, pokud tedy přijmeme premisu, že majitel slepice - místo aby mu snášela zlatá vejce - jí prostě zatne tipec. Každopádně, založit svůj byznysplán výroby koblih na surovinách, z nichž tu nejdůležitější musíte krást, není zrovna šťastný nápad. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Alternativní název snímku zněl „Slow Elk“, pod kterým se skrývá slovo dobytek, nazvané původními obyvateli Oregonu. (Kuzmik)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama